Κύθνος Πανηγύρια και Εθιμα

Europe, Greece, Cyclades, Kythnos, Driopida, balos, danc

Γάμος

Κάθε γάμος στους οικισμούς της Κύθνου είναι μια ανοιχτή εκδήλωση στην οποία θεωρούνται καλεσμένοι οι πάντες. Εάν τηρηθεί το παραδοσιακό τυπικό, η νύφη κι ο γαμπρός έρχονται στην εκκλησία συνοδευόμενοι από όργανα (τσαμπούνα, βιολί, λαούτο). Μετά την τέλεση του εκκλησιαστικού μυστηρίου ακολουθεί γλέντι με χορούς, τραγούδια, άφθονο ντόπιο κρασί και φαγητό μαγειρεμένο από τις οικογένειες των νεόνυμφων.

Απόκριες

Τα δρώμενα αρχίζουν από την Τσικνοπέμπτη. Στη Δρυοπίδα οι νέοι του χωριού φορώντας παραδοσιακές φορεσιές χορεύουν στα στενά, τον τοπικό μπάλο. Στην Χώρα την ίδια μέρα πολλοί κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους με αυτοσχέδιες αποκριάτικές στολές και τσικνίζουν κάτω από τους διονυσιακούς ήχους της τσαμπούνας (αρχαίο πνευστό κατασκευασμένο από δέρμα κατσικιού).Την Κυριακή των Απόκρεω η Χώρα υποδέχεται τον «Λαζάνη» μια ανδρική φιγούρα ντυμένη αστεία που εκτελεί χρέη βασιλιά-καρνάβαλου.

Κυριακή της ορθοδοξίας

Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής εορτάζεται με ιδιαίτερο χρώμα στην Δρυοπίδα. Μετά τον εκκλησιασμό των πιστών, ακολουθούν περιφορές εικόνων στους δρόμους, ενώ πολλά σπίτια φωταγωγούνται κι ανοίγουν για να προσφέρουν κεράσματα σε όσους συμμετέχουν στις λιτανείες.

Οι φωτιές των Αγίων Θεοδώρων

Η ανοιξιάτικη κινητή εορτή, αφορά το άναμα της «φωτάρας» ανήμερα των Αγίων Θεοδώρων. Είναι ένας σωρός από ξύλα που πυροδοτείται σε ανοιχτό χώρο, για να πηδήξουν από πάνω οι νέοι και οι νέες ώστε να είναι πάντοτε υγιείς.

Η Πασχαλιάτικη Κούνια

Την Δευτέρα του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της Χώρας στήνεται μια ανθοστόλιστη κούνια στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Το έθιμο τροφοδοτείται από μια λαϊκή δοξασία: Oποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και επαναληφθεί και το αντίθετο, τότε οι νέοι αυτοί μια μέρα θα παντρευτούν.

Τα Κύθνεια

Ετσι ονομάζονται οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι (από τέλη Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου) ο Δήμος Κύθνου. Στη διοργάνωση συμμετέχουν γνωστοί Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες, χορευτές και εικαστικοί. Πληροφορίες για το πρόγραμμα κάθε χρονιάς θα βρείτε στο www.kythnos.gr

Πανηγύρια και χοροί

Πανηγύρι στην Κύθνο σημαίνει πρώτα εκκλησιασμός και στη συνέχεια γλέντι. Αξίζει να προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο χορεύουν «μπάλο» οι παλαιοί Κυθνιώτες -και δη οι της Δρυόπιδας- το «χορό του Σύλακκα». Οι κινήσεις του είναι αέρινες, σε απόλυτο συντονισμό με τη μελωδία των οργάνων.

Τα σημαντικότερα πανηγύρια στο νησί είναι:

-Της Πεντηκοστής (στην Αγία Τριάδα της Χώρας) κινητή εορτή 50 ημέρες μετά την Ανάσταση

-Των Αγίων Αποστόλων (29 Ιουνίου στην Δρυοπίδα)

-Του 15 Αυγούστου (στην Παναγία του Νίκους, την Παναγία την Στρατολάτισσα και την Παναγία Κανάλα)

-Της Ζωοδόχου Πηγής ( 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία της Φλαμπουριανής)

-Των Αγίων Ακινδύνων (2 Νοεμβρίου στον Μέριχα)

Επιστροφη σε Κύθνος