Αμοργός Η αρχαία οδός

Amorgos - Η αρχαία οδός

Η αρχαία οδός, ή παλιά στράτα, ενώνει τη Χώρα με την Αιγιάλη. Ηταν ο βασικός δρόμος μέσω του οποίου μετακινούνταν παλιά οι άνθρωποι και μεταφέρονταν τα εμπορεύματα. Για τους περιπατητές είναι μια δύσκολη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα, πορεία 14,5 χλμ. (περίπου 4 ώρες).

Ξεκινήστε ανέβαίνοντας από τη Χώρα προς τον Προφήτη Ηλία για να απολαύσετε τη μεγαλειώδη θεα. Στη συνέχεια θα περάσετε κοντά στον πολύ χαρακτηριστικό ασβεστολιθικό βράχο που τον λένε Τραπεζοπέτρι και συνδέεται με τοπικούς θρύλους και παραδόσεις. Το μονοπάτι βγαίνει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο, αλλά μπορείτε να ξαναμπείτε δεξιά και να βρεθείτε στη θέση Ξενοδοχειό. Εδώ θα συναντήσετε το μονοπάτι που έρχεται από τη μονή της Χοζοβιώτισσας, περνώντας από την περιοχή των Καψάλων. Και εκείνο το μονοπάτι έχει ενδιαφέρον αφού μέχρι να φτάσετε στο Ξενοδοχειό περνάτε από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, παλιό μετόχι της Χοζοβιώτισσας με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, και από το Ασκηταριό που βρίσκεται λίγα μέτρα ψηλότερα. Επίσης, από την καταπληκτική βυζαντινή, εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης, μέσα σε βραχώδη προεξοχή, και τον Αγιο Γεώργιο.

Η θέση Ξενοδοχειό σηματοδοτεί το σημείο όπου βρισκόταν ο μεσαιωνικός ξενώνας για να ξεκουράζονται οι άνθρωποι και τα ζώα όταν έκαναν τη διαδρομή Χώρας-Γιάλης. Συνεχίζοντας προς την Αιγιάλη θα περάσετε από το υψίπεδο με το αγροτικό χωριό του Ασφονδυλίτη και θα φτάσετε στη διασταύρωση με το μονοπάτι που οδηγεί στα Χάλαρα, όπου υπάρχει στρογγυλός πύργος των ελληνιστικών χρόνων. Πριν από τον Ανω Ποταμό μπορείτε να κάνετε στάση στο εκκλησάκι του Αϊ Μάμα, που έχει κοντά του μια πηγή. Η κατάληξή σας είναι ο όρμος της Αιγιάλης.

Info

Το Τραπεζοπέτρι είναι ένας οριζόντιος βράχος με μήκος περίπου 3 μ., ο οποίος ισορροπεί πάνω σ’ έναν μικρότερο. Μοιάζει με προϊστορικό μεγαλιθικό λατρευτικό μνημείο.

Επιστροφη σε Αμοργός