Σαντορίνη Προϊστορικός Oικισμός του Ακρωτηρίου

Santorini - Προϊστορικός Oικισμός του Ακρωτηρίου Santorini - Προϊστορικός Oικισμός του Ακρωτηρίου

Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης αναπτύχθηκε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου κατά την προϊστορική περίοδο. Οι πρώτες εγκαταστάσεις εκεί χρονολογούνται από την Υστερη Νεολιθική Εποχή (τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ.). Κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) υπήρχε οικισμός στο Ακρωτήρι. Κατά τη Μέση και την Πρώιμη Υστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) ο οικισμός αυτός επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου.

Η μεγάλη του έκταση (περίπου 200 στρέμματα), η άριστη πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό του δίκτυο, τα πολυόροφα κτίρια με τον έξοχο τοιχογραφικό διάκοσμο, την πλούσια επίπλωση και οικοσκευή, μαρτυρούν τη μεγάλη του ανάπτυξη. Τα ποικίλα εισηγμένα προϊόντα που βρέθηκαν μέσα στα κτίρια αποδεικνύουν πόσο ευρύ ήταν το πλέγμα των εξωτερικών σχέσεων του Ακρωτηρίου. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Μινωική Κρήτη, αλλά βρισκόταν σε επικοινωνία και με την Ηπειρωτική Ελλάδα, τη Δωδεκάνησο, την Κύπρο, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Η ζωή στην πόλη τελείωσε απότομα το τελευταίο τέταρτο του 17ου π.Χ. αιώνα, όταν οι κάτοικοί της αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν εξαιτίας ισχυρών σεισμών. Η έκρηξη του ηφαιστείου ακολούθησε. Τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτίρια και το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και στην Πομπηία.

Οι ανασκαφές

Στοιχεία για την κατοίκηση του Ακρωτηρίου της Θήρας κατά την προϊστορική εποχή άρχισαν να έρχονται στο φως από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οι συστηματικές ανασκαφές στο Ακρωτήρι άρχισαν το 1967 από τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ο καθηγητής αποφάσισε να ανασκάψει στο Ακρωτήρι ελπίζοντας ότι θα επαληθεύσει μια παλιά του θεωρία που είχε δημοσιεύσει από τη δεκαετία του 1930, ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας προκάλεσε την κατάρρευση του πολιτισμού της Μινωικής Κρήτης. Μετά τον θάνατό του, το 1974, η ανασκαφή συνεχίζεται υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ.Χρίστου Ντούμα. Μέρος των ευρημάτων θα θαυμάσετε στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου βιοκλιματικού στεγάστρου.

Info

Αναλυτικές πληροφορίες για τα μνημεία και τα αρχιτεκτονικά σύνολα θα βρείτε στο portal του Υπουργείου Πολιτισμού

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=2410

και στον ιστότοπο του Δήμου Θήρας

www.santorini.gr

Πληροφορίες στο τηλ.: +30 22860 81939 και στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (τηλ.: +30 22860 23217)

Επιστροφη σε Σαντορίνη