Τα στιβάνια (μπότες) στην Όλυμπο είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής φορεσιάς και για τις γυναίκες το έντονο κόκκινο χρώμα με το περίτεχνο κέντημα από πάνω τα κάνουν να ξεχωρίζουν σαν μικρά έργα τέχνης. Από την αρχική επεξεργασία του δέρματος μέχρι το δέσιμο και το κέντημα μεσολαβούν πολλά στάδια και όλα έχουν να κάνουν «με το χέρι».
Ο στιβανοποιός παίρνει, πρώτα, τα μέρη του ποδιού, σε χαρτί. Το μήκος, το φάρδος , τη γάμπα. Υπάρχουν σχέδια-χνάρια σ’ όλα τα μεγέθη. Πάνω στο δέρμα τοποθετούν το χνάρι (το αποτύπωμα) και κόβουν το νούμερο. Τα μέρη του παπουτσιού είναι το μπασταρδέλι (στις φτέρνες), το καλάμι (γύρω από τις κνήμες), οι κόρες και το ψίδι (το μέρος που βάζουν τα πλουμιά). Το κόψιμο ξεκινάει από τη φτέρνα και το μπασταρδέλι. Ύστερα γίνεται το κέντημα στο χέρι ή τη μηχανή ,το μαντάρισμα, το ράψιμο της σόλας. Το γύρω-γύρω μπαίνει ραφτό με σπάγγο και από κάτω ακόμα ένα κομμάτι δέρμα για να κλείσουν τα κενά και οι ραφές.
Το κέντημα ομολογουμένως θέλει μαεστρία. Άλλο γίνεται για τη λεύτερη, πιο πλουμιστό «η μυρτιά», για παράδειγμα, κι άλλο για την παντρεμένη. Αλλα είναι αλλά τα επίσημα, κι άλλα τα καθημερινά υποδήματα!
Info
Ο τελευταίος στιβανοποιός στη Κάρπαθο είναι ο Γιάννης Πρεάρης και το κατάστημά του θα το βρείτε στον κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει την Όλυμπο.