Κάμποσα μεσαιωνικά κάστρα, ένα χωριό- φάντασμα, ένα υστεροβυζαντινό μοναστήρι,μια πρωτεύουσα κτισμένη κάτω από την αρχαία ακρόπολη, μονοπάτια λιθόστρωτα περιτριγυρισμένα από αρωματικούς θάμνουςκαι παραλίες με νερά σε όλες τις αποχρώσεις μεταξύ μπλε και πράσινου, δεν είναι λίγα, είναι πολλά προτερήματα για ένα τόσο μικρό νησί. Η Τήλος ενέπνευσε τον Μ. Καραγάτση, ήταν πατρίδα της αρχαίας ποιήτριας Ήριννας και εμπνέει ακόμα αλλοδαπούς και ημεδαπούς ζωγράφους που με τα έργα τους ιστορούν τα τοπία της.Η τέχνη, η ιστορία, η αρχαιολογία, η παλαιοντολογία και η αναψυχή σε χαλαρούς πελαγίσιους ρυθμούς, συναντούν σ’ αυτό το νησί την ιδανική θεραπαινίδα τους.
Καλώς ήρθατε
Τήλος
Δες στο χάρτη
Ψέριμος
Φολέγανδρος
Τήνος
Σύρος
Σίκινος
Σχοινούσα
Σίφνος
Σέριφος
Σαντορίνη
Ρήνεια
Πολύαιγος
Πάρος
Νάξος
Μήλος
Μύκονος
Μακρόνησος
Κέα-Τζιά
Κουφονήσια
Κύθνος
Κίμωλος
Κέρος
Ίος
Θηρασιά
Ηρακλειά
Δονούσα
Δεσποτικό
Δήλος
Γυάρος
Αντίπαρος
Άνδρος
Ανάφη
Αμοργός
Χάλκη
Τήλος
Τέλενδος
Σύμη
Σαρία
Ρόδος
Πάτμος
Νίσυρος
Λειψοί
Λέρος
Κως
Καστελλόριζο
Κάρπαθος
Κάσος
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Αγαθονήσι
Αρκιοί
Περισσότερες Πληροφορίες
Ενα χωριό-φάντασμα βρίσκεται παραπλεύρως του κεντρικού δρόμου που ενώνει το Μεγάλο Χωριό με τα Λιβάδια, λίγο πριν τα δεύτερα.
Προπολεμικά το Μικρό Χωριό δεν ήταν καθόλου μικρό καθώς είχε πάνω από 750 μόνιμους κάτοικους. Τους μείωσε σταδιακά η μετανάστευση σε Ρόδο, Αθήνα, Αυστραλία και Αμερική και το γεγονός ότι όσοι απέμειναν άρχισαν να μετακινούνται στα Λιβάδια. Από τα 220 σπίτια του οικισμού σώζονται οι τοίχοι αλλά όχι οι στέγες και τα κουφώματα καθώς οι μετεγκατασταθέντεςτα πήραν μαζί τους για να τα χρησιμοποιήσουν.Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν τα ερείπια ενόςμεσαιωνικού πύργου και αν ανεβείτε ως εκεί θα θαυμάσετε από ψηλά τη ρυμοτομία του οικισμού. Η αμφιθεατρική διάταξη των μονόχωρων κατοικιών και το δίκτυο των δρόμων φανερώνει ότι οργανώθηκε σε ενιαίο οικιστικό σύνολο πιθανότατα από τους Ιωαννίτες Ιππότες τον 15ο αι.
Κάτω από τον ερειπωμένη βίγλα σε πολύ καλύτερη κατάσταση, δηλαδή σκεπαστή, ασβεστωμένη και λειτουργημένη, σώζεται η καμαρωτή εκκλησία της Αγίας Ζώνης, κτίσμα του 1861 με κομψό καμπαναριό. Διατηρείται, επίσης, ο κοιμητηριακόςναός της Κοίμησης της Θεοτόκου οι τοίχοι του οποίουαγιογραφήθηκαν το 1787 από τον Νεόφυτο Συμαίο.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι αγιογραφίες του Αγίου Ιωάννη στη θέσηΑβαλάς. Παρατηρήστε τον φολιδωτό, σαν των ιπποτών, θώρακα του Αγίου Δημητρίουκαι το ασυνήθιστο μοτίβο στην παράσταση του Παραδείσου στο δυτικό τοίχο του.Τα τελευταία χρόνια αναστηλώθηκε ένα σύμπλεγμα κατοικιών στον ακατοίκητο οικισμό.
