Αμοργός Κάτω Μεριά

Amorgos - Κάτω Μεριά Amorgos - Κάτω Μεριά

Το πιο αγροτικό κομμάτι της Αμοργού και λιγότερο ανεπτυγμένο τουριστικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα απολαύσετε μοναδικά τοπία (ειδικά στο τμήμα της διαδρομής από τη Χώρα μέχρι τον Βρούτση) και θα θαυμάσετε αγροτόσπιτα, παλιές μονές όπως του Αγίου Νικολάου στο Καμάρι, τον Αγιο Γεώργιο τον Βαρσαμίτη, ανεμόμυλους, την αρχαία Αρκεσίνη, τον πύργο στο Χωριό (ή Αγίας Τριάδας), το Πυργί και τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης στη Μαρκιανή, την Καλοταρίτισσα, το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής.

Το μικρό χωριό Βρούτση απέχει 1 χλμ. από το Καμάρι. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι προς την αρχαία Αρκεσίνη και την Παναγία την Καστριανή. Μπορείτε να πιείτε καφέ ή αναψυκτικό στο παλιό καφενείο, σε οίκημα 200 ετών. Στο χωριό υπάρχουν ωραία πέτρινα σπίτια, ένα παλιό λιοτρίβι, δυο ανεμόμυλοι και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στα 2.5 χλμ. από το Βρούτση θα βρείτε την Αρκεσίνη. Πριν μπείτε στον οικισμό αξίζει να κάνετε μια μικρή βόλτα στη Ραχούλα για να δείτε τους ανεμόμυλούς της. Την Αρκεσίνη αποτελούν οι μικρότεροι οικισμοί Χωριό, Ραχούλα, Αγία Τριάδα, Δίστρατα και Βροντάδο. Εχει λίγους κατοίκους που εκτρέφουν κατσίκια την περιοχή και ωραία αγροτόσπιτα. Ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Ονούφριου.

Η Κολοφάνα είναι ένα ακόμη μικρό αγροτικό χωριό της Κάτω Μεριάς με καφενείο, μίνι μάρκετ και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια. Περιβάλλεται από μια μεγάλη κοιλάδα όπου παλιά καλλιεργούσαν πολλά προϊόντα. Συνεχίζοντας από εκεί ευθεία φτάνετε σε διχάλα όπου ο δρόμος μπροστά σας καταλήγει στο μεγάλο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής κάτω από την οποία βρίσκεται η παραλία Παραδείσια. Αν πάτε αριστερά στη διχάλα φτάνετε στον μικρό οικισμό της Καλοταρίτισσας. Ακολουθώντας την πινακίδα από το χωριό (δεξιά) θα οδηγήσετε προς την παραλία της Καλοταρίτισσας. Οδηγώντας μέσα στο ωραίο τοπίο με τις πεζούλες και τους κάμπους, έχοντας θέα στη θάλασσα και στη Γραμβούσα θα δείτε δεξιά σας το ναυάγιο στον όρμο Λίβερο.

Επιστροφη σε Αμοργός