Το θρησκευτικό συναίσθημα στο νησί της Τήνου είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Πολλοί κάτοικοι έχουν στην ιδιοκτησία τους εκκλησάκια και ξωκλήσια. Την ημέρα της γιορτής του αγίου, γίνεται πανηγύρι με τη μέριμνα του ιδιοκτήτη και της οικογενείας του, οι οποίοι ετοιμάζουν την εκκλησία, φτιάχνουν φαγητό και καλούν τα βιολιά. Οι Τηνιακοί είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, οπότε κάθε επισκέπτης που βρίσκεται την ημέρα του πανηγυριού στην περιοχή είναι ευπρόσδεκτος να φάει, να πιεί και να χορέψει.
– Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή στο νησί είναι ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Ξεκινά την παραμονή με πανηγυρικό Εσπερινό. Το επόμενο πρωί γίνεται λιτανεία της Εικόνας της Παναγίας με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από όλη την Ελλάδα, επισήμων κ.α.
– Την παραμονή της γιορτή της Ευρέσεως της Εικόνας της Παναγίας, στις 30 Ιανουαρίου, γίνεται Εσπερινός στο ναό της Ευρέσεως όπου μεταφέρεται η θαυματουργή Εικόνα. Την επόμενη το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία στον κεντρικό ναό. Το απόγευμα, η Εικόνα λιτανεύεται ακολουθώντας την ίδια πορεία που ακολούθησαν οι κάτοικοι την 31η Ιανουαρίου του 1823.
– Στις 25 Μαρτίου διοργανώνεται η γιορτή του Ευαγγελισμού στον ναό της Μεγαλόχαρης, με λιτανείες και άλλες τελετές.
– Το πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας (23 Ιουλίου) είναι εξίσου σημαντικό. Την ημέρα εκείνη μεταφέρεται η Εικόνα της Μεγαλόχαρης στη μονή Κεχροβουνίου. Το βράδυ γίνεται με πεζοπορία η επιστροφή της Εικόνας στο ναό της Μεγαλόχαρης στην Πόλη της Τήνου (απόσταση 8 χλμ περίπου). Το θέαμα είναι συγκινητικό.
– Ενδιαφέρον παρουσιάζει το έθιμο «του Κάβου» που γιορτάζεται τα Χριστούγεννα στον Τριπόταμο με στοιχεία πρωτοχριστιανικά, μεσαιωνικά και αγιορείτικα.
– Την Τσικνοπέμπτη στον Τριαντάρο, αναβιώνει το έθιμο του αποκριάτικου χορού και το Αλφαβητάρι της Αγάπης, όπως λέγεται. Συνοδεύεται από κεράσματα.
Σημαντικά Πανηγύρια
– Στη Βουρνιώτισσα (24 Σεπτεμβρίου).
– Στο Κτικάδο (Δευτέρα του Πάσχα).
– Στη Λακκωτιανή Υστερνίων (Κυριακή του Θωμά).
– Στη Βρυσιώτισσα (Πρωτομαγιά).
– Στην Κυρά Ξένη (23 Αυγούστου).