Η Μάρπησσα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Παροικιάς και διαθέτει ταβέρνες και καφενεία.
Την προσοχή σας θα τραβήξουν τα καλοδιατηρημένα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα, τα στενά, ελικοειδή δρομάκια, οι θολωτές στοές, οι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες: ο Αγιος Δημήτριος, η Μεσοσπορίτισσα, η Ευαγγελίστρια και ο Αγιος Μόδεστος, αφιερωμένη στον προστάτη των αγροτών της περιοχής. Ο καινούργιος μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης, βυζαντινού ρυθμού, με στέγη και τρούλο καλυμμένους με κεραμίδια είναι κτισμένος το 1960.
Στη διάρκεια του περιπάτου σας στον οικισμό με τα χαρακτηριστικά σοκάκια που έχουν ασβεστωμένες καμάρες, θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο που αποτελεί πιστό αντίγραφο παραδοσιακού νησιώτικου σπιτιού, πριν καταλήξετε στην κεντρική πλατεία του παπα-Γιώργη Στάμενα. Εκεί δεσπόζει το κτίριο που στεγάζει το μουσείο Γλυπτικής Νικόλαος Περαντινός.
Η Μάρπησσα είναι κτισμένη στους πρόποδες του λόφου του Κέφαλου, με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην κορυφή του και τα υπολείμματα του ενετικού κάστρου και της κατεστραμμένης πολιτείας λίγα μέτρα πιο χαμηλά. Δυτικά της βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας, του 16ου αιώνα που ανακαινίστηκε και είναι επισκέψιμο. Το επίνειο του οικισμού είναι το Πίσω Λιβάδι.
Info
Το λαογραφικό μουσείο ιδρύθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας (τηλ. +30 22840 41217).