Στις βορειοανατολικές εσχατιές των Κυκλάδων, η ανεμοδαρμένη Δονούσα είναι ένας τόπος μαγευτικός για όσους αποζητούν εναλλακτικές, ή απλώς γαλήνιες, διακοπές μακριά από τα αστικά/καταναλωτικά ήθη. Ανηφορίστε στα σοκάκια του Σταυρού. Ξεδιψάστε με το αλησμόνητο νερό στο Μερσήνι. Ανακαλύψτε το ναυάγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Κέδρο. Δείτε σπηλιές που κάποτε ήταν κρησφύγετα πειρατών. Δοκιμάστε κατσικάκι γεμιστό, αλατισμένο από την φυσική αρμύρα του χόρτων που μηρυκάζει. Η λιλιπούτεια Δονούσα, δονείται στους δικούς της αγχολυτικούς ρυθμούς και όποιοι την επιλέγουν για να περάσουν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς, δεν το κάνουν μόνο από τόλμη: Το κάνουν και από σοφία.
Καλώς ήρθατε
Δονούσα
Δες στο χάρτη
Ψέριμος
Φολέγανδρος
Τήνος
Σύρος
Σίκινος
Σχοινούσα
Σίφνος
Σέριφος
Σαντορίνη
Ρήνεια
Πολύαιγος
Πάρος
Νάξος
Μήλος
Μύκονος
Μακρόνησος
Κέα-Τζιά
Κουφονήσια
Κύθνος
Κίμωλος
Κέρος
Ίος
Θηρασιά
Ηρακλειά
Δονούσα
Δεσποτικό
Δήλος
Γυάρος
Αντίπαρος
Άνδρος
Ανάφη
Αμοργός
Χάλκη
Τήλος
Τέλενδος
Σύμη
Σαρία
Ρόδος
Πάτμος
Νίσυρος
Λειψοί
Λέρος
Κως
Καστελλόριζο
Κάρπαθος
Κάσος
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Αγαθονήσι
Αρκιοί
Περισσότερες Πληροφορίες
Από την παραδοσιακή κουζίνα της Δονούσας αξίζει να γευτείτε, κοκκινιστό κρέας «πατατάτο», καβουρμά, «γιαπράκια» (λαχανοντολμάδες), γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο και αξιαλομυζήθρα (τυρί από πηγμένο γιαούρτι). Δοκιμάστε, επίσης, παστέλι και ξεροτήγανα.
“Μικρή σε εμβαδόν η Δονούσα, αλλά μεγάλη, γευστικότατη και ποικίλη η γαστρονομική της κιβωτός: κομματάκια χοιρινού τηγανισμένα σε λίπος κάνουν τον καβουρμά, κομμάτια χοιρινού «πληγωμένα» με μυρωδικά και ξεραμένα στον ήλιο κάνουν τον παστουρμά. Στις γιορτές και στις σχόλες τρώγεται μετά μανίας και ευλάβειας το πατατάτο από κατσικίσια σπάλα ή μπούτι, κρεμμύδια, σκόρδο, πατάτες, ντομάτες και δάφνη στη κατσαρόλα. Οι Δονουσιώτες τυλίγουν περίτεχνα μάραθο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ξερό, ρύζι με πλιγούρι και τομάτα μέσα σε τρυφερά φύλλα από κουνουπίδια ή λάχανα και φτιάχνουν αχνιστά γιαπράκια. Με μυζήθρα, δυόσμο και φρέσκο γάλα ετοιμάζονται στο τηγάνι το τυροπιτάρι και με σέσκουλα και μάραθο οι χορτόπιτες.
Τα σπιτικά αρανιστά, κλωστά και πιταρίδια φυλάσσονται με φροντίδα σε γυάλινα δοχεία. Το φουρνιστό τραγανιστό «ρίφι» γεμιστό με χόνδρο (πληγούρι), κατσικίσιο βούτυρο και τυρί, συκωτάκια, ρύζι, μυρωδικά και σταφίδες. Στους Δονουσιώτικους γάμους, παλιότερα, προσέφεραν γλυκίσματα όμοια με τα λουκούμια, που οι νοικοκυρές έφτιαχναν με αλεύρι ψιλό από σιτάρι, ζυμωμένο με ζάχαρη. Ανήμερα των Φώτων, οι νοικοκυρές μοιράζουν, από σπίτι σε σπίτι, φωτόπιτες, ένα είδος τραγανών μελωμένων λουκουμάδων. Η αξιαλομυζήθρα της Δονούσας, τυράκι μαλακό από γιαούρτι, παντρεύεται αρμονικά με σπιρτόζα ρακή και ξυδάτη καπαρίτσα.”
Το καλοκαίρι η Δονούσα έχει καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί έως 8 ώρες. Το χειμώνα το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από τον Πειραιά προς τις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες εκτελείται 2 φορές την εβδομάδα. Τοπικό δρομολόγιο συνδέει τη Δονούσα και τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων με τη Νάξο και την Αμοργό καθημερινά, όλο το χρόνο. Αλλο τοπικό δρομολόγιο εκτελείται κάθε Δευτέρα από Σύρο και με ενδιάμεσους σταθμούς την Πάρο και τη Νάξο, προσεγγίζει τη Δονούσα και καταλήγει στην Αμοργό.
Λιμεναρχείο Νάξου:
+30 22850 22300
Λιμεναρχείο Αμοργού:
+30 22850 71259
Κοινότητας Δονούσας:
+30 22850 51600
Ιατρείο:
+30 22850 51506
Αστυνομικό Τμήμα:
+30 22850 71375
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών:
+30 22850 29107