Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Ρόδος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ακρόπολη Ιαλυσού

Η Ιαλυσός ήταν η πατρίδα του ολυμπιονίκη Διαγόρα, αλλά και μια από τις τρεις «υπερδυνάμεις» της αρχαίας Ρόδου μαζί με τη Λίνδο και την Κάμειρο. Η ακριβής θέση της δεν είναι γνωστή. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως αρκετούς μικρούς οικισμούς και νεκροταφεία (τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης στην περιοχή ανάγονται στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.), αλλά καμία μεγάλη πόλη. Δεδομένου ότι τα ευρήματα απλώνονται σε μεγάλη έκταση, οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι η Ιαλυσός αποτελείτο από πολλούς αγροτικούς οικισμούς (δήμους), με κοινή ακρόπολη.
add
Είναι ένας από τους σημαντικότερους πρώιμους οικισμούς με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο που έχουν εντοπιστεί στον ελλαδικό χώρο. Κατοικήθηκε για περίπου 100 χρόνια, από το 650 μέχρι το 550 π.Χ., και είχε στρατιωτικό χαρακτήρα, καθώς αποτελούσε το τελευταίο λιμάνι του ανατολικού Αιγαίου.
map add mapadd

Η αρχαία Κάμειρος

Ηταν η μικρότερη από τις τρεις ισχυρές πόλεις του νησιού πριν από την ίδρυση της Ρόδου. Ο μύθος λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Κάμειρο, γιο του Κέρκαφου και εγγονό του Ηλιου. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στην ευρύτερη περιοχή ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή. Μετά το 408 π.Χ. (έτος ίδρυσης της Ρόδου) η Κάμειρος άρχισε να παρακμάζει και εξαφανίστηκε οριστικά το 2ο μ. Χ. αιώνα, πιθανώς εξαιτίας του σεισμού του 155 μ.Χ. Στην τουρκοκρατία, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος, υπήρχαν μόνο χωράφια. Η τοποθεσία ωστόσο λεγόταν Κάμπιρος, τοπωνύμιο που υποψίασε Άγγλους και Γάλλους αρχαιολόγους, οι οποίοι ξεκίνησαν τις έρευνες.
map add mapadd
Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Ιαλυσού βρίσκεται το μοναστήρι της Κυράς του Φιλέρημου. Λέγεται πως το έφτιαξε τον 14ο αιώνα κάποιος εύπορος Ιππότης, που έζησε εκεί σαν ερημίτης, εξ ου και το Φιλέρημος. Εξω από τον περιφραγμένο χώρο του μοναστηριού της Κυράς του Φιλέρημου ξεκινάει ο Γολγοθάς, ένα μονοπάτι που οδηγεί στην άλλη άκρη της κορυφής του λόφου. Από τη δεξιά πλευρά, κάθε λίγα μέτρα υπάρχει κι ένα πέτρινο προσκυνητάρι. Τα προσκυνητάρια είναι συνολικά 14 και φέρουν από μία χαλκογραφία με παράσταση από τα Πάθη του Ιησού. Φιλοτεχνήθηκαν από τον Ιταλό γλύπτη Antonio Mairani.
map add mapadd

H Aκρόπολη της Ρόδου (Μόντε Σμιθ)

Η ακρόπολη της Ρόδου δεν έχει οχυρωματικό χαρακτήρα, όπως οι άλλες ακροπόλεις των ελληνικών πόλεων, αλλά ήταν μια μνημειακή ζώνη με ναούς, υπόγειους τόπους λατρείας, άλση, στάδια, γυμναστήρια, ωδεία... Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, στο λόφο του Μόντε Σμίθ. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1924 από τους Ιταλούς κι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που ήρθαν στο φως ήταν ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνα (οι Ιταλοί αναστήλωσαν τους τέσσερις κίονες που στέκονται σήμερα όρθιοι). Το αρχαίο στάδιο, που βρίσκεται κάτω από το ναό του Απόλλωνα κι έχει αναστηλωθεί εξ ολοκλήρου, κατασκευάστηκε τον 2o π.Χ. αιώνα. Το προτιμούν αρκετοί επισκέπτες για τζόγκινκ και γυμναστική.
map add mapadd

Η Ακρόπολη της Λίνδου

Η ακρόπολη της Λίνδου δεσπόζει στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, 116 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, περιστοιχισμένη από τα τείχη που έφτιαξαν οι Ιππότες. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 8.400 μέτρων και ήταν το πιο οχυρωμένο σημείο της Ρόδου. Το πρώτο εντυπωσιακό μνημείο που θα συναντήσετε ανεβαίνοντας είναι η πρύμνη ενός πλοίου σκαλισμένη στο βράχο, έργο του γλύπτη Πυθόκριτου (2ος αιώνας π.Χ.). Στον Πυθόκριτο αποδίδεται και η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Την είχαν αφιερώσει οι Ρόδιοι στο ιερό των Καβείρων, στη Σαμοθράκη, μετά τη νίκη τους επί του Αντιόχου το 190 π.Χ.
map add mapadd
Ημερολόγιο
Ιανουάριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA