Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Φολέγανδρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Προϊόντα-Γαστρονομία

Το «σουρωτό», το αλμυρό μαλακό λευκό τυρί που αντικαθιστά την φέτα στη χωριάτικη σαλάτα, είναι το πιο διάσημο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Φολεγάνδρου. Με σουρωτό και φρέσκο κρεμμύδι παρασκευάζεται η παραδοσιακή τυρόπιτα «καλασούνα». Τα χειροποίητα ζυμαρικά της φολεγανδριώτικης κουζίνας ονομάζονται «ματσάτα» και σερβίρονται με κοκινιστό κόκκορα ή κουνέλι. Αλλα τοπικά πιάτα είναι η μαγειρευτή άγρια κάπαρη, τα ρεβίθια φούρνου, οι καράβολοι (σαλιγκάρια γιαχνί). Αξίζει, επίσης, να δοκιμάσετε τα νοστιμότατα κρέατα του νησιού, τις μικρές ξερικές ντομάτες, την πίτα «καρπουζένια» (με καρπούζι, μέλι και σουσάμι) και το φημισμένο παστέλι με αγνό μέλι και σουσάμι της Άνω Μεριάς. Απαραίτητο έδεσμα για πρωινό ή δεκατιανό είναι η τοπική κουλούρα με σουσάμι και γλυκάνισο συνοδευόμενη από σουρωτό τυρί. Στην Άνω Μεριά καύσιμη ύλη του παραδοσιακού κτιστού φούρνου είναι τα φρύγανα. Εντός του ψήνονται κουλούρες, «μεθυσμένα» (κουλούρια σβησμένα με κρασί και μανουρόπιτες, αποκτώντας ένα πολύ ιδιαίτερο κάπνισμα. -Στο νησί δεν υπάρχει μεγάλη οινοποιητική παράδοση. Τα κρασιά προέρχονται συνήθως από την Κρήτη, όπως και το ρακί, βασικό συστατικό του παραδοσιακού σε όλο το Νότιο Αιγαίο, ρακόμελου.  
add
Ημερολόγιο
Απρίλιος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA