«Λέρος» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ήπιος, ομαλός. Και όλα δείχνουν ότι ακόμα ισχύει ο χαρακτηρισμός γι’ αυτό το νησί της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, των ομαλών βράχων, των εύφορων κοιλάδων και των περίκλειστων όρμων. Ενα νησί σε σχήμα ιδεογράμματος, με μεσαιωνικό κάστρο στην Αγία Μαρίνα, με πρώιμο ιταλικό μοντερνισμό στο Λακκί, με χρυσές αμμουδιές, βυζαντινά ξωκλήσια, ανεμόμυλους, αρχοντικά και ναυάγια. Κι όμως η Λέρος επί δεκαετίες ήταν άθελά της στιγματισμένη. Από το 1958 που πρωτολειτούργησε το ψυχοθεραπευτήριο και από το 1967 που η Χούντα εκτόπιζε εδώ τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο «στιγματισμός» αυτός παρήλθε βέβαια, λίγο πριν το τέλος του 20ου αι. Πρόλαβε ωστόσο να προφυλάξει τη Λέρο από την επέλαση του μαζικού τουρισμού επιβεβαιώνοντας στο έπακρο το «ουδέν κακόν αμιγές καλού».
Καλώς ήρθατε
Λέρος
Δες στο χάρτη
Ψέριμος
Φολέγανδρος
Τήνος
Σύρος
Σίκινος
Σχοινούσα
Σίφνος
Σέριφος
Σαντορίνη
Ρήνεια
Πολύαιγος
Πάρος
Νάξος
Μήλος
Μύκονος
Μακρόνησος
Κέα-Τζιά
Κουφονήσια
Κύθνος
Κίμωλος
Κέρος
Ίος
Θηρασιά
Ηρακλειά
Δονούσα
Δεσποτικό
Δήλος
Γυάρος
Αντίπαρος
Άνδρος
Ανάφη
Αμοργός
Χάλκη
Τήλος
Τέλενδος
Σύμη
Σαρία
Ρόδος
Πάτμος
Νίσυρος
Λειψοί
Λέρος
Κως
Καστελλόριζο
Κάρπαθος
Κάσος
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Αγαθονήσι
Αρκιοί
Περισσότερες Πληροφορίες
Το περίπτερο των γυμνών
Οι όγκοι του δεσπόζουν στην περιοχή Αϊ Γιώργης. Το 16ο Περίπτερο του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου ήταν απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα κτίρια στα Λέπιδα, καθώς εδώ στεγάζονταν οι πιο βαριές ψυχιατρικά περιπτώσεις. Κτίστηκε από τους Ιταλούς κατακτητές για να στρατωνίζονται οι ναύτες και οι αξιωματικοί των υποβρυχίων τους. Στις 14 Αυγούστου του 1940 από εδώ ξεκίνησε το πλήρωμα του υποβρυχίου Delfino που μια μέρα αργότερα τορπίλισε στο λιμάνι της Τήνου το ελληνικό καταδρομικό Ελλη. Από το 1967 έως το 1970 στέγαζε πολιτικούς εξόριστους προερχόμενους από τα στρατόπεδα της Γυάρου. Από 1985 που μεταφέρθηκαν εδώ οι πιο δύσκολες και πιο σοβαρές περιπτώσεις ψυχασθενών του ΚΘΛ έως τον Μάιο του 1994 που έκλεισε οριστικά -ύστερα από διεθνή κατακραυγή- ήταν όνειδος και ντροπή για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. * Πηγή: www.leros-hospital.gr
Επαυλη Ν.Τσιγαδά
Ερημη και εγκαταλελειμμένη σήμερα, η έπαυλη συνδέεται με σημαντικές ιστορικές στιγμές στο νησί. Στα Λέπιδα όπου βρίσκεται, είναι το μοναδικό κτίσμα που ανήκει στην όψιμη Οθωμανική περίοδο. Κτίστηκε το 1884 με νεοκλασικά και μπαρόκ στοιχεία, ως εξοχική έπαυλη του Νικόλαου Τσιγαδά Πασά, εύπορου Αιγυπτιώτη εμπόρου, προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και ευεργέτη της Λέρου. Επί ιταλικής κατοχής γνώρισε μέρες δόξας ως λέσχη Αξιωματικών της βάσης υδροπλάνων Rosseti. Το 1949 φιλοξενούσε τη Λέσχη Υπαλλήλων, τη Γεωργική Σχολή και τη Φιλαρμονική των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών. Το 1964 το κτίριο παραχωρήθηκε στην «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» για τις ανάγκες στέγασης της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής. Οι ντόπιοι έκτοτε αποκάλεσαν το κτίριο «Παιδάκια». Εφτασε να φιλοξενεί τον υπερβολικό για το εμβαδόν του (466 τ.μ.) αριθμό των 160 κλινών, μέχρι το 1991 που έκλεισε και εκκενώθηκε οριστικά.
