Ονομασία Προέλευσης. Μια κουζίνα με κοινό παρανομαστή τον ενιαίο πολιτισμό, την πέτρινη, άνυδρη γη, νοτισμένη με την αρμύρα της θάλασσας, ηλιοκαμένη κι ανεμοδαρμένη, και με κορωνίδα της μοναδικότητάς της, τις ντόπιες ποικιλίες λαχανικών και φρούτων, τα ελευθέρας βοσκής ζώα και τα πελαγίσια θαλασσινά. Μια βιωματική ξενάγηση στην «Κουζίνα του Αιγαίου» θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην εξερεύνηση του πλούσιου πολιτισμού του τόπου.
Η κουζίνα του Αιγαίου είναι γεμάτη αυθεντικότητα. Πολύπλοκη, αλλά ξεκάθαρη, με εντάσεις αλλά χωρίς εξάρσεις, με το στίγμα της ελληνικότητας, αλλά, όπως και κάθε θαλασσινή κουζίνα, εμπλουτισμένη με κοσμοπολίτικα στοιχεία. Είναι κουζίνα ζωντανή και σπαρταριστή, με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα και στον σπουδαίο πολιτισμό του τόπου, χωρίς ωστόσο να μένει στάσιμη, επιτρέποντας, αυστηρά επιλεκτικά, σε εξωγενείς επιρροές να την εξελίσσουν.
Βασίζεται σε μια κεντρική ραχοκοκαλιά που συντίθεται από φρέσκα κι ασύγκριτης νοστιμιάς, πελαγίσια θαλασσινά, ντόπια κρεατικά από εκλεκτές ράτσες και λαχανικά από μοναδικές ποικιλίες, εύγευστα, άνυδρα και μπολιασμένα με άφθονο ήλιο.
Το ωραιότερο όμως από όλα, είναι πως στο κάθε νησί, η κουζίνα διαφοροποιείται τόσο ώστε να προκαλεί έκπληξη αυτή η ετερογενής προσέγγιση μιας παρόμοιας γαστρονομικής κουλτούρας. Γεύσεις με το ίδιο DNA, αλλά τόσο μοναδικές και ξεχωριστές. Ο λόγος? Τα σπάνια προϊόντα που καλλιεργούν οι προκομμένοι παραγωγοί, που τυποποιούν με φροντίδα οι μικρές βιοτεχνίες, που μαγειρεύουν με συνείδηση οι παραδοσιακοί και οι μοντέρνοι μάγειρες σε καφενέδες, ταβέρνες κι εστιατόρια.
Η κουζίνα του Αιγαίου προσφέρει απλόχερα, γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που ανυπομονούν να τις ανακαλύψετε. Τοματάκι και φάβα Σαντορίνης, πατάτες Νάξου, γραβιέρα Σαν Μιχάλη Σύρου, βουβαλίσιο τυρί Λειψών, κοπανιστή Μυκόνου, κρασί Μονεμβασιά Πάρου, Ασύρτικο Σαντορίνης, τοπικές ποικιλίες από Ρόδο, Κω, Λέρο και Λειψούς, όλες τους αληθινές εμπειρίες, που αξίζει να περάσουν από ….στόμα σε στόμα. Κι είναι πολλές ακόμα οι σπάνιες νοστιμιές που σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε: αγκιναράκι Τήνου, αλίπαστα Λέρου, μελεκούνι Ρόδου, φασόλια Καταβιάς Ρόδου, βολάκι Άνδρου και πελτέ Μήλου, αγριοκάτσικα Σχοινούσας και Κουφονησίων, σιτάκα Κάσου και Καρπάθου, αμυγδαλωτά Κύθνου, βραστό τυρί Ανάφης, σκοτύρι Ίου και τυρί ξινό Κέας και Κιμώλου. Πρώτες ύλες αυτής της κουζίνας είναι τα θυμαρίσια μέλια Σερίφου και Σικίνου, η γυλωμένη μανούρα Σίφνου, τ’ αγριοβότανα Φολεγάνδρου κι Ηρακλειάς, η ψημένη Αμοργού, τα λιαστά χταπόδια Αντιπάρου, η αξιαλομυζήθρα Δονούσας, το αλάτι Σύμης και φυσικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ρόδου. Συστατικά με ισχυρό ταμπεραμέντο, μετατρέπονται σε πιάτα που αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη γευστική μνήμη. Μερικά από τα ωραιότερα σουβενίρ του τόπου μας θα είναι οι γευστικές σας αναμνήσεις, που δεν ξεχνιούνται εύκολα: αφράτες φρουτάλιες, μόστρες θεσπέσιες, φοβερά κρεατικά στη γάστρα, γούνες και ψάρια σαβόρο, λεπτοϋφασμένα αρμυρά πιτάκια και γλυκάλμυρες τυρόπιτες, ανεπανάληπτα αμυγδαλωτά και μελάτα παστέλια. Τι θα λέγατε λοιπόν για μια εμπειρία υψηλής γαστρονομίας τόσο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας;
European Region of Gastronomy
Το Νότιο Αιγαίο αναδείχθηκε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019
Περισσότερες λεπτομέρειες του έργου: http://www.aegeangastronomy.gr/
Δείτε το video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=U-6mvFythGs&feature=emb_title
Η πρόταση “The Taste The Seasons” σε μορφή video: https://www.youtube.com/watch?v=NmsR00oO4Y4
H πρωτοβουλία Aegean Cuisine
Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine είναι ένα δίκτυο επιχειρήσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που στοχεύουν στο να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την εμπειρία της γαστρονομίας του Αιγαίου. Ιδρύθηκε για να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της γαστρονομίας του Αιγαίου, να αναδείξει τοπικά προϊόντα και κρασιά και να προωθήσει τον θεματικό τουρισμό σε αυτά τα νησιά. Ανήκει στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και υποστηρίζεται από διάφορους τοπικούς φορείς. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στο χρόνο για να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία γεύσεων, αρωμάτων και μια πρώτη γνωριμία με τον πολιτισμό μας. Ενώ οι οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των νησιών είναι ισχυροί, καθένα από αυτά διατηρεί τη δική του πολιτιστική ταυτότητα που αντικατοπτρίζεται στον γαστρονομικό πλούτο της κουζίνας του Αιγαίου.
Περισσότερα από 300 πιστοποιημένα εστιατόρια σε 50 νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, σας περιμένουν να τα επισκεφθείτε, και να επιστρέψετε στην πατρίδα σας με αναμνήσεις γεμάτες από την εμπειρία του Αιγαίου.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Aegean Cuisine: http://www.aegeancuisine.gr/