Το 1960 κτίστηκε σε επαφή με το Γυμνάσιο της Παροικιάς μία μεγάλη αίθουσα με σκοπό να στεγάσει τα αρχαία που μέχρι τότε φυλάσσονταν στα κελιά της Καταπολιανής. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 κτίστηκε η δεύτερη αίθουσα και το 1995 ξεκίνησε η κατασκευή της επέκτασης του μουσείου. Σήμερα αποτελείται από τρεις αίθουσες, στοά και εσωτερική αυλή και φιλοξενεί ευρήματα των ανασκαφών στην Πάρο απο τα Προϊστορικά ως τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Στην πρώτη αίθουσα και στη στοά στεγάζεται η συλλογή των γλυπτών, μέσω των οποίων παρουσιάζεται η εξέλιξη της γλυπτικής στο νησί. Ξεχωρίζει το αρχαϊκό άγαλμα της Γοργούς, η οποία σύμφωνα με το μύθο πετρώνει όποιον τολμά να την αντικρίσει κατά πρόσωπο. Στέκεται με τις φτερούγες κλειστές, ενώ το κεφάλι της συνδυάζει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά με δόντια κάπρου και εξογκωμένα μάτια.
Αλλα εκθέματα είναι οι μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες από το Ηρώο του Αρχιλόχου, το άγαλμα της Κόρης από το Δήλιο, μια ανάγλυφη επιτύμβια στήλη και το μαρμάρινο άγαλμα Νίκης, έργο κορυφαίου Παριανού γλύπτη.
Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Δεσποτικό. Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα προϊστορικά ευρήματα από την Πάρο, την Αντίπαρο και το Σάλιαγκο, ευρήματα από το Δήλιο, αγάλματα, ανάγλυφα, αντικείμενα από το αρχαίο νεκροταφείο, επιγραφές.
Σημαντικό έκθεμα είναι το περίφημο Πάριο Χρονικό, ένας χρονολογικός πίνακας με αναφορές σε πρόσωπα, γεγονότα και φυσικά φαινόμενα σε 134 στίχους, από το 1582 έως και το 263 π.Χ. Πρόκειται για το πρώτο «βιβλίο καταγεγραμμένης ιστορίας» με απροσμέτρητη αρχαιολογική αξία. Εδώ θα δείτε ακόμα και την «κυρία του Σαλιάγκου», το ακέφαλο ειδώλιο μιας γυναικείας φιγούρας που κάθεται σταυροπόδι, λαξευμένο σε λευκό, παριανό μάρμαρο, από την πρωτοκυκλαδική εποχή, 2500 με 3000 χρόνια π.X. Στο νησάκι του Σαλιάγκου, ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο, βρέθηκε ακόμα ένα εργαστήριο και πολλά από τα αντικείμενα που κατασκευάζονταν εκεί: Aιχμές βελών, λίθινα εργαλεία, οστέινα σκεύη, κοσμήματα και πήλινα αγγεία.
Info
Το Αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται πίσω ακριβώς από την Παναγία Εκατονταπυλιανή.
+30 22840 21231