Τα ναυάγια της Λέρου
Η στρατηγική σημασία της Λέρου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησε έναν καταδυτικό θησαυρό στην υφαλοκρηπίδα του νησιού. Ο βυθός φιλοξενεί ναυάγια πολεμικών πλοίων και σκελετούς καταρριφθέντων αεροσκαφών.
Το φαγητό στη Λέρο στηρίζεται σε ντόπια αγνά υλικά και παραδοσιακές -κατά κανόνα απλές- συνταγές. Φυσικά, τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά αποτελούν σπουδαία γευστική εμπειρία καθώς είναι ολόφρεσκα και σερβίρονται σε λογικές τιμές. Δοκιμάστε «κουκουβάδες» (μπαρμπούνια με δεντρολίβανο και σταφίδες), κακαβιά, καπνιστό χταπόδι και αχινοσαλάτα. Γευτείτε τη ντόπια μυζήθρα στην παραδοσιακή τυρόπιτα, αλλά και πιττάκια γεμιστά με φάβα.
Πολύ νόστιμα είναι και τα ντόπια κρέατα, από ζώα που τρέφονται με την ιδιαίτερα αρωματική χλωρίδα του νησιού. Κορυφαία πιάτα θεωρούνται το κατσικάκι αυγολέμονο και οι λαχανοντολμάδες.
«Λαγγίτες» ονομάζονται εδώ οι δίπλες, «σβίγγοι» οι λουκουμάδες, «πατσαβουρόπιτα» είναι η τοπική εκδοχή της γιαουρτόπιτας. Τέλος, ξεδιψάστε με «γκαβάφα» (χυμός από καρπό μικρού αυτοφυούς θάμνου της οικογένειας των Μυρτοειδών) ο οποίος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α και Ω3 λιπαρά.
Για επιδόρπιο προτιμήστε τα περίφημα αμυγδαλωτά του νησιού, τα πουγγάκια ή σπιτικά γλυκά του κουταλιού όπως νεράτζι, κυδώνι και μελιτζανάκι.
Η Λέρος απέχει από τον Πειραιά 175 ν.μ. Συνδέεται καθημερινά με το κεντρικό λιμάνι της χώρας, μέσω των πλοίων της γραμμής Δωδεκανήσου. Το ταξίδι με ταχύπλοα επιβατηγά/οχηματαγωγά διαρκεί 8,30 ώρες.
Υπάρχει επίσης πυκνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα γειτονικά νησιά (Σάμος, Φούρνοι, Ικαρία, Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Σύμη, Κως, Ρόδος) με συμβατικά πλοία είτε με ιπτάμενα δελφίνια και καταμαράν.
Τέσσερις γραμμές τοπικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) συνδέουν το λιμάνι (Λακκί) και τη Χώρα του νησιού (Πλάτανος) με τους κυριότερους οικισμούς του.
Από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος πραγματοποιούνται καθημερινές πτήσεις προς Λέρο με ελικοφόρα αεροσκάφη των 38 και των 50 θέσεων της Olympic Air. Το ταξίδι διαρκεί 60΄. Το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται στη Β πλευρά του, κοντά στο Παρθένι. Το καλοκαίρι δέχεται πολλές πτήσεις charter από το εξωτερικό.
Λιμεναρχείο Πειραιά:
+30 210 4226000
Λιμεναρχείο Λέρου (Λακκί):
+30 22470 22224
Λιμενικός Σταθμός Αγίας Μαρίνας:
+30 22470 23256
Αεροδρόμιο Λέρου:
+30 22470 22777
Δήμος Λέρου:
+30 22470 23711
Τουριστικές πληροφορίες:
+30 22470 23058
Αστυνομία:
+30 22470 22222
Νοσοκομείο:
+30 22470 23978
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