Health First

Αγαπητοί φίλοι των νησιών του Αιγαίου

Στα νησιά μας, η φιλοξενία κυλάει κυριολεκτικά στο αίμα μας. Εάν έχετε επισκεφθεί ξανά τα νησιά μας, ξέρετε την απόλυτη αφοσίωση που δείχνουμε ώστε να σας χαρίσουμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία διακοπών. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε μια εξίσου απόλυτη δέσμευση, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε με ασφάλεια τις διακοπές σας.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΕΝΑΕΡΙΑ Ή ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΣΑTO THE AEGEAN ISLANDS BY AIR OR SEA

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με βάση την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όλοι οι ταξιδιώτες σε οποιοδήποτε ελληνικό αεροδρόμιο, λιμάνι ή χερσαία σύνορα, είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσει την ειδική φόρμα εντοπισμού επιβατών τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την είσοδό τους στη χώρα. Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) βρίσκεται εδώ. Κατά την υποβολή της PLF, οι ταξιδιώτες θα λάβουν ένα email επιβεβαίωσης και μία ημέρα πριν από την άφιξή τους θα λάβουν έναν προσωπικό κωδικό QR. Αυτός ο κωδικός πρέπει να παρουσιάζεται, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε σε έντυπη μορφή, στα σύνορα κατά την άφιξη. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν σε ελληνικά αεροδρόμια, λιμάνια και σύνορα από το εξωτερικό θα υπόκεινται σε τυχαία τεστ Covid-19 κατά την άφιξή τους.

Άφιξη επιβατών στην πύλη.
Μεταφορά στην περιοχή όπου βρίσκεται το προσωπικό ελέγχου και έλεγχος του κωδικού QR που παρουσιάζει κάθε επιβάτης στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου ή σε έντυπη φόρμα QR. Το προσωπικό ελέγχου κατευθύνει τους επιβάτες, ανάλογα με τον κωδικό QR, είτε στην περιοχή ελέγχου για να κάνουν το τεστ για το νέο coronavirus SARS-CoV-2 από εκπαιδευμένη ομάδα, είτε στην έξοδο (παραλαβή αποσκευών ή έλεγχος διαβατηρίου).
Μετά την ολοκλήρωση του τεστ οι επιβάτες θα κατευθύνονται προς την έξοδο (περιοχή αποσκευών ή έλεγχος διαβατηρίου). Οι αρχές θα επικοινωνούν μαζί τους μόνο σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Σε όσους κάνουν το τεστ για το νέο coronavirus SARS-CoV-2, συνίσταται  η αυτοαπομόνωση και η παρακολούθηση της υγείας τους με δική τους ευθύνη μέχρι να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα εντός 24 ωρών.  Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή ή / και να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για οδηγίες στο: +30 210 5212 054.

Όλοι οι επιβάτες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους θα πρέπει να συμμορφώνονται με όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα υγιεινής (χρήση μάσκας και φυσική απόσταση).

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΑΣ

Τα Νησιά του Αιγαίου είναι έτοιμα να σας καλωσορίσουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα υποχρεωτικά πρωτόκολλα και μέτρα που έχει ορίσει η Ελληνική Κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές. Το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας εφαρμόζει ένα λεπτομερές σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ορίζοντας νοσοκομεία που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση του COVID-19. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές έχουν ορίσει τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο στους περισσότερους προορισμούς που θα λειτουργήσει ως ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας Covid-19. Αυτό το ξενοδοχείο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ταξιδιώτες με ελαφρά συμπτώματα που δεν χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο σε όλους τους προορισμούς μας έχουν ολοκληρώσει διαδικτυακή επιμόρφωση για τα μέτρα ασφαλείας σχετικά με τον COVID-19 και είναι πλέον διαπιστευμένοι και έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν. Οι τοπικές κοινότητες συνεχίζουν να εφαρμόζουν σωματικές και κοινωνικές αποστάσεις και είναι έτοιμες να προσφέρουν τη διάσημη ελληνική φιλοξενία στους επισκέπτες μας!
Σε περίπτωση που εισέλθετε σε μέσο μεταφοράς, πρέπει εσείς και ο οδηγός να φοράτε πάντα μάσκα. Με βάση την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τα ταξί και τα μίνι βαν (έως 7 θέσεις) μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 3 άτομα, εξαιρουμένου του οδηγού. Τα 8 και 9 θέσια μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 5 άτομα εξαιρουμένου του οδηγού. Τα λεωφορεία μπορούν να μεταφέρουν έως και το 65% της συνολικής χωρητικότητάς τους, εξαιρουμένου του οδηγού. Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλα τα οχήματα θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα απολύμανσης προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλειά σας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΑΣ

Ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, όλες οι μονάδες διαμονής θα τηρούν αρχείο πληροφοριών των ταξιδιωτών σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα GDPR. Για την ασφάλεια των επισκεπτών μας, όλοι οι δημόσιοι χώροι διαμονής έχουν επανασχεδιαστεί σύμφωνα με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και τα πρωτόκολλα απολύμανσης. Αυτό φυσικά ισχύει και για όλες τις εξωτερικές πισίνες και παραλίες, έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να μπορούν να απολαύσουν την περίφημη ελληνική θάλασσα και τον ήλιο με ασφάλεια.
Η υπηρεσία καθαρισμού σε κάθε μονάδα διαμονής έχει διευρύνει τις καθημερινές διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης στα καταλύματα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση των επισκεπτών.
Μην διστάσετε να ζητήσετε από το κατάλυμά σας να σας ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα μέτρα που λαμβάνουν για τη διασφάλιση της διαμονής σας.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα λεπτομερή πρωτόκολλα υγείας που ισχύουν για όλα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα:
http://www.visitgreece.gr/en/home/health_protocols_

Όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό υψηλά πρότυπα ασφάλειας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, τα τραπέζια τοποθετούνται μόνο σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους, με ασφαλή απόσταση μεταξύ τους, ενώ ισχύει ο κανόνας ενός (1) πελάτη ανά m2 του διαθέσιμου εξωτερικού χώρου και ενός (1) πελάτη ανά 2,2 m2 για τους εσωτερικούς.
Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020, απαγορεύεται η ύπαρξη όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά καταστήματα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.λπ.).

Από τις 11 έως τις 24 Αυγούστου, τα νυχτερινά κέντρα θα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα στην Αττική (συμπεριλαμβανομένου του Σαρωνικού Κόλπου και των Κυθήρων), Θεσσαλονίκη (και την ευρύτερη περιοχή), Χαλκιδική, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Λάρισα (και την ευρύτερη περιοχή), Βόλος, Κατερίνη, Κρήτη, Κέρκυρα, (συμπεριλαμβανομένων νησιών Οθωνοί, Ερεικούσας και Μαθράκη), Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος, Σαντορίνη, Κως, Ρόδος και Ζάκυνθος.

Το προσωπικό υποχρεούται να φορά μάσκα ή κάλυμμα προσώπου, ενώ οι πελάτες καλούνται να κάνουν το ίδιο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία επιτρέπουν την είσοδο συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών ανά ώρα, ενώ εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία στην είσοδο και έξοδο των επισκεπτών. Συνιστάται στο κοινό να χρησιμοποιεί μάσκες, απολυμαντικά χεριών και να διατηρεί τις αναφερόμενες/καθορισμένες αποστάσεις. Θα μπορούσατε επίσης να απολαύσετε θερινούς υπαίθριους κινηματογράφους, που λειτουργούν επί του παρόντος με όριο χωρητικότητας 75%, χωρίς διακοπή προβολής (τα αναψυκτήρια θα είναι ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια των προβολών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός). Θα υπάρχει μια κενή θέση δίπλα σε κάθε δύο ή τέσσερις θεατές (εφόσον είναι εφικτό). Όλα τα μέτρα που αφορούν την απολύμανση των χώρων, καθώς και την κοινωνική απόσταση στο γκισέ των εισιτηρίων θα ισχύουν ενώ συνιστώνται οι ανεπαφικές συναλλαγές. Συνιστάται επίσης η προ-αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket), όπου διατίθεται.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

A: Μπορείτε να βρείτε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη λίστα των χωρών οι κάτοικοι των οποίων επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα https://greecehealthfirst.gr/ στην ενότητα «Θέλω να ταξιδέψω στην Ελλάδα, μπορώ;»

Α: Οι επισκέπτες που φθάνουν στη χώρα με εναέρια, θαλάσσια ή χερσαία μέσα, θα υποβληθούν σε τυχαίο δειγματοληπτικό τεστ κατά την άφιξη. Μετά το τεστ, θα μπορούν να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους.  Η αρχές θα επικοινωνούν μαζί τους μόνο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και θα τήθονται σε καραντίνα 14 ημερών, με έξοδα που καλύπτονται από το ελληνικό κράτος. Όσοι εισέρχονται από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν αρνητικό μοριακό τεστ το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών από την άφιξή τους.

