Η Κως δεν βρίσκεται τυχαία στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Μόνο οι αρχαιότητές της, τα παλαιοχριστιανικά μνημεία και τα μεσαιωνικά φρούριά της, αρκούν για να την κατατάξουν εκεί. Αλλά δεν είναι μόνο το Ασκληπιείο ή το kάστρο της Νεραντζιάς και της Αντιμάχειας που κάνουν κάθε καλοκαίρι το νησί να γεμίζει με αλλοδαπούς (κυρίως βορειοευρωπαίους) και Ελληνες παραθεριστές. Είναι οι κοσμοπολίτικες αμμουδιές σαν το Τιγκάκι, το Παραντάις, και το Μαστιχάρι, οι καταπράσινες κοιλάδες με τις ιαματικές πηγές και οι παραδοσιακοί οικισμοί στην ενδοχώρα. Είναι η υψηλή ποιότητα τουριστικών υποδομών στα παραθαλάσσια θέρετρα, η έντονη νυχτερινή ζωή και η εμπεδωμένη από αιώνες φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της. Είναι, τέλος, οι αμέτρητες εκπλήξεις που αποκαλύπτονται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος το νησί που γέννησε τον Ιπποκράτη.
Καλώς ήρθατε
Κως
Δες στο χάρτη
Ψέριμος
Φολέγανδρος
Τήνος
Σύρος
Σίκινος
Σχοινούσα
Σίφνος
Σέριφος
Σαντορίνη
Ρήνεια
Πολύαιγος
Πάρος
Νάξος
Μήλος
Μύκονος
Μακρόνησος
Κέα-Τζιά
Κουφονήσια
Κύθνος
Κίμωλος
Κέρος
Ίος
Θηρασιά
Ηρακλειά
Δονούσα
Δεσποτικό
Δήλος
Γυάρος
Αντίπαρος
Άνδρος
Ανάφη
Αμοργός
Χάλκη
Τήλος
Τέλενδος
Σύμη
Σαρία
Ρόδος
Πάτμος
Νίσυρος
Λειψοί
Λέρος
Κως
Καστελλόριζο
Κάρπαθος
Κάσος
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Αγαθονήσι
Αρκιοί
Περισσότερες Πληροφορίες
Κονιάριο
Στα βόρεια του Παλιού Πυλίου, στο δρόμο που οδηγεί από τον συνοικισμό του Αμανιού στο Λαγούδι, βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Κονιαριού. Ο Κώος αρχαιοδίφης Ιάκωβος Ζαρράφτης το 1917 έγραφε ότι εδώ υπήρχαν 25 οικήματα και διέμεναν 100 τουρκόφωνοι γεωργοί, με δικό τους δημογέροντα υπαγόμενο στο Πυλί αλλά και δικό τους δάσκαλο. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του χωριού παρέμειναν σε αυτό μέχρι το 1952 που το εγκατέλειψαν. Σήμερα διατηρούνται ακόμη τα ερείπια του τζαμιού και διώροφες αγροτικές κατοικίες επιχρισμένες εξωτερικά με κόκκινο κονίαμα ή ώχρα. Info Το παρακείμενο δάσος είναι προστατευόμενη δασική έκταση με διαμορφωμένους από τις τοπικές αρχές χώρους για περιπάτους και πικ-νικ.
Οι ιαματικές πηγές
Η Κως είναι το μοναδικό νησί στα Δωδεκάνησα το οποίο χάρη στη ρηγματογενή τεκτονική ηφαιστειότητά του, διαθέτει τριών ειδών ιαματικές μεταλλικές πηγές: θερμές, υπόθερμες και ψυχρές. Σημειωτέον ότι καμιά τους δεν λειτουργεί ως οργανωμένο spa. Έτσι οι πηγές αυτές είναι πάντα ανοιχτές αρκεί να βρείτε τρόπο, μέσο και χάρτη για να τις προσεγγίσετε. Οι σημαντικότερες είναι οι εξής: Του Αγίου Φωκά ή Εμπρός Θέρμες. Εκβάλει στην παραλία των Θερμών, είναι θερμομεταλλική και φτάνει στους 47ο C. Έχει μεγάλη συγκέντρωση ιόντων θείου, καλίου, νατρίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Βοηθά στις ρευματικές παθήσεις, την αρθρίτιδα και τα γυναικολογικά προβλήματα. Της Αγία Ειρήνης ή Πίσω Θέρμες. Κοντά στην προηγούμενη, προσεγγίζεται από μονοπάτι ή με βάρκα. Είναι μεσόθερμη χλωριονατριούχος φτάνει τους 45ο C και ενδείκνυται για νεφρικές παθήσεις. Κοκκινόνερο. Βρίσκεται ΝΔ του Ασκληπιείου καταλήγοντας στον αρχαιολογικό χώρο του. Το νερό της είναι σιδηρούχο οξυανθρακικό θερμοκρασίας 22,5ο C και καταπολεμά τη δυσπεψία και τις παθήσεις του εντέρου. Των Βολκάνων. Πολύ κοντά στην πηγή του Κοκκινόνερου εκβάλει από άλλο σημείο λασπώδες μεταλλικό νερό κατάλληλο για πηλοθεραπεία. Πηγές: Β. Χατζηβασιλείου: Ιστορία της Νήσου Κω, 1990 σελ. 23-24, www.thermalsprings.gr
Το δάσος των παγωνιών
Στα Δ του διεθνούς αερολιμένα της Κω και κοντά στην Αντιμάχεια, μέσα σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα, απλώνεται το δάσος της Πλάκας. Είναι τεχνητό, καθώς το φύτεψαν οι Ιταλοί την δεκαετία του ’40. Τη διετία 1978-80 η δασική υπηρεσία προχώρησε στην ανάπλασή του. Σε συνεργασία με τον κυνηγητικό σύλλογο του νησιού δημιουργήθηκε ένα μικρό καταφύγιο για παγώνια και άλλα είδη πουλιών. Σήμερα η έκταση είναι ένα θαυμάσιο πάρκο αναψυχής στο οποίο ευδοκιμεί η Τραχεία πεύκη (Pinus Brutia) και η κουκουναριά (Pinus Pinea). Τα παγώνια χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάστηκαν, συνήθισαν την παρουσία του ανθρώπου και πλησιάζουν άφοβα ίδιους όσους έχουν μαζί τους σπόρια ή ψωμί.
