Health First

Αγαπητοί φίλοι των νησιών του Αιγαίου

Στα νησιά μας, η φιλοξενία κυλάει κυριολεκτικά στο αίμα μας. Εάν έχετε επισκεφθεί ξανά τα νησιά μας, ξέρετε την απόλυτη αφοσίωση που δείχνουμε ώστε να σας χαρίσουμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία διακοπών. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε μια εξίσου απόλυτη δέσμευση, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε με ασφάλεια τις διακοπές σας.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΕΝΑΕΡΙΑ Ή ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΣΑ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με βάση την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όλοι οι ταξιδιώτες σε οποιοδήποτε ελληνικό αεροδρόμιο, λιμάνι ή χερσαία σύνορα, είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσει την ειδική φόρμα εντοπισμού επιβατών τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την είσοδό τους στη χώρα. Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) βρίσκεται εδώ. Κατά την υποβολή της PLF, οι ταξιδιώτες θα λάβουν ένα email επιβεβαίωσης και μία ημέρα πριν από την άφιξή τους θα λάβουν έναν προσωπικό κωδικό QR. Αυτός ο κωδικός πρέπει να παρουσιάζεται, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε σε έντυπη μορφή, στα σύνορα κατά την άφιξη.

Παρακαλώ συμβουλευτείτε τους πιο κάτω συνδέσμους:

https://greecehealthfirst.gr/

https://travel.gov.gr/#/

Όλοι οι ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους θα πρέπει να συμμορφώνονται με όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα υγιεινής (χρήση μάσκας και κοινωνικής απόστασης).

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΑΣ

Τα Νησιά του Αιγαίου είναι έτοιμα να σας καλωσορίσουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα υποχρεωτικά πρωτόκολλα και μέτρα που έχει ορίσει η Ελληνική Κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές. Το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας εφαρμόζει ένα λεπτομερές σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ορίζοντας νοσοκομεία που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση του COVID-19. Η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές θα ανακοινώσουν εγκαίρως τις αποφάσεις τους σχετικά με τους χώρους φιλοξενίας εκείνων των επισκεπτών οι οποίοι λόγω ελαφρών συμπτωμάτων του Covid-19 θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα. Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο σε όλους τους προορισμούς μας έχουν ολοκληρώσει διαδικτυακή επιμόρφωση για τα μέτρα ασφαλείας σχετικά με τον COVID-19 και είναι πλέον διαπιστευμένοι και έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν. Οι τοπικές κοινότητες συνεχίζουν να εφαρμόζουν σωματικές και κοινωνικές αποστάσεις και είναι έτοιμες να προσφέρουν τη διάσημη ελληνική φιλοξενία στους επισκέπτες μας!

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΑΣ

Ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, όλες οι μονάδες διαμονής θα τηρούν αρχείο πληροφοριών των ταξιδιωτών σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα GDPR. Για την ασφάλεια των επισκεπτών μας, όλοι οι δημόσιοι χώροι διαμονής έχουν επανασχεδιαστεί σύμφωνα με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και τα πρωτόκολλα απολύμανσης. Αυτό φυσικά ισχύει και για όλες τις εξωτερικές πισίνες και παραλίες, έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να μπορούν να απολαύσουν την περίφημη ελληνική θάλασσα και τον ήλιο με ασφάλεια.
Η υπηρεσία καθαρισμού σε κάθε μονάδα διαμονής έχει διευρύνει τις καθημερινές διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης στα καταλύματα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση των επισκεπτών.
Μην διστάσετε να ζητήσετε από το κατάλυμά σας να σας ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα μέτρα που λαμβάνουν για τη διασφάλιση της διαμονής σας.

Εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν ανοίξει ξανά. Τα τραπέζια τοποθετούνται ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους και οι ώρες λειτουργίας είναι 5.00 π.μ. έως 12:15 μετά τα μεσάνυχτα.

Επιτρέπονται έως και 6 άτομα ανά τραπέζι. Δύο καθήμενα άτομα επιτρέπονται στον πάγκο εξυπηρέτησης με απόσταση 1,5 μ. από τους επόμενους δύο πελάτες.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους πελάτες που περιμένουν τραπέζι και συνιστάται ιδιαίτερα για όσους έχουν ήδη καθίσει.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε συμβουλευτείτε το https://greecehealthfirst.gr/

Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί σε επισκέπτες σε όλη τη χώρα. Έως τρεις επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στους χώρους σε ομάδες (αυτό το όριο δεν ισχύει για οικογένειες). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προσώπου και η σωματική απόσταση.

Οργανωμένες παραλίες είναι ανοιχτές σε όλη την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει ρυθμίσεις για την απαραίτητη απόσταση μεταξύ των επισκεπτών. Με εξαίρεση τις οικογένειες, κάθε ομπρέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από δύο άτομα.

Από τις 14 Μαΐου 2021, τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα υγείας.

Από τις 21 Μαΐου 2021, οι υπαίθριοι κινηματογράφοι θα είναι ανοιχτοί και θα επιτρέπεται να λειτουργούν με χωρητικότητα 75%. Οι εξωτερικές προβολές θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες υγείας και ασφάλειας.

