Στη Ρόδο υπάρχουν ακόμα κάποιες χωμάτινες διαδρομές στα ορεινά, που περνούν μέσα από παρθένα τοπία, με ποταμάκια και οργιώδη βλάστηση.
Σας προτείνουμε τη διαδρομή Λάρδος-Λάερμα-Aγιος Ισίδωρος-Προφίλια.
Ξεκινάτε από το χωριό Λάρδος. Στην ανατολική έξοδο υπάρχει πινακίδα προς μονή Υψενής. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και μετά από 4 χλμ. καταλήγει στο μοναστήρι, όπου μονάζουν καλόγριες. Το καθολικό, με τις εντυπωσιακές του καμάρες, χτίστηκε το 1755 από τον ιερομόναχο Μελέτιο. Η ιστορία που αφηγούνται οι καλόγριες λέει ότι του παρουσιάστηκε η Παναγία ως στήλη φωτός και του ζήτησε να της φτιάξει μοναστήρι: «Θα σκάψεις, θα βρεις λίρες, και θα το χτίσεις», του είπε.
Από την Υψενή αρχίζει σχετικά ανώμαλος χωματόδρομος, με πολλές διασταυρώσεις χωρίς σήμανση, που ανεβαίνει στο όρος Ίγκος. Στα 2,6 χλμ. από τη μονή αγνοείτε την παράκαμψη αριστερά, ενώ στα 3,1 χλμ. στρίβετε δεξιά. Στα 500 μ. πιο κάτω στρίβετε αριστερά, στην επόμενη διασταύρωση και πάλι αριστερά ώσπου, στα 7,3 χλμ. από την Υψενή, θα συναντήσετε ένα χωματόδρομο κάθετα στο δρόμο σας. Αν στρίψετε αριστερά, μετά από 800 μ. θα φτάσετε στην έρημη μονή του Αγίου Γεωργίου του Ιγκου. Εκεί υπάρχει μια αυτοσχέδια πίστα, όπου οι τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν το χειμώνα επιδείξεις δεξιοτεχνίας 4Χ4. Αν στρίψετε δεξιά, μετά από 4 χλμ. (αγνοώντας δυο παρακάμψεις στα δεξιά) θα φτάσετε στο ιστορικό μοναστήρι Θάρρι (Αρχάγγελος Μιχαήλ). Σύμφωνα με την παράδοση, μια άρρωστη βασιλοπούλα από το Μαρόκο είδε στον ύπνο της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που της είπε «θάρρει». Εγινε καλά κι έκτισε το μοναστήρι, το οποίο είναι ανδρικό. Το καθολικό φημίζεται για τις αγιογραφίες τού 13ου αιώνα (στο ιερό βήμα και στον τρούλο), καθώς και για το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο τού 1756.
Από τη μονή Θάρρι συνεχίζει άσφαλτος, που μετά από 4,1 χλμ. καταλήγει στα Λάερμα, έναν απομονωμένο αγροτικό οικισμό στο κέντρο του νησιού, μέσα στα βουνά και στο πράσινο. Η λέξη Λάδαρμα, από την οποία προέρχεται η σημερινή ονομασία του χωριού, είναι προελληνική και σημαίνει ο λαός του Ερμή.
Στην άκρη του χωριού υπάρχει παράκαμψη, με πινακίδα προς Αγιο Ισίδωρο. Μετά από 500 μ. η άσφαλτος δίνει τη θέση της στο χώμα. Ακολουθεί μια ιδιαίτερα όμορφη διαδρομή, με θέα στο ψηλότερο βουνό της Ρόδου, τον Ατάβυρο (1.215 μ.). Ακολουθώντας τις πινακίδες και αγνοώντας δυο διακλαδώσεις στα αριστερά, στις οποίες δεν υπάρχει σήμανση, μετά από 11 χλμ ο δρόμος γίνεται και πάλι άσφαλτος. Από εκεί, σε 1 χλμ. φτάνετε στο πιο «ξεχασμένο» χωριό της Ρόδου, τον Αγιο Ισίδωρο. Τα καφενεία, οι ταβέρνες, τα παντοπωλεία του χωριού λες κι έχουν μείνει στη δεκαετία του ’60. Αν κάνετε μια βόλτα στο εσωτερικό του οικισμού, θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν στην αυλή τον ξυλόφουρνό τους – οι γυναίκες ακόμα ζυμώνουν και ψήνουν το ψωμί μόνες τους.
Στη νότια άκρη του Αγίου Ισιδώρου, 500 μ. από το κέντρο του χωριού, θα δείτε μια παράκαμψη αριστερά, με πινακίδα προς Προφίλια. Μπαίνετε στο χωματόδρομο και ακολουθείτε μια επίσης πολύ όμορφη διαδρομή μέσα στα πεύκα. Θα συναντήσετε ένα ποταμάκι με ένα παράξενο διπλό γεφύρι: το καινούριο γεφύρι, το τσιμεντένιο, είναι χτισμένο ακριβώς πάνω από το παλιό, το πέτρινο, καπελώνοντάς το ανεπανόρθωτα… Μετά από 8,2 χλμ. θα συναντήσετε την άσφαλτο. Στο σημείο αυτό, αν στρίψετε αριστερά θα βγείτε μετά από 1 χλμ. στην Προφίλια, ενώ αν στρίψετε δεξιά θα βγείτε μετά από 1 χλμ. στην Ιστριο.
Μπορείτε να απολαύσετε κι άλλες διαδρομές εκτός δρόμου στη Ρόδο, όπως:
- Την ανάβαση από την Αρνίθα στο Μεσαναγρό (11,5 χλμ.).
- Τη διαδρομή από τα Λάερμα στον Άγιο Ισίδωρο (12,5 χλμ.)
- Την ανάβαση από τη μονή Υψενής (βρίσκεται 4 χλμ. έξω από το χωριό Λάρδος) στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι του Αϊ Γιώργη στο βουνό Ιγκος (8 χλμ.).