Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Λέρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αγιος Ιωάννης Θεολόγος

Βυζαντινός ναός χτισμένος στο Λακκί τον 11ο αι., πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, από την οποία σώζονται ακόμα ψηφιδωτά. Μετά από επισκευές και προσθήκες που συντελέστηκαν τον 18ο και τον 19ο αι. μετατράπηκε σε τρίκλιτη βασιλική με ημικυκλικό πρόναο. Στον τοίχο της ΒΔ πλευράς σώζεται παράσταση της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας που χρονολογείται από τον 13ο αι.
map add mapadd

Άγιος Ισίδωρος

Ενα από τα πιο γραφικά ξωκλήσια της Λέρου, στην παραλία Κόκκαλη, στο βόρειο κέρας του όρμου της Γούρνας. Το μικρό ασβεστωμένο εκκλησάκι είναι σκαρφαλωμένο πάνω σ’ έναν βράχο, 50 μέτρα από την ακτή, αλλά συνδέεται μ’ αυτήν μέσω μιας τσιμεντένιας προβλήτας. Αν κολυμπήσετε μέχρι εκεί με μάσκα θα διακρίνετε στον βυθό χαλάσματα από αρχαία κτίσματα.    
map add mapadd

Παναγία Καβουράδαινα

Πανέμορφο ξωκλήσι, κτισμένο κατά το ήμισυ στην εσοχή ενάλιου βράχου ΝΑ του Ξηρόκαμπου. Για να το βρείτε ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο μέχρι το καμπαναριό και παίρνετε το κλιμακωτό μονοπάτι που οδηγεί στο κατώφλι του. Χαμηλότερα από τον ναΐσκο βρίσκεται το σημείο όπου κατά την παράδοση ένας Καλύμνιος ψαράς έβγαλε από τη θάλασσα μια μικρή φορητή εικόνα της Θεοτόκου, που την περιφρουρούσαν καβούρια. Γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.    
map add mapadd

Αγία Κιουρά (Ματρώνα)

Μονόχωρη καμαροσκέπαστη εκκλησία χτισμένη τον 18ο αι. σε χερσόνησο βορείως του οικισμού Παρθένι. Οι τοίχοι της κοσμούνται με αγιογραφίες μοναδικής πρωτοτυπίας σε μη βυζαντινό στυλ, που παραπέμπουν στον μοντερνισμό. Στα χρόνια της δικτατορίας ο ναός ήταν ερειπωμένος, ώσπου μια ομάδα πολικών κρατουμένων αποτελούμενη από τον Μανόλη Γλέζο και τους εικαστικούς Κυρ. Τσακίρη, Αντ. Καραγιάννη και Τ. Τζανετέα, αποφάσισαν να τον επισκευάσουν. Οι τρεις εξόριστοι ζωγράφοι ιστόρησαν στο εσωτερικό του νεωτερικά αγιογραφικά μοτίβα χρησιμοποιώντας ως μοντέλα συγκρατουμένους τους, γυναίκες της Λέρου και χωροφύλακες.
map add mapadd

Παναγία του κάστρου

Ξεχωρίζει με τις λευκές καμάρες της, στην δυτική πλευρά του κάστρου  στο Παντέλι, το οποίο φέρει και το όνομά της. Ναός αφιερωμένος στην Παναγία υπήρχε εδώ από τον 11ο αι. Ο σημερινός επιβλητικός καμαροσκεπής ναός έλαβε την παρούσα μορφή του το 1719 ύστερα από την επέκταση μικρότερης προγενέστερης εκκλησίας. Το χρυσοποίκιλτο τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας είναι έργα του 1745. Εδώ φιλοξενείται και η εφέστιος εικόνα του νησιού, η Θεοτόκος Βρεφοκρατούσα. Η ιαματική φήμη της, είναι απλωμένη σε όλα τα Δωδεκάνησα. Σε παλαιό τάφο, στο κλίτος του ναού αναπαύεται εν ειρήνη μια σπουδαία οσιακή μορφή του 2Οου αι.  η γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη. Η μονή γιορτάζει στις 15 και 23 Αυγούστου.   Infο Δίπλα στον ναό λειτουργεί Εκκλησιαστικό μουσείο/σκευοφυλάκιο στο οποίο φυλάσσονται πολύτιμες εικόνες, χειρόγραφα, παλαίτυπα και ιερά κειμήλια. Είναι ανοιχτό καθημερινά.      
map add mapadd

Μονή Αγίων Αγγέλων

Αποκαλείται και Κυρά των Αγγέλων και βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, ανάμεσα στο Κολούκι και τον Δρυμώνα. Το μοναστήρι αποτελεί τάμα της γερόντισσας Γαβριηλίας (Παπαγιάννη), η οποία μετά από μια πολύχρονη ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση, τελείωσε εδώ τον οσιακό βίο της, το 1992. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1994 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το καθολικό και η ανατολική πτέρυγα χτίστηκαν από τις εν Χριστώ αδελφές και υποτακτικές της γερόντισσας, ενώ οι άλλες τρεις πτέρυγες έγιναν με τη φροντίδα της Μητρόπολης Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας. Το τοπίο είναι ερημικό, υποβλητικό, θυμίζει τα Καρούλια του Αγίου Όρους. Παλαιοχριστιανικά ερείπια μαζί με τον ναό του Αποστόλου Πέτρου μαρτυρούν ότι ο χριστιανισμός στην περιοχή άνθιζε επί αιώνες. Πανηγυρίζει 2 φορές τον χρόνο, στις 26/3 και στις 6/9.
map add mapadd
Ημερολόγιο
Ιουλιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA