Νάξος Εκκλησίες της πόλης της Νάξου

Καθολική μητρόπολη. Κτισμένη τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας (13ος αι.), είναι ο σπουδαιότερος ναός του κάστρου. Σήμερα είναι πεντάκλιτος με τρεις θόλους. Εντυπωσιακό είναι το δάπεδο με μαρμάρινα ανάγλυφα οικόσημα δουκών της Νάξου. Τέσσερα οικόσημα διακρίνονται στο πάνω μέρος της κεντρικής εισόδου μεταξύ των οποίων και του Μάρκου Σανούδου. Στο κεντρικό κλίτος υπάρχει βωμός στολισμένο με ξυλόγλυπτα φιλοτεχνημένα από Χιώτες ταγιαδόρους το 1774 και η εντυπωσιακή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας (11ος ή 12ος αι.). Η εξωτερική μαρμαροθέτηση του ναού και του κωδωνοστασίου έγινε το 1963, από τον Ιωάννη Φιλιππότη.

Τηλ. +30 22850 22470

Καθολική Αρχιεπισκοπή. Πίσω από την καθολική μητρόπολη βρίσκεται το κτίριο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολης Παντός Αιγαίου. Χρονολογείται στον 13ο αι. αλλά υπέστη τροποποιήσεις μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή τον 18ο αι. Εδώ στεγάστηκε η καθολική επισκοπή Νάξου το 1207 η οποία το 1522 μετατράπηκε σε Αρχιεπισκοπή στην οποία υπάγονταν όλα τα νησιά. Είναι η αρχαιότερη καθολική αρχιεπισκοπή της Ανατολής και το εσωτερικό της είναι πολύ εντυπωσιακό. Εδώ φυλάσσεται μια ενδιαφέρουσα συλλογή που περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη και ανάγλυφα, λαογραφικό υλικό, χαρακτικά, εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη κ.ά.

Τηλ. +30 22850 22292

Παρεκκλήσι του Σανούδου. Η γνωστή και ως Καπέλα Καζάτζα (εκκλησία – σπίτι) είναι πιθανότατα το παρεκκλήσι που έφτιαξε ο Μάρκος Σανούδος τον 13ο ή τον 14ο αι. για να εκκλησιάζεται δίπλα από τον πύργο του. Αυτό ήταν παραδοσιακά το παρεκκλήσι όλων των δουκών της Νάξου. Ο ναός συμπληρώθηκε το 1680 και είναι αφιερωμένος στην Αμωμο Σύλληψη της Παρθένου. Το παρεκκλήσι ήταν ναός των Ιησουϊτών όταν ήρθαν στη Νάξο. Η Καπέλα Καζάτζα γιορτάζει στις 8 Δεκεμβρίου στη γιορτή της Αμιάντου Συλλήψεως.

Άγιος Κωνσταντίνος της Πάδουα. Βρίσκεται πίσω από την καθολική μητρόπολη, δίπλα στη μονή των Καπουτσίνων την οποία εξυπηρετούσε. Είναι ένας μικρός, κομψός καθολικός ναός. Στον κεντρικό βωμό δεσπόζει η εικόνα του Αγίου Αντωνίου της Πάδουα η οποία ήρθε στη Νάξο πιθανώς από τη Γαλλία. Ένα από τα ομορφότερα σημεία του είναι ο άμβωνας με τα χρυσά ξυλόγλυπτα. Το διπλανό μοναστήρι των Καπουτσίνων το οποίο λειτούργησε από το 1628 ως το 1956 στεγάζεται σε κτίριο που οποίο δώρισε στην αδελφότητα ο Ναξιώτης ευπατρίδης Ιωάννης Αναπλιώτης (η Ναυπλιώτης), ο οποίος έζησε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του με τους Καπουτσίνους.

Μονή Ουρσουλίνων. Βρίσκεται απέναντι από το Αρχαιολογικό μουσείο και εγκαινιάστηκε το 1739. Λειτούργησε ως σχολείο στα πρότυπα της μονής Ουρσουλίνων του Παρισιού. Καθώς ήταν το πρώτο Γαλλικό Παρθεναγωγείο στην Ελλάδα, δέχτηκε κορίτσια και από άλλες περιοχές εκτός νησιού. Ηταν για πολλά χρόνια ένα από τα διασημότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα σχολεία τη Ανατολικής Μεσογείου. Από τη δεκαετία του 1970 σταμάτησε να λειτουργεί. Ενα τμήμα της μονής λειτουργεί ως πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο κι ένα άλλο ανήκει στην καθολική εκκλησία.

Σχολή Ιησουιτών. Εδώ στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό μουσείο. Η σχολή ιδρύθηκε από την αδελφότητα των Ιησουϊτών πατέρων το 1627 και μετά από αιώνες οι Σαλεσιανοί μοναχοί τη μετέτρεψαν στην διάσημη Γαλλική Εμπορική Σχολή της Νάξου.

Επιστροφη σε Νάξος