Η βάση της παραδοσιακής κουζίνας του νησιού της Κω είναι το ελαιόλαδο. Το φρέσκο ψάρι, τα θαλασσινά και το ντόπιο κρέας βρίσκεται ψηλά στις γαστρονομικές προτιμήσεις των ντόπιων, ενώ πολλά είναι και τα είδη των ντόπιων ζυμαρικών. Τα «πιταρίδια» είναι λαζάνια βρασμένα σε χωμό κρέατος. Μην παραλείψετε να γευτείτε τους ντόπιους ντολμάδες με ρύζι και μυρωδικά, ή το παστίτσιο με λαχανικά. Τα «κατιμέρια» είναι στριφτή τηγανίτα με μυζήθρα σερβιρισμένη με μέλι και κανέλλα. Τα «ξύσματα» είναι ψωμάκια σταρένια ζυμωμένα με τριμμένη μυζήθρα και μυρωδικά. Οι «λαμπρόπιτες» είναι μεγάλες στρογγυλές τυρόπιτες γεμισμένες με «προσφά» -δηλαδή με ανάλατη μυζήθρα ζυμωμένη με αυγά και προζύμι. Ωραίος μεζές είναι το «κόκκινο τυρί» που το τυλίγουν και το αφήνουν να ωριμάσει με το κατακάθι κόκκινου κρασιού. Χορταστικότατο και πλήρες γεύμα είναι κι αυτό που αποκαλούν οι Κώοι «πληγούρι», αλεσμένο σιτάρι μαγειρεμένο με χοιρινό. Διάσημο είναι το τοματάκι ως γλυκό του κουταλιού αλλά και ο μπακλαβάς της. Το μέλι της Αντιμάχειας είναι κορυφαίο. Στη συσκευασία του αξίζει να υπάρχει η ένδειξη «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης». Το κόκκινο τυρί γίνεται από κατσικίσιο γάλα που το κρατάνε τυλιγμένο σε ίζημα ερυθρού οίνου.
Ακτοπλοϊκώς: Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν πλοία για την Κω καθημερινά, όλο τον χρόνο. Το ταξίδι διαρκεί 9-10 ώρες με ταχύπλοο φέρυ και μέχρι 16 ώρες με συμβατικό.
Πλοία της γραμμής συνδέουν καθημερινά την Κω με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα καθώς και με νησιά των Κυκλάδων Πάρο και Νάξο και την Κρήτη.
Τους θερινούς μήνες διοργανώνονται καθημερινά ημερήσιες εξορμήσεις με δελφίνια ή άλλα εκδρομικά πλοία στα κοντινά νησιά Νίσυρος, Κάλυμνος, Φούρνοι, Ικαρία, Λειψοί, Αγαθονήσι. Επιπλέον, υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι Μπόντρουμ της Τουρκίας.
Αεροπορικώς: Στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών αναχωρούν καθημερινά δυο πτήσεις διάρκειας 50΄ για το αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» της Κω. Την ίδια περίοδο εκτελούνται πτήσεις charter προς την Κω από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Μετακινήσεις στο νησί: Μέσα στην πόλη μπορείτε να κινηθείτε με αστικά και δημοτικά λεωφορεία. Σε πιο μακρινές αποστάσεις φτάνουν δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι προσιτές. Στην πόλη τα περισσότερα λεωφορεία περνούν ή σταθμεύουν στην οδό Κλεοπάτρας.
Στο νησί κυκλοφορούν πολλά ταξί και λειτουργούν πολλά γραφεία ενοικίασης τετράτροχων και δίτροχων οχημάτων.
Αεροδρόμιο «Ιπποκράτης»:
+30 22420 56000, 51591, 51567
Λιμεναρχείο:
+30 22420 26594-5
Δημαρχείο:
+30 22420 28724, 28223, 22326
Γραφείο Εξυπηρέτησης Τουριστών Δήμου Κω:
+30 22420 24460
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο:
+30 22420 28050
Ιατρικό Κέντρο:
+30 22420 23423
Τουριστική Αστυνομία:
+30 22420 22444
Λεωφορεία ΚΤΕΛ:
+30 22420 22292
Δημοτικά Λεωφορεία:
+30 22420 26276
Eνωση Ξενοδόχων:
+30 22420 26883, 24955.