Κάρπαθος Βιότοποι

Για τη μεσογειακή φώκια ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους παγκοσμίως είναι η Βόρεια Κάρπαθος και η Σαρία όπου έχουν γίνει μελέτες στα πλαίσια του προγράμματος Life.

Στην Κάρπαθο και τη Σαρία έχουν καταγραφεί πολλοί τύποι οικοτόπων μεταξύ των οποίων Ποσειδωνίες, ποταμοί της Μεσογείου, Μεσογειακά εποχικά τέλματα, φρύγανα Sarcopoterium spinosum , ύφαλοι, Ασβεστολιθικά βράχια του Αιγαίου, Σπήλαια, Λιθώνες βαλκανικής χερσονήσου, Δάση πλάτανου της Ανατολής (Platanion orientalis), Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκων της Μεσογείου κ.α

Στο βόρειο –το Πάνω όπως λένε οι ντόπιοι- τμήμα της Καρπάθου, αλλά και στη νήσο Σαρία, ακόμα και τα φρύγανα έχουν παραπάνω αξία! Υπολογίστε μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων με έντονο ανάγλυφο εδάφους (ορεινοί όγκοι, χαράδρες, σάρες, ρέματα, απόκρημνοι βράχοι), ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 των σημαντικότερων οικολογικών περιοχών της Ευρώπης. Όχι αναίτια, διότι αν ξεκινήσουμε από την χλωρίδα θα συναντήσουμε εδώ περισσότερα από 87 είδη τα οποία θεωρούνται ενδημικά, σπάνια, ή απειλούμενα. Όσον αφορά την πανίδα, το σημαντικότερο είδος που συναντάται στην περιοχή προστασίας είναι η μεσογειακή φώκια monachus-monachus. Πάνω από 30 άτομα υπολογίζεται ότι ζουν εδώ, ενώ από τα αμφίβια είδη που ξεχωρίζουν είναι η σαλαμάνδρα Lyciasalamandra helverseni και ο ενδημικός βάτραχος Pelophylax cerigensis.

Βόρεια Κάρπαθος και Σαρία εντάσσονται, επίσης, στις σημαντικότερες για τα πουλιά περιοχές της Ευρώπης. Ανάμεσα στα 43 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί εδώ, ξεχωρίζουν τα αρπακτικά όπως ο Σπιζαετός (Γιτσίλα τον λένε στην Κάρπαθο), ο Μαυροπετρίτης, ο Αιγαιόγλαρος, η Νησοπέρδικα και ο Θαλασσοκόρακας.

Info

Για την προστασία, διατήρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά αυτή την απομονωμένη περιοχή της Καρπάθου λειτουργεί από το 2007 Φορέας Διαχείρισης με κέντρο ενημέρωσης στο Διαφάνι.

Tηλ.: +30 22450 51336

Επιστροφη σε Κάρπαθος