Παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική, η Κύθνος κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτη την αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της. Καταρχήν φιλοξενεί δυο εντελώς διαφορετικές στην όψη μικρές πολιτείες, τη Χώρα και τη Δρυοπίδα με ανθρώπους απλούς και καλόκαρδους. Yστερα το έδαφός της είναι τόσο πτυχωμένο που την προίκισε με περίπου 100 όρμους και ορμίσκους κατάλληλους για κολύμπι! Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι οργανωμένες, γεγονός που καθιστά το νησί ιδανικό για τους παραθεριστές που αναζητούν πιο εναλλακτικούς προορισμούς. Περπατήστε στην αιγαιοπελαγίτικη Χώρα. Ανακαλύψτε τη νεοκλασικίζουσα Δρυοπίδα. Κολυμπήστε στην Απόκρουση, στην Επισκοπή, στη παραδεισένια αμμουδιά της Κολώνας που τη βρέχουν δυο θάλασσες. Κυνηγήστε …. νεράιδες και ξωτικά στο σπήλαιο Καταφύκι. Αγναντέψτε το πέλαγος από το κάστρο της Ωριάς. Χαλαρώστε στα ιαματικά νερά των Λουτρών, επισκεφθείτε την Παναγιά την Κανάλα. Κι αν κάτι απ’ όλα αυτά δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας, σας προτείνουμε να αυτοσχεδιάσετε! Η Κύθνος θα βρει και πάλι τον τρόπο για να σας μαγέψει.
Καλώς ήρθατε
Κύθνος
Δες στο χάρτη
Ψέριμος
Φολέγανδρος
Τήνος
Σύρος
Σίκινος
Σχοινούσα
Σίφνος
Σέριφος
Σαντορίνη
Ρήνεια
Πολύαιγος
Πάρος
Νάξος
Μήλος
Μύκονος
Μακρόνησος
Κέα-Τζιά
Κουφονήσια
Κύθνος
Κίμωλος
Κέρος
Ίος
Θηρασιά
Ηρακλειά
Δονούσα
Δεσποτικό
Δήλος
Γυάρος
Αντίπαρος
Άνδρος
Ανάφη
Αμοργός
Χάλκη
Τήλος
Τέλενδος
Σύμη
Σαρία
Ρόδος
Πάτμος
Νίσυρος
Λειψοί
Λέρος
Κως
Καστελλόριζο
Κάρπαθος
Κάσος
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Αγαθονήσι
Αρκιοί
Περισσότερες Πληροφορίες
Το ανέδειξαν οι Γερμανοί επιστήμονες που έφερε στην Ελλάδα ο βασιλιάς Οθωνας. Ο ίδιος το επισκεπτόταν συχνά μαζί με την Αμαλία και ανέθεσε στον Θεόφιλο Χάνσεν την κατασκευή των λουτήρων και του ξενώνα. Το 1960 ανέλαβε τη διαχείρισή του ο ΕΟΤ, το ανακαίνισε ριζικά και λειτούργησε ως ξενοδοχείο «Ξενία» -το οποίο, ωστόσο, αργότερα έκλεισε. Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών της Κύθνου άρχισαν να χρησιμοποιούνται κατά την ύστερη αρχαιότητα. Αυτό προκύπτει από τον εντοπισμό διαφόρων ευρημάτων (λουτήρες, γυάλινο αγγείο, τάφοι) τα οποία ανήκαν σε εποχές προγενέστερες της διάδοσης του Χριστιανισμού στο νησί.
Τα ερείπια των λουτήρων ήταν ευδιάκριτα μέχρι το 1782. Τότε, όπως μαρτυρεί εντοιχισμένη επιγραφή, ο Κύθνιος αρχιτέκτονας Κ. Ζανάκης, δι’ εξόδων του Μεγάλου Δραγουμάνου του Οθωμανικού στόλου Νικολάου Μαυρογένη έκτισε στην πηγή των Αγίων Αναργύρων θολοσκέπαστη δεξαμενή και αποδυτήριο. Τον θεραπευτικό χαρακτήρα των θερμών πηγών διαπίστωσαν πρώτοι οι Βαυαροί γιατροί και χημικοί που ακολούθησαν στην Ελλάδα τον Όθωνα. Με δικές τους συστάσεις και με επιστημονικό τρόπο ανοικοδομήθηκε η δεξαμενή της πηγής των Αγίων Αναργύρων, αφού πρώτα έγιναν χημικές αναλύσεις που απέδειξαν τις ιαματικές ιδιότητές της.
