Πρώτη και τελευταία εικόνα: ‘Ωχρα και λευκό. Οι Καμάρες ξεκουράζονται στα πόδια του Αγίου Συμεώνκαι αντικατοπτρίζονται στα νερά της Αγίας Μαρίνας. Την επόμενη εικόνα θα σας την προσφέρει η διαδρομή προς την Απολλωνία και τα χωριά που είναι δεμένα γύρω της με δεκάδες ξερολιθιές, τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν «λουριά». ‘Ηπιες στροφές δίπλα στο φαράγγι κι ένα τοπίο μετρημένα άγριο. Η αίσθηση του μέτρου είναι το δώρο των θεών προς τη Σίφνο, μαζί με το χρυσάφι και το ασήμι της αρχαιότηταςπου την έκανε τον 6ο αιώνα π.Χ. την πλουσιότερη από όλες τις πολιτείες. Τι είναι αυτό που γοητεύει στη Σίφνο των χαμηλών τόνων, στη Σίφνο, την χωρίς εξάρσεις; Είναι η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που θαυμάζεις στον Αρτεμώνα, στο Πετάλι, στην Απολλωνία, στον Αϊ Λούκα, στα Εξάμπελα, στην Καταβατή.
Είναι το μεσαιωνικό Κάστρο, το «άστυ» των αρχαίων, με την Επταμάρτυρο και τα Σεράλια. Είναι το προνόμιο να δεις την ανατολή του ήλιου στο μεγάλο προσκήνυμα της Χρυσοπηγής και να ατενίσεις τη θέα από τη Βρυσιανή. Είναι το μοναδικό δίκτυο των μονοπατιών της που περνούν από ξωκλήσια, πύργους-φρυκτωρίες, αλώνια, περιστεριώνες, πηγάδια. Είναι οι αντιθέσεις: το Βαθύ με τα γιωτ δεμένα αρόδου και μια από τις πολυτελέστερες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, και η ταπεινή Χερρόνησος, τόσο γραφική μέσα στην απλότητά της. Είναι η ακρόπολη στον Άγιο Αντρέα, η μαγειρική τέχνη του Τσελεμεντέ και οι σιφνέικες γεύσεις που δε λένε να φύγουν από τον ουρανίσκο. Είναι οι τσουκαλάδες που ακόμη ανάβουν καμίνια μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.
Το μέτρο, αυτός είναι ο θησαυρός της Σίφνου. Δεν μετριέται ούτε σε χρυσό, ούτε σε ασήμι. Οι άνθρωποι που την αγαπούν και που την επισκέπτονται κάθε χρόνο θα σας διαβεβαιώσουν γι’ αυτό!