Αμοργός Λαγκάδα

Amorgos - Λαγκάδα

Είναι η πρωτεύουσα της Αιγιάλης και κατοικείται όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι τρέφουν τα κοπάδια τους στα γύρω βουνά, καλλιεργούν ελιές, φάβα, κηπευτικά. Ο οικιστικός πυρήνας της Λαγκάδας θεωρείται ότι ανάγεται στον 7ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι ανέβηκαν στα ψηλά για το φόβο των πειρατών. Χαρακτηριστικός είναι ο λόφος με το κάστρο της που θα δείτε να ξεχωρίζει στην Κάτω Γειτονιά. Καρδιά του οικισμού είναι η Λόζα, όπου υπάρχουν ουζερί και ταβέρνες.

Βαδίζοντας στο κεντρικό στενό θα δείτε το πανέμορφο προαύλιο της μητρόπολης Αγίας Σοφίας, με το κυπαρίσσι και το πεύκο, κάτω από το οποίο βρίσκεται η Αγία Βαλιώτισσα. Γύρω σας υπάρχουν καμάρες, σπίτια του 19ου και του 20ού αιώνα, αλλά και νεότερα κτίσματα με νεοκλασικά στοιχεία. Περπατώντας θα βρεθείτε στην περιοχή Πικραδειλιά, όπου λειτουργεί φούρνος και μια ταβέρνα γνωστή στο νησί και στη συνέχεια θα βρείτε την άλλη μικρή πλατεία, την Πλάτσα. Λίγο πιο κάτω ξεκινά το μονοπάτι προς τον μικρό οικισμό που λέγεται Στρούμπος.

Info

Στον κεντρικό δρόμο θα θαυμάσετε το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας κτισμένο σε έναν κάθετο βράχο. Γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος και θεωρείται πως κτίστηκε την εποχή των πειρατών. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια θα απολαύσετε μοναδική θέα στην κοιλάδα της Αιγιάλης και στα Θολάρια.

Επιστροφη σε Αμοργός