Από τις 28 Μαΐου 2021, ζωντανές εκδηλώσεις (θεατρικές ή χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες κ.λπ.) μπορούν να πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους με καθήμενους επισκέπτες μόνο και με χωρητικότητα 50%.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε συμβουλευτείτε το https://greecehealthfirst.gr/

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

A: Μπορείτε να βρείτε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη λίστα των χωρών οι κάτοικοι των οποίων επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα https://greecehealthfirst.gr/ στην ενότητα «Θέλω να ταξιδέψω στην Ελλάδα. Μπορώ;»

Α: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιατρικό έλεγχο και τον χρόνο καραντίνας για αφίξεις στην Ελλάδα, παρακαλούμε συμβουλευτείτε το https://greecehealthfirst.gr/

Α: Προκειμένου όλοι οι ταξιδιώτες να εισέλθουν στην Ελλάδα (αεροπορικώς, μέσω θαλάσσης ή ξηράς), θα πρέπει να φέρουν ένα από τα πιο κάτω:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται από κατάλληλο φορέα στη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη.

– Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι ταξιδιώτες καλούνται να παρουσιάσουν είτε αρνητικό μοριακό PCR τεστ που πραγματοποιήθηκε έως 72 ώρες πριν από το ταξίδι

-είτε αρνητικό rapid test που πραγματοποιήθηκε έως και 48 ώρες πριν από το ταξίδι.

– Εναλλακτικά, ο ταξιδιώτης μπορεί να παρουσιάσει πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον ιό SARS-CoV-2 που εκδίδεται από δημόσια αρχή ή πιστοποιημένο εργαστήριο.

– Απόδειξη ότι βρέθηκε θετικός τους τελευταίους 2 έως 9 μήνες.  Αυτό μπορεί να αποδειχθεί είτε παρουσιάζοντας ένα θετικό μοριακό PCR τεστ είτε rapid test από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο ή ιατρικό πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι  βρέθηκε θετικός με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 τους τελευταίους 2 έως 9 μήνες.

Ωστόσο, όλοι όσοι φτάνουν αεροπορικώς θα υποβάλλονται και σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Λάβετε υπόψη ότι οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι υποχρεωτικό στοιχείο της διαδικασίας εισόδου. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι επισκέπτες θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών με όλα τα έξοδα να καλύπτονται από το ελληνικό κράτος.

Α: Η χρήση μάσκας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πρόστιμο €300 θα επιβάλλεται για τη μη χρήση μάσκας όπου αυτό απαιτείται.

 

Α: Ναι. Από τις 15 Μαΐου επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εποχιακών ξενοδοχείων.

Α: Εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν ανοίξει ξανά. Τα τραπέζια τοποθετούνται ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους και οι ώρες λειτουργίας είναι 5.00 π.μ. έως 12:15 μετά τα μεσάνυχτα.

Επιτρέπονται έως και 6 άτομα ανά τραπέζι. Δύο καθήμενα άτομα επιτρέπονται στον πάγκο εξυπηρέτησης με απόσταση 1,5 μ. από τους επόμενους δύο πελάτες.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους πελάτες που περιμένουν τραπέζι και συνιστάται ιδιαίτερα για όσους έχουν ήδη καθίσει.

 

A: Τα ταξίδια επιτρέπονται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα (με τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο). Η λήψη Covid-19 self-test δεν είναι υποχρεωτική – αλλά συνιστάται ιδιαίτερα – πριν ταξιδέψετε.

Άτομα που ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή με πλοίο σε νησιά (εκτός από τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα) θα πρέπει να παρουσιάσουν στους υπεύθυνους ελέγχου του σκάφους οποιοδήποτε από τα ακόλουθα έγγραφα:

ΕΙΤΕ

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid-19, υπό την προϋπόθεση ότι έχει παρέλθει περίοδος δεκατεσσάρων (14) ημερών από τότε που  εμβολιάστηκαν πλήρως,

Ή

  • αρνητικό αποτέλεσμα  μοριακού τεστ PCR για Covid-19, που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν ταξιδέψουν, ή τεστ αντιγόνου (rapid test) που πραγματοποιήθηκε εντός 24 ωρών, ή self-test που πραγματοποιήθηκε έως 24 ώρες πριν από την επιβίβαση (το αποτέλεσμα θα πρέπει να εισαχθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr)

Ή

  • πιστοποιητικό που δηλώνει ότι έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη του Covid-19, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει το λιγότερο δύο (2) μήνες και το περισσότερο εννέα (9) μήνες από την ανάρρωσή τους.

Θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο πριν την επιβίβαση.

Οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν για όλους τους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες ηλικίας πέντε (5) ετών και άνω.

Για ενημερωμένες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://greecehealthfirst.gr/

A: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λ.π.) και ταξί.

Πρόστιμο €300 θα επιβάλλεται για τη μη χρήση μάσκας όπου αυτό απαιτείται.

Το ελληνικό κράτος θα καλύψει τα έξοδα που σχετίζονται με τη νοσηλεία των επισκεπτών που πάσχουν από συμπτώματα Covid-19.

Α:

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα Covid-19 δεν χρήζουν νοσηλεία, ο επισκέπτης καθώς και όσοι μένουν στο ίδιο δωμάτιο μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο Covid-19 όπου θα τηρηθεί καραντίνα. Όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από το ελληνικό κράτος.

Λάβετε υπόψη ότι τα ξενοδοχεία έχουν τη δυνατότητα (αλλά δεν υποχρεούνται από το νόμο) να διαθέτουν δωμάτια καραντίνας στις εγκαταστάσεις τους.

Α: Παρακαλώ συμβουλευτείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://greecehealthfirst.gr/

Α: Παρακαλώ συμβουλευτείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://greecehealthfirst.gr/

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Greece Health First: https://greecehealthfirst.gr/
Πρωτόκολλο για τις αφίξεις στην Ελλάδα: https://travel.gov.gr/
Επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού τουρισμού (ενότητα για τον Covid-19): http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19
Λεπτομερή αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/
http://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

Τελευταία ενημέρωση: 22/06/21