Επιβάτες προς Ελλάδα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Η.Π.Α. και Μάλτα (από τις 11 Αυγούστου 2020 έως τις 31 Αυγούστου 2020) και από Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (από τις 17 Αυγούστου 2020 έως τις 31 Αυγούστου 2020), χρειάζεται να παρουσιάσουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος μοριακού τεστ για COVID-19, προκειμένου να εισέλθουν στην χώρα. Το τεστ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν από την είσοδό στη χώρα.

Οι Έλληνες πολίτες και οι κάτοχοι μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα δεν εξαιρούνται από αυτήν την υποχρέωση.

Μόνο στους επισκέπτες που φέρουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος τεστ RT-PCR θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα από τις συνοριακές αρχές. Τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι γραμμένα στα Αγγλικά και να φέρουν το όνομα και τον αριθμό διαβατηρίου / ταυτότητας του επισκέπτη.

Α: Τα δειγματοληπτικά τεστ είναι υποχρεωτικά κατά τη διαδικασία εισόδου στη χώρα. Οι επισκέπτες που εισέρχονται στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν πιστοποιητικό αρνητικού μοριακού τεστ που λαμβάνεται εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους.

Α: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε:

Αεροπλάνα, πλοία (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι), τρένα, μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ, ταξί και μίνι βαν, νοσοκομεία, ιατρεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα υγείας, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων (αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ψαραγορά, ζαχαροπλαστεία κλπ), μουσεία, καταστήματα λιανικής, τράπεζες και γραφεία δημόσιου τομέα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ασανσέρ.

ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ χρήσης μάσκας σε:

Αρχαιολογικούς χώρους, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, κινηματογράφους, σκάλες, όλους τους ανοιχτούς χώρους καθώς και σε εσωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούν να αποφευχθούν κοινωνικές συγκεντρώσεις και φυσικές αποστάσεις.

Πρόστιμο €150  θα επιβάλλεται για τη μη χρήση μάσκας όπου αυτό απαιτείται.

A: Ναι. Από την 1η Ιουλίου όλα τα ξενοδοχεία επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγιεινής.

A: Το Υπουργείο Τουρισμού έχει σχέδιο ελέγχων και ενθαρρύνουμε όλες τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν πιστοποίηση τρίτων. Έχουμε επίσης δημιουργήσει έναν ιστότοπο εκπαίδευσης και πληροφόρησης για υπαλλήλους και ιδιοκτήτες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η γνώση των πρωτοκόλλων διαδίδεται έγκαιρα και υπεύθυνα. Τέλος, έχουμε θεσπίσει αυστηρά πρόστιμα για όσους παραμελούν τα καθήκοντά τους. Σε περίπτωση παραπόνων, οι επισκέπτες μπορούν να καλέσουν τον τετραψήφιο αριθμό του Υπουργείου Τουρισμού 1572.

Α: Εστιατόρια, καφετέριες μπαρ, πάρκα ψυχαγωγίας, σπα, υπαίθριοι κινηματογράφοι, χώροι εκδηλώσεων και μουσεία λειτουργούν με συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγιεινής. Αρχαιολογικοί χώροι καθώς και οργανωμένες και μη οργανωμένες δημόσιες παραλίες λειτουργούν επίσης με συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγιεινής.

Έως τις 31 Αυγούστου 2020 απαγορεύεται η ύπαρξη όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά καταστήματα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.λπ.).

