Ναυτοσύνη, πλούτος φυσικός και υλικός, άφθονα νερά, μια Χώρα μοναδική σε αρχιτεκτονική και ιστορία, μουσεία που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του καλοκαιριού, υπέροχες αμμώδεις παραλίες, χωριά-κοσμήματα κρυμμένα μέσα στη βλάστηση, μονές με μεγάλη ιστορία, κάστρα, περιστεριώνες, ανεμόμυλοι και υδρόμυλοι. Το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο, απλώνει τα 374 τετραγωνικά χιλιόμετρά του, σε απόσταση μόλις 2 ωρών από το λιμάνι της Ραφήνας. Προορισμός κοντινός, αλλά γεμάτος συναρπαστικά μυστικά για όσους αγαπούν τις εξερευνήσεις. Κρύβονται στην περιοχή της δυτικής Άνδρου, με το μεγάλο δίκτυο χωματόδρομων, τα γκρεμισμένα χωριά, τα αλώνια, τις απομονωμένες παραλίες, το φάρο της Φάσσας. Κρύβονται στα μονοπάτια των Διποταμάτων, με τους παλιούς νερόμυλους και την απίθανη φύση, στην πηγή της Πυθάρας, στον Αρνά, στα χωριά του Άνω Κορθίου, στις χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν προς το Στενό Ανδρου Τήνου. Και φυσικά στα υπέροχα παλιά μονοπάτια που διασχίζουν όλη την Άνδρο και στα οποία αξίζει να τα περπατήσετε όλες τις εποχές του χρόνου.
Καλώς ήρθατε
Άνδρος
Δες στο χάρτη
Ψέριμος
Φολέγανδρος
Τήνος
Σύρος
Σίκινος
Σχοινούσα
Σίφνος
Σέριφος
Σαντορίνη
Ρήνεια
Πολύαιγος
Πάρος
Νάξος
Μήλος
Μύκονος
Μακρόνησος
Κέα-Τζιά
Κουφονήσια
Κύθνος
Κίμωλος
Κέρος
Ίος
Θηρασιά
Ηρακλειά
Δονούσα
Δεσποτικό
Δήλος
Γυάρος
Αντίπαρος
Άνδρος
Ανάφη
Αμοργός
Χάλκη
Τήλος
Τέλενδος
Σύμη
Σαρία
Ρόδος
Πάτμος
Νίσυρος
Λειψοί
Λέρος
Κως
Καστελλόριζο
Κάρπαθος
Κάσος
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Αγαθονήσι
Αρκιοί
Περισσότερες Πληροφορίες
Η πηγή Πιθάρα
Λίγο πριν από τον οικισμό Αποίκια θα δείτε την πινακίδα προς την πηγή Πιθάρα και τον καταρράκτη της (10΄). Η βόλτα προς τον «νεραϊδότοπο», όπως τον θεωρεί η λαϊκή παράδοση, είναι όμορφη.
Το σπήλαιο του Αλαδινού
Ο μικρός οικισμός του Αλαδινού με το μονοκάμαρο, πέτρινο, γεφύρι στον Μεγάλο Ποταμό μοιάζει με ζωγραφιά. Το γεφύρι θεωρείται πως κτίστηκε από Ηπειρώτες μαστόρους. Λίγο ψηλότερα ένα μονοπάτι οδηγεί προς το σπήλαιο του Αλαδινού. Το ονομάζουν Φόρο, ή Χάος. Εξερευνήθηκε από τον Ιωάννη Πετρόχειλο και το 1965 χαρτογραφήθηκε από την Αννα Πετροχείλου. Εχει έκταση 170-200 τ.μ. και 5 αίθουσες -η πρώτη από τις οποίες βρίσκεται σε βάθος 12 μ. Info Για ξενάγηση και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ.: +30 22820 51388
Η φουρτάλια. Οπως και στη γειτονική Τήνο, ήταν το γρήγορο και εύκολο φαγητό των ντόπιων. Η παλιά συνταγή τη θέλει να μαγειρεύεται στο λίπος του χοίρου (γλίνα) όπου βάζουν λουκάνικα, λαρδί, λούζα (παστό χοιρινό), πατάτες που προ-τηγανίζουν στο λιωμένο λίπος, αυγά, τυράκια (λαδοτύρια, χλωροτύρια, κεφαλοτύρι), αλάτι, πιπέρι. Για να ψηθεί χρειάζεται 15’.
Τα χοιροσφάγια, όπως συμβαίνει στην Τήνο και στη Μύκονο, η σφαγή του οικόσιτου χοιρινού γίνεται στο τέλος του φθινοπώρου και τα γλέντια που τη συνοδεύουν αποτελούν έθιμο που έχει τις ρίζες του στους βυζαντινούς χρόνους. Τα παραδοσιακά χοιροσφάγια διαρκούν συνήθως τρεις μέρες και ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Η λούζα. Παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας στη Σύρο, την Ανδρο, την Τήνο και τη Μύκονο με κάποιες κατά τόπους παραλλαγές. Προέρχεται από το μέρος του ζώου που δίνει το φιλέτο. Η λούζα της Ανδρου γίνεται από το «κόντρα», γι’ αυτό λέγεται και «βασιλικιά». Το κρέας ξεκοκαλίζεται και τοποθετείται σε χοντρό αλάτι περίπου για 12 ώρες. Υστερα το κρεμούν στην «κρεβαταριά» (καλάμια δεμένα μεταξύ τους), ανάβοντας από κάτω χαμηλή φωτιά από ξύλα κυπαρισσιού και καπνίζοντάς το όλη νύχτα. Το πρωί το ξεπλένουν με χλιαρό νερό, το στεγνώνουν και το κόβουν σε κομμάτια τα οποία ρίχνουν σε καζάνι με λίπος, όπου βράζει ήδη ο πασπαλάς (λαρδί), και τα καβουρδίζουν. Αφού καβουρδιστούν, τα βγάζουν και τα τοποθετούν σε κιούπι που γεμίζουν με λιωμένο λίπος (γλίνα).
Τα ντόπια λουκάνικα. Είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος που πλάθονται με τοπικό κρασί, ξυσμένο πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι και γλυκάνισο.
Γλυκά-ροφήματα. Το πιο γνωστό γλυκό στην Ανδρο είναι το αμυγδαλωτό. Προσφέρεται σε γάμους και πανηγύρια. Φτιάχνεται από ασπρισμένα αλεσμένα αμύγδαλα ή από αμυγδαλόπαστα, μαρέγκα, και μερικές φορές σιμιγδάλι. Αρωματίζεται με ανθόνερο και έχει διάφορα σχήματα. Πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη. Μπορείτε, επίσης να δοκιμάσετε το καλτσούνι και το παστιτσάκι. Από τα ροφήματα ξεχωρίζει η σουμάδα.
Στην Ανδρο μπορείτε να έρθετε μόνο από το λιμάνι της Ραφήνας.
Το Γαύριο, απέχει 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας.
Τα λιμάνια στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι διαθέτουν υποδομή ιδιωτικών και αλιευτικών σκαφών.
Λιμεναρχείο Ανδρου
+30 22820 22250
Λιμεναρχείο Γαυρίου
+30 22820 71213
Λιμεναρχείο Ραφήνας
+30 22940 22230
Δήμος Ανδρου
+30 22823 60200
dimos@andros.gr
KEΠ
+30 22820 29003
Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Ανδρου
+30 22820 23766
Αστυνομία
Χώρας
+30 22820 22300
Γαυρίου
+30 22820 71220
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