Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Ανάφη
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Προιόντα-Γαστρονομία

Στην Ανάφη ευδοκιμεί αυτοφυώς η ζαφορά (κρόκος). Με τους στήμονες από το άνθος της αρωματίζονται πολλά πιάτα τις τοπικής κουζίνας, κρέατα,  αλλαντικά, ακόμα και ψωμί, πίτες ή κουλούρια. Δοκιμάστε τα ζαφοριστά τυρόψωμα (με αλεύρι, γάλα, μαστίχα, αυγό, σουσάμι και γλυκάνισο) και τα «πιτάρια» σπιτικά μακαρόνια από λεπτό λιαστό φύλλο ζύμης. Το «ανθότυρο», στρογγυλό λευκό μαλακό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, και το «βραστό», σκληρό τυρί από ορό τυρόγαλου και φρέσκο κατσικίσιο γάλα, είναι νοστιμότατα. Σε ταβέρνες και εστιατόρια, στη Χώρα, στο λιμάνι, στο Κλεισίδι και στον Ρούκουνα υπάρχει πάντα ολόφρεσκο ψάρι και εκλεκτά ντόπια κρέατα. 

Οι λάτρεις της κρεοφαγίας απολαμβάνουν εδώ «αιμαθιές» (χοιρινά έντερα γεμιστά  με ρύζι αρωματικά βότανα κι αυγολέμονο), «καβουρμά» (ψιλοκομμένο πνευμόνι χοίρου τσιγαριστο με κρεμμύδια και ζαφορά), «τζονάρι» (παστό χοιρινό σβησμένο με κρασί) και «τσιλαρδιά» (γουρουνοκεφαλή βρασμένη με ξύδι και μπαχαρικά). Παραδοσιακά γλυκίσματα του νησιού είναι τα «γεμιστά»: κουλουράκια με σουσάμι, αμύγδαλο, πορτοκάλι, κανέλλα και γαρύφαλλο, το «κουφέτο» -δηλαδή μπουκιές από αναφιώτικο μέλι και αμυγδαλόψυχα-, τα «μελιτερά» που είναι γλυκά τυροπιτάκια με αυγά, ζάχαρη και βανίλια, καθώς και τα «ξεροτήγανα»: λεπτά μελωμένα φύλλα ζύμης πασπαλισμένα με σουσάμι ή καρύδα. Η Ανάφη παράγει εξαιρετικό λευκό κρασί με ιδιαίτερα τοπικά γνωρίσματα. Ονομάζεται «στροφυλιάτικο».

 

 

add
Ημερολόγιο
Αυγουστος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA