Η σούστα, ο πιο αγαπημένος χορός των Ροδιτών, κατάγεται από την Κρήτη. Κάθε χωριό έχει τη δική του σούστα, με διαφορετικά βήματα απ’ ό,τι στα άλλα χωριά. Άλλη στον Αρχάγγελο, άλλη στα Λάερμα, άλλη στα Σιάνα, άλλη στον Έμπωνα…Χορεύεται πλαγίως προς τα δεξιά, από μια μεγάλη σειρά χορευτών, ανδρών και γυναικών, που τους σέρνει με αυτοσχεδιασμούς και τσαλίμια ο μπροστάρης. Η καλύτερη ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τους Ροδίτες να χορεύουν τον παραδοσιακό τους χορό είναι τα πανηγύρια, τα περισσότερα από τα οποία διοργανώνονται το καλοκαίρι και δη περί τον Δεκαπενταύγουστο.
Μερικά από τα κυριότερα πανηγύρια στο νησί της Ρόδου είναι:
Στις 16 και 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας στο Παραδείσι και στις 16 Ιουλίου στην Απολακκιά, το πρώτο Σάββατο μετά τις 17 Ιουλίου Γιορτή Καρπουζιού στη Νότια Ρόδο, ενώ στις 25, 26 και 27 Ιουλίου γίνεται τριήμερο πανηγύρι στην Κατταβιά ημέρα γιορτής της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα.
Στις 28, 29 και 30 Ιουλίου του Αγίου Σίλα (Σουλά) στη Σορωνή, στις 13, 14 και 15 Αυγούστου ημέρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ιαλυσό και στην Κρεμαστή. Επίσης, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου το Γενέθλιο της Θεοτόκου, στην Παναγία Τσαμπίκα του Αρχαγγέλου και στις 8 Αυγούστου στην Παναγία Σκιαδενή στη Νότια Ρόδο.
Περισσότερα στοιχεία για τα πανηγύρια της Ρόδου στο http://www.rhodes.gr/el/ipolimas/touristikosodigos/politistikes/
ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μεσαιωνικό Φεστιβάλ. Η μεσαιωνική εποχή αναβιώνει μέσα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου και ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με άγνωστες πτυχές της λαϊκής παράδοσης του νησιού.
Δεκαπενταύγουστος. Στο χωριό της Κρεμαστής, σε μια από τις ωραιότερες εκκλησίες που γιορτάζει την κοίμηση της Θεοτόκου και τα Εννεάμερα, συγκεντρώνονται πιστοί και επισκέπτες από τη Ρόδο και ολόκληρη την Δωδεκάνησο. Το πανηγύρι φιλοξενεί, επίσης, πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Γιορτή Καρπουζιού. Οργανώνεται στην Απολακιά. Με επίκεντρο το καρπούζι οι επισκέπτες δοκιμάζουν ποτά και εδέσματα και συμμετέχουν σε διασκεδαστικά παιχνίδια.
Ευρωπαϊκή γιορτή Μουσικής. Το κέντρο της πόλης μεταμορφώνεται σε ανοιχτό πάρκο μουσικών δρώμενων με πολλές σκηνές και επίκεντρο της διασκέδασης την Παλιά Πόλη, την πλατεία Δημαρχείου, το Ενυδρείο.
Γιορτή Κάστρου Κρητηνίας. Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα την Μεσαιωνική εποχή με μεσαιωνικά παιχνίδια και δρώμενα, προβολές οπτικοακουστικού υλικού, φαγητό, ποτό.
Γιορτή Φράουλας. Γίνεται στο Παραδείσι και αποτελεί ευκαιρία για να δοκιμάσετε φράουλες τοπικής παραγωγής με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων.
Ανθεστήρια. Η σύγχρονη γιορτή των λουλουδιών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και αποτελεί αφορμή για μια κοινοπραξία εκδηλώσεων τοπικών συλλόγων και αυτοδιοίκησης. Διοργανώνονται εκδηλώσεις στην Ιαλυσό, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων στο Μανδράκι.
Αποκριάτικη φιέστα στην Παλιά Πόλη. Στη διάρκεια της αποκριάς η Παλιά Πόλη της Ρόδου φιλοξενεί πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις.