Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κάρπαθος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Παραδοσιακά προϊόντα της Καρπάθου που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε

Ταξιδεύουμε να γνωρίσουμε νέα μέρη. Τι καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε έναν τόπο, από τα παραδοσιακά προϊόντα και τις γεύσεις του; Στην Κάρπαθο, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδα, υπάρχει μια ποικιλία από τοπικά προϊόντα που είναι γνωστά για την ποιότητα, τη γεύση και τη μοναδικότητά τους.

Κρατήστε την όρεξή σας, αυτό πρόκειται να είναι ένα γαστριμαργικό ταξίδι!       

Η κουζίνα της Καρπάθου βασίζεται κυρίως σε γεωργικά προϊόντα του νησιού. Η αύρα της θάλασσας του Αιγαίου και η ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνουν ξεχωριστή ποιότητα στα γεωργικά προϊόντα του νησιού, τα οποία καλλιεργούνται σχεδόν αποκλειστικότητα βιολογικά. Η ποιότητα της πρώτης ύλης χαρίζει μια μοναδική γεύση στα παραδοσιακά εδέσματα που εκφράζουν την πλούσια και ποικίλη κουζίνα του νησιού. τα οποία έχουν σχεδόν αποκλειστικά έχει βιολογικής καλλιέργειας,

Το νησί διαθέτει μεγάλη ποικιλία και προσφορά σε θαλασσινά που προέρχονται από τα καταγάλανα νερά της, ελευθέρας βοσκής κοτόπουλα και κρέας, άγρια ​​χόρτα, εξαιρετικό θαλασσινό αλάτι, αρωματικά βότανα, πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο, νόστιμο ψωμί, και νοστιμότατα φρούτα και τα λαχανικά, φυσικά. Το πιο γνωστό προϊόν της Καρπάθου  είναι μέλι και το ελαιόλαδο που καλλιεργούνται κυρίως στο χωριό της Ολύμπου.

Μέλι

Με εξαιρετική ποιότητα, γεύση και την αρώματα το μέλι, δεν λείπει από τα π γλυκίσματα της Καρπάθου. Η ύπαρξή του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και στα νησιά της Δωδεκανήσου όπως η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, Κως, Τήλος, Χάλκη κλπ, στο προϊόν χαρίζει εξαιρετική ποιότητα μια μεγάλη ποικιλία χλωρίδας με αρωματικά φυτά και βότανα και οπωσδήποτε  το ήπιο κλίμα. Σημαντικές ποσότητες εξαιρετικού μελιού παράγονται με νότες από θυμάρι, ρείκι, φασκόμηλο, ρίγανη και θρούμπι.

Το Θυμάρι και το ανθόμελο είναι ποικιλίες μελιού που ευημερούν στο νησί λόγω της χλωρίδας και του κλίματος. Το θυμαρίσιο μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και γνωστό για την ποιότητα, την πλούσια γεύση και το άρωμα, θεωρείται ότι είναι από τα καλύτερα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, το μέλι ανθέων προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών και είναι υψηλής ποιότητας και γεύσης.

Ακόμα και σήμερα τα πέτρινα μελίσσια οι παλιές «κυψέλες», υπάρχουν διάσπαρτες γύρω στα χωράφια και στην Όλυμπο, όπου οι παραδόσεις αιώνων εξακολουθούν να βασιλεύουν. Στην Κάρπαθο, το μέλι προέρχεται από οικογενειακά αγροκτήματα και εξάγεται από τις δικές τους κηρήθρες. Το μέλι είναι η συγκαταλέγεται, παλαιώνεται, φιλτράρεται και καθαρίζεται με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση συντηρητικών. Το μέλι που παράγεται ενσαρκώνει ένα λεπτό άρωμα θυμαριού ή μια έντονη επίγευση από άνθη. Ταιριάζει τέλεια σε τσάγια, πάνω από γιαούρτι, και με φρυγανιές, ενώ ενδείκνυται και για το μαγείρεμα.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, θεωρείται παγκοσμίως ως το βασικό συστατικό της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, και είναι αναντικατάστατο υλικό στην ελληνική κουζίνα. Οι ελιές καλλιεργούνται γύρω από την Όλυμπο για αιώνες. Ένα χαρακτηριστικό για τη σχεδόν πικρή γεύση του ελαιόλαδο παράγεται  στην Κάρπαθο από τις Κορωνέικες ελιές.

Η μέθοδος της παραγωγής του ελαιολάδου είναι αρχαία… Δεν γίνεταο με τεχνητά μέσα η συγκομιδή του καρπού και τα δέντρα κλαδεύονται μια φορά το χρόνο, ενώ ο όγκος των κλαδιών διατηρείται μικρός για να αποφευχθούν οι ζημιές από τους ανέμους. Οι ελιές συλλέγονται με το χέρι το φθινόπωρο.

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά- θα ήταν κρίμα να μην κάνουμε μια μικρή αναφορά- είναι τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού. Τα χαρακτηριστικά τοπικά πιάτα της Καρπάθου κυμαίνονται από πίτες με πρασινάδες και διάφορα είδη κρέατος: Σκάρου yachni ή το ψάρι Καρπάθου (ψημένο ψάρι με ντομάτα και κρεμμύδι), Καρπάθου Σαρδέλες (ντόπιο ψάρι που ονομάζεται Menoula μαγειρεμένα με αλάτι για να σχηματίσουν ένα είδος σαρδέλας), Agriadia (τοπική Καλαμαριά από το Καρπάθιο Πέλαγος), Μακαρούνες (σπιτικά ζυμαρικά σερβιρισμένα με κρεμμύδι και τυρί), Kolokythopoulia (Κολοκύθι λουλούδια γεμιστά με ρύζι), Fakorizo ​​(Φακές με ρύζι), Manouli (φρέσκο ​​ντόπιο τυρί κατσικίσιο), κοπέλες (Βότανα πίτες) , Οφτο (γεμιστό αρνί για περίπου 20 ώρες στον παραδοσιακό Καρπάθιο φούρνο με ξύλα), Sisamomeli (γλυκά φτιαγμένα από σουσάμι και μέλι, σερβίρεται στους γάμους), τούρτες ή Mizithropites (Πίτες γεμάτο με τοπικά γίνει το τυρί σιτάκα ή μυζήθρα), Καρπάθου Μπακλαβάς ( γλυκά με καρύδια και μέλι), Psilokouloura (μπισκότα με σουσάμι.

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά- θα ήταν κρίμα να μην κάνουμε μια μικρή αναφορά- είναι τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού. Τα χαρακτηριστικά τοπικά πιάτα της Καρπάθου περιλαμβάνουν από πίτες μέχρι λαχανικά και διάφορα είδη κρέατος. Σκάρος γιαχνί (ψημένο ψάρι με ντομάτα και κρεμμύδι), σαρδέλες Καρπάθου (ντόπιο ψάρι που ονομάζεται μένουλα παστή, (σαρδέλα ψημένη στο αλάτι), Αγριάδια (τοπικά Καλαμαριά από το Καρπάθιο Πέλαγος), Μακαρούνες (σπιτικά ζυμαρικά σερβιρισμένα με κρεμμύδι και τυρί), Κολοκυθοπούλια (κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι), φακόρυζο ​​(Φακές με ρύζι), μανούλι  (φρέσκο ​​ντόπιο τυρί κατσικίσιο), κοπέλες (πίτες με χόρτα) , Οφτό (γεμιστό αρνί που ψήνεται για περίπου 20 ώρες στον παραδοσιακό Καρπάθιο ξυλόφουρνο), σισαμομέλι (γλύκισμα φτιαγμένο από σουσάμι και μέλι που σερβίρεται στους γάμους), τούρτες ή μυζηθρόπιτες (Πίτες γεμιστές με σιτάκα ή μυζήθρα), Μπακλαβάς Καρπάθου (γλύκισμα με καρύδια και μέλι), ψιλοκούλουρα (μπισκότα με σουσάμι), είναι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Καρπάθου. 

add
Ημερολόγιο
Μάιος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA