Από τη μια η φύση, με το γαλάζιο απέραντο, τις ακρογιαλιές δαντελωτές, τα υψόμετρα χαμηλά. Από την άλλη η ταπεινή ανθρώπινη παρουσία, με τις πεζούλες, τους ελαιώνες, τα ξωκλήσια, τα ξακουστά για το κρασί τους αμπέλια κι έναν οικισμό όλο κι όλο, πάνω από το λιμάνι. Ο λόγος για τους Λειψούς, μια κουκίδα στις εσχατιές του ΝΑ Αιγαίου, ανάλαφρη μα σοβαρή, ασκητική μα πρόσχαρη αλλά και τόσο σπουδαία για εκείνους που την κατοικούν και για όσους την επιλέγουν στις διακοπές τους. Εδώ έρχονται όσοι φιλοσοφούν τη ζωή, όσοι θέλουν να κουβεντιάσουν, να περπατήσουν, να χαλαρώσουν, να κολυμπήσουν και να απολαύσουν τη γαλήνη που προσφέρει απλόχερα τούτος ο τόπος.
Καλώς ήρθατε
Λειψοί
Δες στο χάρτη
Ψέριμος
Φολέγανδρος
Τήνος
Σύρος
Σίκινος
Σχοινούσα
Σίφνος
Σέριφος
Σαντορίνη
Ρήνεια
Πολύαιγος
Πάρος
Νάξος
Μήλος
Μύκονος
Μακρόνησος
Κέα-Τζιά
Κουφονήσια
Κύθνος
Κίμωλος
Κέρος
Ίος
Θηρασιά
Ηρακλειά
Δονούσα
Δεσποτικό
Δήλος
Γυάρος
Αντίπαρος
Άνδρος
Ανάφη
Αμοργός
Χάλκη
Τήλος
Τέλενδος
Σύμη
Σαρία
Ρόδος
Πάτμος
Νίσυρος
Λειψοί
Λέρος
Κως
Καστελλόριζο
Κάρπαθος
Κάσος
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Αγαθονήσι
Αρκιοί
Περισσότερες Πληροφορίες
Από την κουζίνα των Λειψών αξίζει να δοκιμάσετε το μαύρο πιλάφι (βαφτισμένο σε μελάνι φρέσκου καλαμαριού), το γεμιστό καλαμάρι στο φούρνο, το κατσικάκι λεμονάτο, τα «γιαπράκια ορφανά» (ντολμαδάκια χωρίς κιμά) και την τοπική φασολάδα (παντρεμένη με κριθαράκι, ή άλλο ζυμαρικό). Πεντανόστιμο είναι και το ψωμί του νησιού, ζυμωμένο με προζύμι, γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο (ενίοτε και με μαστίχα) απαραιτήτως ψημένο σε ξυλόφουρνο. Ανάλογης ποιότητας είναι οι κουλούρες (κρίθινες, σταρένιες, ή επτάζυμες), τα πιταρούδια και οι τυρόπιτες. Από τα ντόπια τυριά που είναι εξαιρετικά, ξεχωρίζει η μυζήθρα από κατσικίσιο γάλα και θαλασσινό νερό και το τουλουμοτύρι. Από γλυκίσματα αξίζουν το πουγκάκι, η μουσταλευριά, οι μελωμένες δίπλες, κι από γλυκά του κουταλιού το τοματάκι, το σταφύλι και το κυδώνι. Αμπελο-οινική παράδοση Οι Λειψοί συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο οινοποιητικών πόλεων της Ευρώπης Resevil. Η παράδοση του νησιού στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία είναι μακραίωνη. Μάλιστα στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής, το ντόπιο γλυκό κρασί Αnama τροφοδοτούσε τα δισκοπότηρα της Θείας Κοινωνίας στο Βατικανό. Σήμερα καλλιεργούνται κυρίως δυο τοπικές ποικιλίες, το βαθύριζο Φωκιανό το οποίο παράγει ερυθρούς ξηρούς και γλυκούς οίνους με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης (από 16 έως 20 βαθμούς) και το Βικτώρια, από αμπέλια με οριζόντια εξάπλωση του ριζικού τους συστήματος τα οποία παράγουν ένα θαυμάσιο επιτραπέζιο λευκό.
Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρεί πλοίο απευθείας για τους Λειψούς μόνο κάθε Τρίτη. Το δρομολόγιο ξεκινά στις 15.00 και φτάνει στο νησί στις 00.45 της επομένης.
Το νησί κατά τους θερινούς μήνες συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Λέρο και την Πάτμο έως και 4 φορές την ημέρα, μέσω ιπτάμενων δελφινιών ή ταχυπλόων τύπου καταμαράν.
Υπάρχει επίσης ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο.
Πλησιέστερο αεροδρόμιο στους Λειψούς είναι ο διεθνής αερολιμένας «Ιπποκράτης» της Κω.
Το ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο των Λειψών εκτείνεται σε 14 χλμ. Η κυκλοφορία αυτοκινήτων είναι αραιή . Δημοτικά λεωφορεία συνδέουν τακτικά τη Χώρα με τις δημοφιλέστερες παραλίες. Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων θα βρείτε κοντά στο λιμάνι. Οι αποστάσεις πάντως καλύπτονται εύκολα με τα πόδια.
Στη Χώρα λειτουργεί υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Δήμος Λειψών:
+30 22470 41333
Τουριστικές Πληροφορίες:
+30 22470 41250 / 22470 41185
Λιμεναρχείο Λειψών:
+30 22470 41133
Λιμεναρχείο Λέρου:
+30 22470 22224
Λιμεναρχείο Πάτμου:
+30 22470 34131
Λιμεναρχείο Καλύμνου:
+30 22430 29304
Λιμεναρχείο Ρόδου:
+30 22410 28888
Ιατρείο:
+ 30 22470 41204
Αστυνομικό τμήμα:
+30 22470 41222
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