Στην Πόθια ο εορτασμός του Πάσχα συνδυάζεται με αναπαράσταση σχετικά με την παραδοσιακή σπογγαλιεία στην κεντρική πλατεία και ρίψη βεγγαλικών στις πλαγιές του Aγίου Σάββα και του Aγίου Στεφάνου.
Κάθε χρόνο ο Δήμος οργανώνει εκδηλώσεις υπό την σκέπη του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού».
Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται στις 26 Ιουλίου.
Στον Βαθύ έχουμε πανηγύρι στην Παναγία την Kυρά Ψηλή το Δεκαπενταύγουστο.
Στο Μασούρι, και συγκεκριμένα στα Αργινώντα, στις 15 Αυγούστου διοργανώνεται το πανηγύρι της Παναγίας της Γαλατιανής.
Στην Πάνορμο το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται στις 27 Ιουλίου.
Στο Χωριό, τις Απόκριες, οργανώνεται μεγάλος χορός στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας της Kεχαριτωμένης.
Τα λαζαράκια του Λαζάρου
Τα δύο τελευταία Σάββατα της Σαρακοστής είναι «του Λαζάρου». Το πρώτο Σάββατο είναι του φτωχού Λαζάρου και το δεύτερο, αυτό δηλαδή πριν από την Κυριακή των Βαγιών, είναι του πλούσιου Λαζάρου. Για το φτωχό Λάζαρο δεν είμαστε σίγουροι ως προς το πού αναφέρεται, του πλουσίου όμως σίγουρα αναφέρεται στο φίλο του Χριστού, τον αδελφό της Μάρθας και της Μαρίας. Και τα δύο Σάββατα του Λαζάρου οι νοικοκυρές στην Κάλυμνο κάνουν τα λαζαράκια. Φτιάχνονται με αλεύρι, ζάχαρη, ταχίνι και μυρωδικά, είναι γεμισμένα με σταφίδες και μοιάζουν με σώμα νεκρού με σταυρωμένα χέρια. Συμβολίζουν τον σαβανωμένο Λάζαρο που ανάστησε ο Χριστός. Τα λαζαράκια τα δίνουν στα παιδιά που θα τους πουν τα κάλαντα.
Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τα παιδιά τριγυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και λένε το τραγούδι του Λαζάρου και σε αντάλλαγμα οι νοικοκυρές τους δίνουν λαζαράκια, αυγά ή χρήματα. Το τραγούδι του Λαζάρου έχει διάφορες παραλλαγές.
Η πλέον παραδοσιακή παραλλαγή είναι η παρακάτω:
Εις την πόλη Βηθανία, / Μάρθα κλαίει και Μαρία
Λάζαρο τον αδερφό τους / τον γλυκό και γκαρδιακό τους.
Τον μοιρολογούν και λένε / τον θρηνολογούν και κλαίνε.
Τρείς ημέρες τονθρηνούσαν / και τον εμοιριολογούσαν.
Την ημέρα την Τετάρτη, / κίνησ’ ο Χριστός για να ‘ρθει,
και εβγήκεν η Μαρία / έξω από τη Βηθανία.
Και εμπρός του γόνυ κλίνει / και τους πόδες του φιλείνει.
Αν εδώ ήσουν Χριστέ μου / δεν θ’ απέθνησκ’ αδερφός μου.
Μα και τώρα εγώ πιστεύω / και καλότατα ηξεύρω,
ότι δύνασ’ αν θελήσεις / και νεκρούς να αναστήσεις.
Καταδυτικό Φεστιβάλ Καλύμνου
Για πολλούς η σημαντικότερη πολιτιστική εκδήλωση στην Κάλυμνο είναι το «Καταδυτικό Φεστιβάλ και Αγώνες Σκανταλόπετρας Καλύμνου». Περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις όπως δοκιμή και εκπαίδευση στην κατάδυση με σκανταλόπετρα για όλες τις ηλικίες και για ΑΜΕΑ, αγώνες σκανταλόπετρας, εκπαίδευση σε αγωνίσματα άπνοιας, εκπαίδευση και πιστοποίηση κριτών διεθνών αγώνων, επίδειξη καταδυτικών μεθόδων, ξεναγήσεις σε εξειδικευμένα μουσεία, αυτόνομες και ελεύθερες καταδύσεις σε εκπληκτικό βυθό, σεμινάρια και διαγωνισμοί υποβρύχιας φωτογραφίας.
Ο απώτερος στόχος του φεστιβάλ είναι να προβάλει την πλούσια καταδυτική ιστορία του νησιού και την μεγάλη του προσφορά στην ιστορία και εξέλιξη της κατάδυσης. Παράλληλα, επιχειρείται να συνδυαστεί όλη αυτή η πλούσια παράδοση με την σημερινή τουριστική κατάδυση και εκπαίδευση. Ετσι, προσφέρεται ένα ισχυρό κίνητρο στους αρχάριους και έμπειρους δύτες όλων των ηλικιών, είτε ασχολούνται με την ελεύθερη είτε με την αυτόνομη κατάδυση, να επισκεφτούν την Κάλυμνο και να γνωρίσουν την καταδυτική κληρονομιά της Ελλάδας παράλληλα με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο χώρο των καταδύσεων.
Πληροφορίες: Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού Καλύμνου, τηλ.: +30 22430 59056, E-mail: mto@kalymnos.gr