Πολλές είναι οι γιορτές και τα πανηγύρια στο νησί της Αμοργού. Με προσφορές των κατοίκων συγκεντρώνονται τα υλικά και οι μάγειροι παρασκευάζουν τα παραδοσιακά φαγητά που είναι το πατατάτο και το ξιδάτο. Ακολουθεί γιορτή με τοπικά όργανα και τραγούδια.
Πανηγύρια
-της Χοζοβιώτισσας, στις 21 Νοεμβρίου
-του Σωτήρος Χριστού στις 6 Αυγούστου
-της Αγίας Παρασκευής στην Κολοφάνα στις 25- 26 Ιουλίου
-της Αναλήψεως στον Ποταμό (κινητή γιορτή, 40 μέρες μετά το Πάσχα)
-των Αγίων Αναργύρων στα Θολάρια, την 1η Ιουλίου
-της Παναγίας Επανοχωριανής στη Λαγκάδα, στις 15 Αυγούστου
-του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στον Κρίκελο, δυο φορές το χρόνο (8 Μαΐου και 26 Σεπτεμβρίου).
Το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής
Ολοι στην Αμοργό θα σας μιλήσουν για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (25-26 Ιουλίου), στην Κάτω Μεριά, όπου συμμετέχουν έως και 3.000 άνθρωποι. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων, γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί πλάι στην εκκλησία ευρύχωρες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κελιά για φιλοξενία, αποθήκες, μαγειρεία κ.α. Οι προετοιμασίες ξεκινούν 10 μέρες πριν. Γίνονται 14 καζάνια με πατατάτο και άλλα με το λεγόμενο κοφτό (χυλωμένο στάρι με αμοργιανή μυζήθρα), ή με ξιδάτο που μοιάζει με πατσά ψιλοκομμένο.
Η Γιορτή του παστελιού
Στο νησί οργανώνονται και γιορτές με πιο τουριστικό χαρακτήρα, όπως της «ψημένης ρακής» στα Κατάπολα στις 26 Ιουλίου και «του Παστελιού», του παραδοσιακού γλυκού της Αμοργού, στη Λόζα της Χώρας, κοντά στο Δεκαπενταύγουστο. Η γιορτή αυτή διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σημωνίδης» και στη διάρκειά της παρουσιάζεται η διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους επισκέπτες μαζί με ρακή. Πληροφορίες στο τηλ.: +30 22850 74033
Info
Στα καφενεία και τα ταβερνάκια των χωριών θα ακούσετε τις αμοργιανές μαντινάδες και τους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών που παίζουν βιολί και λαούτο.