Τα νησιά του Αιγαίου χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο φυσικό πλούτο καθώς το υπέδαφός τους αποτελείται από μεγάλη ποικιλία χρήσιμων ορυκτών. Η χρήση των ορυκτών από του κάτοικους των νησιών μας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα αρχαία λατομεία οψιανού στη θέση Νύχια της Μήλου όπου οι αρχαίοι λατόμοι εξόρυσσαν τα κομμάτια του οψιανού και κατασκεύαζαν εργαλεία, όπως μαρτυρούν και οι σωροί των προϊόντων λατόμευσης που διατηρούνται ως τις μέρες μας.
Τα μάρμαρα της Πάρου, της Νάξου και της Τήνου είναι επίσης γνωστά από την αρχαιότητα. Ιδιαίτερα το παριανό μάρμαρο ή Πάρια λίθος αποτελεί υψηλής ποιότητας μάρμαρο, λευκό, ομογενές και με μεγάλη διαπερατότητα από το ηλιακό φως. Από παριανό μάρμαρο έχουν κατασκευαστεί μερικά από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και πλαστικής (π.χ. η Νίκη του Παιωνίου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου κ.ά.). Επίσης, το μάρμαρο της Νάξου, ισάξιο αυτού της Πάρου, χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα στα οικοδομήματα και τα γλυπτά των ιερών χώρων της Δήλου και των Δελφών. Στη Σίφνο υπήρχαν ανέκαθεν μεταλλεύματα χρυσού, σιδήρου, μολύβδου και αργύρου, χάρη στα οποία μάλιστα το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την αρχαιότητα. Άφθονα ήταν και τα κοιτάσματα αργίλου. Η Κίμωλος είναι ακόμη ένα νησί που κρύβει στο υπέδαφός της σημαντικά βιομηχανικά ορυκτά όπως μπεντονίτης, ποζολάνης, περλίτης, καολίνης, σιδηρομαγγάνιο, βαρύτης και θείο. Επίσης στην Κίμωλο υπάρχει ένα μοναδικό είδος αργίλου, η “κιμωλία γη” όπως αποκαλείται παίρνοντας το όνομά της από το νησί, η οποία έχει απορρυπαντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες και είναι γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους.
Στην Μήλο, η οποία αποτελέι ένα ηφαιστειογενές νησί συναντώνται τα πετρώματα οψιανός , καολίνης, γύψος, θειάφι, περλίτης, μπετονίτης και μαγγάνιο. Μάλιστα η οικονομία του νησιού στηρίχθηκε στις εξορύξεις και όχι στον τουρισμό, όπως συνέβη σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Τα λατομεία εξακολουθούν να απασχολούν πολλούς ντόπιους.
Η Νάξος εκτός από το μάρμαρο για το οποίο είναι διάσημη διθέτει επίσης σημαντικά κοιτάσματα σμύριδας. Τα κοιτάσματα βρίσκονται στο βορειοανατολικό ορεινό τμήμα της. Η Σέριφος είναι διάσημη στους Ευρωπαϊκούς επιστημονικούς κύκλους για την ποικιλία των κρυσταλλικών ορυκτών της, όπως ο γρανάτης, ο ανδραδίτης, ο φθορίτης, ο αιματίτης, ο μαλαχίτης και ο κρυσταλλικός μόλυβδος. Ο πράσινος χαλαζίας της Σερίφου (πράσιος) που βρέθηκε στο Μεγάλο Χωριό θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιος. Τέλος, στην Κάσο, στη Ρόδο και στην Κάρπαθο βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα Γύψου.
Πηγή: http://www2.egeonet.gr/AIGAIO/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=6947