Κάρπαθος Μονοπάτια

Karpathos - Μονοπάτια Karpathos - Μονοπάτια Karpathos - Μονοπάτια Karpathos - Μονοπάτια Karpathos - Μονοπάτια Karpathos - Μονοπάτια Karpathos - Μονοπάτια

Αν υπάρχει παράδεισος για περιηγητές-πεζοπόρους, τότε αυτός θα πρέπει να συμπεριλαβάνει ξεχασμένες, αρχαίες πολιτείες, οικισμούς χωρίς δρόμους, χωρίς ρεύμα, χωρίς σύγχρονες παρεμβάσεις, συγκλονιστικά τοπία και λιθόστρωτα αιώνων που προσέχεις πως πατάς επάνω τους! Καλώς ήλθατε στον παράδεισο της Καρπάθου. Οι πεζοπορικές διαδρομές διατρέχουν όλο το νησί αλλά αυτές του βόρειου τμήματος ξεχωρίζουν επειδή οδηγούν σε απροσπέλαστα από τα οχήματα μέρη. Ακόμη κι αν φτάνουν εκεί και τα εκδρομικά καραβάκια από τα Πηγάδια ή το Διαφάνι, περπατώντας αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα τα χαρακτηριστικά του σπουδαίου αυτού τόπου.

Σε ολόκληρη την Κάρπαθο πλέον οι πεζοπορικές διαδρομές καταγράφονται και σηματοδοτούνται επιμελώς, αφού οι εικόνες και η αίσθηση που αποπνέει η περιήγηση με τα πόδια στο νησί είναι μοναδική.

Αυλώνα-Τρίστομο (3 ώρες)

Ισως ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Καρπάθου, λιθόστρωτο στο μεγαλύτερο τμήμα του. Να χαθείτε είναι κάπως δύσκολο, γιατί έχετε πάντα εξαιρετική ορατότητα και γιατί υπάρχουν οι χαρακτηριστικές μπλε-κόκκινες γραμμές πάνω στα βράχια. Αντί για 3 ώρες θα κάνετε μόνο 1,5 εάν κάποιος σας πάρει με το αγροτικό για να περάσετε δίπλα από το «πέτρινο χαλί» (δηλαδή τμήμα του λιθόστρωτου μονοπατιού), τον Αγιο Γεώργιο, την τοποθεσία Τσουλί, το πηγάδι με τη μαρμάρινη επιγραφή… και τέλος ο καρόδρομος! Ακολουθώντας το λιθόστρωτο με συντροφιά από μοναδικές μυρωδιές θυμαριού θα περάσετε την Πάνω και Κάτω Ιτσίλα και όταν πάρετε την κατηφόρα με τις «ανεϊρίες» (ανεγυρίδες, δηλαδή «φουρκέτες») θα απλωθεί εμπρός από τα μάτια σας το φιόρδ του Τρίστομου, αλλά και μια «μυστική» περιοχή… από αριστερά προς τα δεξιά έτσι όπως κοιτάμε τη θάλασσα: Αχλάι- Βάλτος-Λαχαμίτης-Κοίλιος. Οι δύο τελευταίες περιοχές που διατηρούν ακόμα τους σταύλους, τα αλώνια καις τις αιώνιες αναβαθμίδες και περιτειχισμούς, θεωρούνται από τις πλέον εύφορες της Καρπάθου. Εδώ τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσαν όλα τα πρώιμα προϊόντα και έλεγαν πως ο Κοίλιος είναι εύκολο να θρέψει όλο το νησί χωρίς πρόβλημα! Η εξήγηση που έδιναν (γι’ αυτό το μέρος που τώρα μοιάζει εντελώς άγονο και παρατημένο) είναι ότι ο ήλιος το βλέπει όλη την ημέρα. Ιούνιο μήνα οι αμυγδαλιές είχαν ώριμους καρπούς στον Λαχαμίτη και ακολουθώντας την ρεματιά του το μονοπάτι βγαίνει δίπλα στον βάλτο (υπάρχει και ένας τάφος σαν εκείνους της Σαρίας), καβαλάει το ύψωμα και αντικρίζει πανοραμικά το Τρίστομο. Τέτοιες εικόνες σπάνια θα δείτε σε άλλα μέρη!

Αυλώνα-Βρουκούντα (1,5 ώρα)

Δεν είναι ένα απλό μονοπάτι, είναι κανονική λιθόστρωτη λεωφόρος. Δεν είναι εύκολο να ακολουθείς μια αρχαία οδό και να μην συγκινείσαι. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τους αιώνες που πέρασαν, οι άνθρωποι εξακολουθούν να περπατάνε πάνω σε αυτό τον δρόμο για να προσκυνήσουν στη Βρoυκούντα. Κάθε 27-29 Αυγούστου αυτή η πανάρχαια λεωφόρος γεμίζει από προσκυνητές που τώρα πηγαίνουν για τον Αϊ Γιάννη, αλλά χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει μεταλαμβάνουν την συνέχεια του χρόνου στον ίδιο ακριβώς τόπο, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοί τους.

Ξεκινάτε από την Αυλώνα και ακολουθείτε τον κεντρικό χωματόδρομο βόρεια. Σε λιγότερο από 500 μέτρα στον ίσκιο μιας συκιά υπάρχει μεγάλη ευανάγνωστη ταμπέλα που δείχνει αριστερά για Βρουκούντα. Mπαίνετε ανάμεσα σε ξερολιθιές μετά από λίγο στρίβετε δεξιά και οι μπλε-κόκκινες γραμμές θα σας οδηγήσουν σ’ ένα πηγάδι με βρόχινο νερό για ανθρώπους και ζώα. Αφού το περάσετε θα μπείτε στην λιθόστρωτη λεωφόρο κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα. Στην ταμπέλα που δείχνει για το μνημείο με τις ασπίδες, κάντε την παράκάμψη. Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό έτσι όπως είναι ανάγλυφες στον βράχο και από κάτω χάσκει μιά λαξευτή τρύπα, κάνοντας το μέρος να μοιάζει με τόπο θυσίας. Σκόρπιες πέτρες παντού γύρω, σπαράγματα μιας αρχαίας συνοικίας-γειτονιάς… κανείς δεν ξέρει. Πριν μπείτε στη μεγάλη κατηφόρα που θα σας οδηγήσει στην ιερή Βρουκούντα, ένας βράχος με πεζούλι και σκιά οριοθετεί περίπου το μέσον της διαδρομής. Εχετε φτάσει στην Χοντρή Βουλά. Υπολογίστε άλλα 30 λεπτά περίπου και φτάσατε.

Διάρκεια: 1 ώρα και 30’.

Αλλα μονοπάτια

Διαφάνι-Δίαυλος-Τρίστομο

Απόσταση: 13 χλμ.

Χρόνος χωρίς στάσεις: 4 ώρ. 40 λεπτά

Υψομετρικές διαφορές: + – 330

Αυλώνα-Αρχαία Βρυκούντα

Απόσταση: 4,14 χλμ.

Χρόνος χωρίς στάσεις: 1 ώρ. 25 λεπτά

Υψομετρικές διαφορές: +10 – 290

Οροπέδιο Λάστου-Καλή Λίμνη

Απόσταση: 2,29 χλμ.

Χρόνος χωρίς στάσεις:1,30 ώρα

Υψομετρικές διαφορές: +465

Παλάτια-Αργος-Αγ. Ζαχαρίας (Σαρία)

Απόσταση: 765 μ.

Χρόνος χωρίς στάσεις:50 λεπτά

Υψομετρικές διαφορές: +500

Επιστροφη σε Κάρπαθος