Info
Τα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το υδροθεραπευτήριο είναι ανοιχτό για το κοινό από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο. Πληροφορίες στα τηλ. + 30 22810 31217 & 31460.
Το φημισμένο κριθάρι της Κύθνου εφοδίαζε την εγχώρια ζυθοποιία στα πρώτα της κιόλας βήματα, τον 19ο αι. Σήμερα το νησί φημίζεται για τα νωπά κρέατά του, τα τυροκομικά του προϊόντα, το κρασί και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι του. Αξίζει να δοκιμάσετε προϊόντα της τοπικής παραδοσιακής οικοτεχνίας όπως παξιμάδια, λουκάνικα, πίτες, παστέλι. Στις ταβέρνες θα γευτείτε τα νόστιμα λιαστά μαριναρισμένα ψάρια, καθώς και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως η «στραπατσάδα», με αβγά και φρέσκα κολοκυθάκια, και η καπαροσαλάτα. Από τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού ξεχωρίζουν το μαλακό και ανάλατο τυρί «ξινό», το σκληρό και αλατισμένο «τρίμμα» που αποτελεί πρώτη ύλη για το κυθνιώτικο σαγανάκι, το «σφουγγάτο» και η κοπανιστή (πικάντικη κρέμα φέτας με ελαιόλαδο). Κρασί Η Κύθνος φημίζεται για τη μακραίωνη αμπελο-οινική της παράδοση. Τα περισσότερα αμπέλια ευδοκιμούν στη ΝΔ πλευρά, στον Μέριχα και στην Επισκοπή. Δεν επλήγησαν από φυλλοξήρα, έτσι τα περισσότερα είναι αυτόριζα με ηλικία άνω των 150 ετών. Ο αρωματικός Σιδερίτης οίνος, οι Ασπρούδες, το άσπρο Ποταμίσι και η Σασάλα είναι οι κυριότερες λευκές ποικιλίες. Το μαύρο Ποταμίσι, η Μανδηλαριά και ο Τσαμπάτος είναι οι κυριότερες ερυθρές. Στο Β τμήμα του νησιού καλλιεργούνται οι ποικιλίες Σαββατιανό και Σερφιώτικο. Πολύ ιδιαίτερη είναι η ψιλόρωγη και λεπτόφλουδη ερυθρή ποικιλία Ψαροσύρικο. Τα περισσότερα αμπέλια του νησιού είναι πρώιμα, συχνά, μάλιστα, γίνονται δυο τρύγοι: ο πρώτος μέσα Αυγούστου και ο δεύτερος στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η Κύθνος απέχει 26 ν.μ. από το λιμάνι του Λαυρίου και 52 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά. Εχει σχεδόν καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, το λιμάνι του Λαυρίου και την Ερμούπολη της Σύρου, τόσο με συμβατικά όσο και με ταχύπλοα επιβατηγά/οχηματαγωγά. Από τον Πειραιά το ταξίδι με συμβατικό πλοίο διαρκεί από 3 έως 3.30 ώρες. Από το Λαύριο συμβατικό πλοίο με ενδιάμεση στάση στην Κέα χρειάζεται 3 ώρες για την Κύθνο, ενώ το ταχύπλοο διανύει την ίδια απόσταση σε 1.30 ώρα.
Λιμεναρχείο Πειραιά
+30 210 4147800
14944 (δρομολόγια πλοίων)
Λιμεναρχείο Λαυρίου
+30 22920 25249
Λιμενικός Σταθμός Κύθνου
+30 22810-32290
Δήμος Κύθνου
+30 22813 61100 έως 4
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
+30 22810-31640
Αστυνομικό Τμήμα
+30 22810 31201
Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο
+3022810 32234
Αγροτικό Ιατρείο Χώρας
+30 22810-31202
Ιαματικές Πηγές Λουτρών
+ 30 22810 31217 & 31460
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