Άνδρος Αρχιτεκτονική

Andros - Αρχιτεκτονική Andros - Αρχιτεκτονική

Τα βασικά υλικά του νησιού ήταν οι σχιστόπλακες, τα κυπαρισσόξυλα κ.α. Στη διαμόρφωση του σπιτιού στην Ανδρο έπαιξαν ρόλο το εύφορο έδαφος, τα άφθονα νερά και ο καιρός.

– Πυργόσπιτα. Χαρακτηριστικό της υπαίθρου της Ανδρου είναι οι ψηλοί τετράγωνοι πύργοι των αρχόντων του 17ου-19ου αιώνα οι οποίοι βρίσκονταν στην ενδοχώρα. Η παλαιότερη τέτοια κατασκευή είναι ο τριώροφος πύργος Μπίστη-Μουβελά στις Στενιές.

– Ισόγεια ή διώροφα κτίσματα με επίπεδο δώμα. Θα τα δείτε κυρίως στους οικισμούς της βόρειας και της κεντρικής Ανδρου.

– Διώροφα αστικά κτίρια με νεοκλασικές επιρροές. Θα τα θαυμάσετε κυρίως στη Χώρα και τα γύρω μέρη, στο Μπατσί και στον Ορμο Κορθίου. Δημιουργήθηκαν λόγω της ανάπτυξης της ναυτιλίας στο τέλος του 19ου αιώνα.

– Πέτρινες καλύβες (κελιά). Υπήρχαν στο νησί από τον 17ο αι. Κυριαρχούν στην ύπαιθρο και είναι συνήθως μονόχωρα, μονώροφα ή διώροφα κτίσματα. Κοντά τους λειτουργούσαν αλώνια.

– Πέτρινοι φράχτες. Οι πεζούλες στην Ανδρο, όπως και στην Τήνο, χαρακτηρίζουν το τοπίο. Είναι φτιαγμένες από λεπτές πλάκες σχιστόλιθου, σε πυκνές στρώσεις, με διάταξη οριζόντια ή και κάθετη (την τελευταία τη συναντάμε κυρίως στην Ανδρο). Είναι τα λεγόμενα στήματα, «γλυπτικές συνθέσεις» ανώνυμων λαϊκών τεχνιτών.

Επιστροφη σε Άνδρος