Info
Υπάρχει κι άλλος εγκαταλειμμένος οικισμός στο ΝΑ τμήμα του νησιού. Ονομαζόταν Γερά και απέχει περίπου 3 χλμ. από τα Λιβάδια. Εδώ είχαν τα γεωργοκτηνοτροφικά υποστατικά τους οι κάτοικοι του Μικρού Χωριού, εκμεταλλευόμενοι την ευφορία των γύρω καλλιεργητικών εκτάσεων και το άφθονο νερό της κοντινής πηγής του Δεσπότη.
Τα ντόπια υλικά φυτικής ή ζωικής προέλευσης είναι τόσο νόστιμα που μπορείτε να διαλέγετε διάφορες τοπικές σπεσιαλιτέ (αλμυρές ή γλυκές) χωρίς ιδιαίτερα διλήμματα. Κορυφαίο πιάτο είναι το κλασικό κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες. Δοκιμάστε, επίσης, γιαπράκια (ντολμαδάκια με κιμά), χοιρινό καβουρμά, κουλουσουφάδες και πούμπαρι (γεμιστά έντερα μοσχαριού ή χοίρου, με κιμά ρύζι, μυρωδικά και σηκωτάκια). Η «κουλουρία» είναι είδος ντόπιων χειροποίητων μακαρονιών σερβιρισμένων με σάλτσα ή σκέτα με φρέσκο βούτυρο και τυρί. Ο τσουβράς είναι ντοματόσουπα με ρύζι ή πλιγούρι. Από γλυκίσματα ξεχωρίζουν τα ξεροτήγανα, τα μελεκούνια, τα πουγκάκια με αμυγδαλόψυχα και τα επτάζυμακουλουράκια.
Info
Ένα από τα χαρακτηριστικά συστατικά της Δωδεκανησιακής μαγειρικής είναι το πλιγούρι. χρησιμοποιείται ως γέμιση στο πασχαλινό αρνί σε ορισμένα νησιά, όπως στην Κάλυμνο, μπαίνει σε γεμιστά λαχανικά και κληματόφυλλα αντί για ρύζι, το οποίο ήταν παραδοσιακά πιο ακριβό και πιο σπάνιο, και μαγειρεύεται με όσπρια και φασόλια. η σούπα αυτή, πεντανοστιμη μέσα στην απλότητα της, είναι μια σπεσιαλιτέ της Τήλου αλλά υπάρχουν άφθονες παρόμοιες συνταγές και σε άλλα νησιά του νότιου Αιγαίου.
Η Τήλος συνδέεται καθημερνά με το λιμάνι του Πειραιά μέσω των πλοίων της γραμμής Δωδεκανήσου. Το ταξίδι διαρκεί 15-17 ώρες με συμβατικό πλοίο και 11-13 ώρες με ταχύπλοο ferry. Στο νησί μπορείτε να φτάσετε και με άλλα τοπικά δρομολόγια από τη Ρόδο, τις Κυκλάδες ή την Κρήτη.
Στο νησί οι δημοτικές συγκοινωνίες συνδέουν τους οικισμούς και τις κυριότερες παραλίες του νησιού.
Δήμος Τήλου:
+30 22460 44212
Λιμενικός Σταθμός:
+30 22460 44250
Αστυνομικό Τμήμα:
+30 22460 44222 & 71111
Ιατρείο Μεγάλου Χωριού:
+30 22460 44210
Ιατρείο Λιβαδιών:
+30 22460 44219
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών:
+30 22460 44012
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