Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Πάτμος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μύθος-Πάτμος

Οι αρχαίες παραδόσεις έλεγαν πως οι Κάρες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Πάτμου. Αργότερα ήρθαν οι Δωριείς και  τους ακολούθησαν οι Ίωνες. Φαίνεται ότι στο νησί υπερτερούσε το ιωνικό στοιχείο, γι’ αυτό κατά τους ιστορικούς χρόνους θεωρείτο ότι ήταν ιωνική αποικία. Οι αναφορές όμως των αρχαίων συγγραφέων είναι σπάνιες. Ο Στράβων στα «Γεωγραφικά» του αναφέρει  μετά την Αμοργό«πλησον δ' στ καὶἡ Πτμος κα Κορασσαι πρς δσιν κεμεναι τῇἸκαρίᾳ». Ο Θουκυδίδης,  στην Ιστορία του πελοποννησιακού πολέμου, έχει καταγράψει τον 5ο αιώνα την  καταδίωξη του σπαρτιατικού στόλου μέχρι τη Πάτμο από τον Αθηναίο ναύαρχο Πάχη. Όταν, δε, εκείνος  διαπίστωσε ότι το νησί δεν είχε καταληφθεί από τους αντιπάλους,  πήρε τον δρόμο της επιστροφής. 

Στο νησί αναφέρθηκε  μόνο ονομαστικά και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στη «Φυσική Ιστορία» του. Επίσης, σύμφωνα με το όσα  γράφει ο Μ.  Η. Μαλανδράκης στο βιβλίο του «Η Πάτμος» (1889), μια αναθηματική επιγραφή πάνω σ’ έναν τάφο που ανακαλύφθηκε στη μονή του Ιωάννη του Θεολόγου,  αναφέρει  ότι ο Ορέστης ο γιος του Αγαμέμνονα μετά το φόνο της μητέρας  του, Κλυταιμνήστρας, καταδιωκόμενος από τις  Ερινύες  κατέφυγε στην  Πάτμο και ανήγειρε εκεί τον ναό της Σκυθίας ή Ταυροπόλου Αρτέμιδος.

Όπως μαρτυρείται από τον απογραφέα των  νησιών των «Κυκλάδων» που είχε στείλει το 1088 ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός, την εποχή του Οσίου Χριστοδούλου σώζονταν μέσα στα όρια του μοναστηριού τα ερείπια του ναού, αλλά και το άγαλμα της θεάς «από λίθου λευκού τεχνηέντως εξειργασμένον». Σύμφωνα, δε, με παραδόσεις που είχε καταγράψει  ο βιογράφος του, Μητροπολίτης Ρόδου Ιωάννης, ο  Όσιος συνέτριψε το άγαλμα της  αρχαίας θεάς. Στο  Σκευοφυλάκιο του Καθολικού της  Μονής βρίσκεται  εντοιχισμένη μια επιγραφή (2ος αιώνας μ.Χ). που αναφέρεται σε μια ιέρεια της Άρτεμης  από το Άργος που θυσίαζε στη θεά μικρά κατσίκια και ονομάζονταν βήρα. Η Πάτμος, μάλιστα, αποκαλείται απερίφραστα ως το αξιοσέβαστο νησί της Λητωϊδος, δηλαδή της Άρτεμης, της κόρης της Λητούς.

Οι αρχαιολόγοι συνδέουν την επεξεργασία των δερμάτων από κατσίκια με το αρχαίο  παραλιακό  βυρσοδεψείο του νησιού.  Όσον αφορά το όνομά του, κάποιοι το ετυμολόγησαν από «πάτ(θ)νη» - φάτνη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με το όρος Λάτμος  κοντά στη Μίλητο όπου λατρευόταν η θεά Άρτεμη. Είναι, δε, γνωστό ότι μια από τις πολιούχους θεότητες του νησιού ήταν και η Άρτεμις Πατμία. Έχει υποστηριχτεί από τους ερευνητές ότι πρέπει να υπήρχαν αρχαίες τοπικές παραδόσεις που διεκδικούσαν την Πάτμο ως τόπο γέννησης της θεάς και του αδελφού της, Απόλλωνα. 

add
Ημερολόγιο
Φεβρουάριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA