Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Σίφνος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Προϊόντα-Γαστρονομία

Ο γνωστός αρχιμάγειρας Νίκος Τσελεμεντές καταγόταν από τα Εξάμπελα της Σίφνου. Το 1910 εξέδωσε τον πρώτο οδηγό μαγειρικής στην Ελλάδα και έκτοτε το όνομα του έγινε συνώνυμο των βιβλίων μαγειρικής.

Η σιφναίικη κουζίνα έχει πολλά ενδιαφέροντα πιάτα: τη ρεβιθάδα, κύριο πιάτο του Κυριακάτικου τραπεζιού, το μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι στο τσικάλι το οποίο αποτελεί το βασικό πιάτο στο τραπέζι του Πάσχα), τους ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, την καπαροσαλάτα.

-Εξαιρετικά εύγευστα είναι τα Σιφναίικα γλυκά όπως τα αμυγδαλωτά, η μελόπιτα, τα μπουρέκια, το παστέλι, οι κουλούρες και τα λουκούμια, αλλά και τα ντόπια τυριά όπως η μανούρα, η χλωρομανούρα, η μυζήθρα. Στους γάμους κερνάνε το παραδοσιακό σιφναίικο παστέλι, σε ρομβοειδές σχήμα, και το αμυγδαλωτό της κατσαρόλας ή του φούρνου. 

-Στα ζαχαροπλαστεία του νησιού θα αγοράσετε όλα τα τοπικά γλυκίσματα και στα εστιατόρια θα δοκιμάσετε τις τοπικές συνταγές. Mπορείτε να αγοράσετε θυμαρίσιο μέλι, τυριά, κάπαρη, βότανα.

 

Η ρεβιθάδα. Το μυστικό της νοστιμιάς της είναι η λεγόμενη «σκεπασταριά», το ντόπιο πήλινο τσουκάλι. Η παράδοση θέλει τον άντρα του σπιτιού να το πηγαίνει από το Σάββατο στο φούρνο του χωριού για να το παραλάβει η οικογένεια το επόμενο πρωί, αμέσως μετά την Κυριακάτικη λειτουργία. Η τοπική συνταγή είναι η εξής: Μουσκεύετε τα ρεβίθια για δέκα ώρες σε βρόχινο νερό με μια χούφτα αλάτι. Τα ξεπλένετε, προσθέτετε μπόλικα κρεμμύδια και τα βάζετε στο «τσικάλι» με ελαιόλαδο και βρόχινο νερό. Το κλείνετε στον (ξυλό)φουρνο από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι το άλλο πρωί.

 

 

add
Ημερολόγιο
Μάιος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA