Η ακρόπολη της Ρόδου δεν έχει οχυρωματικό χαρακτήρα, όπως οι άλλες ακροπόλεις των ελληνικών πόλεων, αλλά ήταν μια μνημειακή ζώνη με ναούς, υπόγειους τόπους λατρείας, άλση, στάδια, γυμναστήρια, ωδεία… Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, στο λόφο του Μόντε Σμίθ. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1924 από τους Ιταλούς κι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που ήρθαν στο φως ήταν ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνα (οι Ιταλοί αναστήλωσαν τους τέσσερις κίονες που στέκονται σήμερα όρθιοι). Το αρχαίο στάδιο, που βρίσκεται κάτω από το ναό του Απόλλωνα κι έχει αναστηλωθεί εξ ολοκλήρου, κατασκευάστηκε τον 2o π.Χ. αιώνα. Το προτιμούν αρκετοί επισκέπτες για τζόγκινκ και γυμναστική.
Δίπλα από το στάδιο θα δείτε το ρωμαϊκό ωδείο, με κερκίδες χωρητικότητας 800 ατόμων. Μόνο δυο τρία καθίσματα της πρώτης σειράς και μερικά από τα σκαλοπάτια είναι αυθεντικά, τα υπόλοιπα είναι μέρος της αναστήλωσης των Ιταλών. Σήμερα στο ωδείο διοργανώνονται παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και διάφορα event.
Στο χώρο μπροστά από το ωδείο σώζονται τα ερείπια του Γυμνασίου, ενώ βόρεια βρέθηκαν τα υπολείμματα του δωρικού ναού του Δία Πολιέα και της Αθηνάς Πολιάδος. Αυτό είναι το ψηλότερο μέρος της περιοχής και η θέα στη Ρόδο είναι πανοραμική. Εδώ είχε χτίσει το παρατηρητήριό του ο Άγγλος ναύαρχος Smith, το οποίο γκρεμίστηκε το 1965. Από το ίδιο σημείο αρχαίος αστρονόμος Ίππαρχος έκανε τις παρατηρήσεις του στον έναστρο ουρανό. Στον ευρύτερο χώρο πέριξ του ναού υπάρχουν δυο Νυμφαία, θολωτά ιερά λαξεμένα μέσα σε φυσικά σπήλαια.
Το 1802 οι Αγγλοι έφτιαξαν ένα παρατηρητήριο στο λόφο πάνω από το Μανδράκι, για να παρακολουθούν τις κινήσεις του στόλου του Ναπολέοντα που είχε καταλάβει την Αίγυπτο. Ο λόφος πήρε το όνομα του επικεφαλής της αγγλικής δύναμης, ναυάρχου William Sydney Smith.
Info
Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι ελεύθερη.