Από τις 11 έως τις 24 Αυγούστου, τα νυχτερινά κέντρα θα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα στην Αττική (συμπεριλαμβανομένου του Σαρωνικού Κόλπου και των Κυθήρων), Θεσσαλονίκη (και την ευρύτερη περιοχή), Χαλκιδική, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Λάρισα (και την ευρύτερη περιοχή) Βόλος, Κατερίνη , Κρήτη, Κέρκυρα, (συμπεριλαμβανομένων νησιών Οθωνοί, Ερεικούσας και Μαθράκη), Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος, Σαντορίνη, Κως, Ρόδος και Ζάκυνθος.

Επίσης, στις παραπάνω περιοχές, έως τις 24 Αυγούστου, ισχύει το όριο των 50 ατόμων σε όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός στα μέρη που ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα όπως εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι.

A: Τα ταξίδια με τρένο, λεωφορείο, αεροπλάνο ή πλοίο επιτρέπονται εντός των συνόρων της χώρας. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η ελληνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τόσο τα κρουαζιερόπλοια όσο και την ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

A: Η χρήση καλυμμάτων προσώπου είναι υποχρεωτική σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες (μετρό, λεωφορεία, ταξί, ιδιωτικά οχήματα κ.λπ.). Επιβάλλεται πρόστιμο για τη μη συμμόρφωση σχετικά. Τα ταξί / μίνι βαν των 5 και 7 θέσεων ή ιδιωτικά οχήματα / μίνι βαν μπορούν να μεταφέρουν μόνο έως 3 επιβάτες. Τα μίνι βαν των 8 και 9 θέσεων μπορούν να μεταφέρουν έως 5 επιβάτες. Οι γονείς με ανήλικα παιδιά εξαιρούνται από τον κανόνα.
Για ταξίδια με αυτοκίνητο, υπεραστικά λεωφορεία ή τουριστικά λεωφορεία και τραίνα, η χρήση καλύμματος προσώπου είναι υποχρεωτική, ενώ όλα τα ταξίδια πραγματοποιούνται με χωρητικότητα 65% των κανονικών επιπέδων. Για ταξίδια με φέρι-μποτ, απαιτούνται έλεγχοι θερμοκρασίας επιβατών. Οι επιβάτες πρέπει να χρησιμοποιούν κάλυμμα προσώπου και να κρατούν τις αποστάσεις ιδίως εάν βρίσκονται στα «αεροπορικά καθίσματα» (θέσεις που βρίσκονται σε σειρές όπως στα αεροσκάφη) του πλοίου, καθώς και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου.
Τα επιβατηγά πλοία με καμπίνες πλέουν στο 65% της χωρητικότητάς τους, ενώ τόσο τα επιβατηγά πλοία χωρίς καμπίνες όσο και τα ταχύπλοα πλεόυν στο 60% της χωρητικότητάς τους. Η κοινωνική απόσταση κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση είναι υποχρεωτική.
Οι καμπίνες μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο ένα άτομο, εκτός εάν πρόκειται για οικογένειες ή άτομα με ειδικές ανάγκες με τον σύντροφο / φροντιστή τους.
Τελεφερίκ, όπως π.χ. στο Λυκαβηττό, είναι κλειστά για το κοινό, με εξαίρεση το τελεφερίκ της Σαντορίνης.

A: Το ελληνικό κράτος θα καλύψει τα έξοδα που σχετίζονται με τη νοσηλεία των επισκεπτών που πάσχουν από συμπτώματα Covid-19.

A: Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, οι στενές επαφές του κρούσματος θα μεταφερθούν σε ξεχωριστό κατάλυμα καραντίνας με έξοδα του ελληνικού κράτους. Οι υπόλοιποι επισκέπτες θα συνεχίσουν τις διακοπές τους.

A: Η Ελλάδα θα καλύψει τη μεταφορά σε νοσοκομείο και ιατρικά έξοδα, καθώς και τη διαμονή σε ξενοδοχείο καραντίνας, εάν χρειαστεί. Προτρέπουμε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ξενοδοχεία των αεροπορικών εταιρειών να προσφέρουν τη μέγιστη ευελιξία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της αβεβαιότητας των πελατών και των ρυθμίσεων.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Greece Health First: https://greecehealthfirst.gr/
Πρωτόκολλο για τις αφίξεις στην Ελλάδα: https://travel.gov.gr/
Επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού τουρισμού (ενότητα για τον Covid-19): http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19
Λεπτομερή αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/
https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/