Τα Διποτάματα είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, ένας επίγειος παράδεισος με πλούσια βλάστηση, παλιούς νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια. Εκτείνονται σε μήκος 7 χιλιομέτρων. Είναι τμήμα της διαδρομής που έκαναν όσοι ήθελαν να πάνε από τη Χώρα στο Κόρθι και αντίστροφα (συνολικά 4 ώρες, περνάει από το Συνετί και το Κοχύλου). Μάλιστα μέχρι το 1950 αυτή ήταν και η μοναδική οδός επικοινωνίας.
Μεγάλο μέρος της υπέροχης αυτής διαδρομής στα Διποτάματα είναι σηματοδοτημένο από τον Δήμο. Το κεντρικό μονοπάτι συναντιέται με άλλα μικρότερα τα οποία συνδέουν τα χωριά του Κορθίου με τα χωράφια και τους νερόμυλους. Από τους νερόμυλους των Διποταμάτων σώζονται 22. Εχουν φτιαχτεί από επιδέξιους και ονομαστούς στην εποχή τους πετράδες.
Οι Νερόμυλοι
Στην Άνδρο οι νερόμυλοι χρονολογούνται κυρίως στις αρχές του 19ου αιώνα και η παρουσία τους οφείλεται στα άφθονα νερά του νησιού. Συνολικά υπήρχαν 137. Στα Διποτάματα κτίστηκαν τόσοι πολλοί νερόμυλοι κυρίως λόγω της συνεχούς ροής του νερού, της μικρής απόστασης από τα χωριά και του φυσικά προστατευμένου χώρου. Ολοι οι μύλοι, που είναι φτιαγμένοι από σχιστόλιθο, είχαν παρόμοιες διαστάσεις: 6 μέτρα μήκος περίπου, 2-2,20 πλάτος, 2 μέτρα ύψος, και στένευαν προς τα πάνω. Οι μυλόπετρες προήλθαν από τη Μήλο. Σε μερικούς νερόμυλους έχει κτιστεί δίπλα βοηθητικό κτίσμα.