Χάλκη Μονοπάτια

  1. 1. Νημποριό-Χωριό-Παλαρνιώτης

Το μονοπάτι διασχίζει λίγα σημεία με πράσινο και πολύ περισσότερα με πέτρα. Ξεμακραίνοντας από το Νημποριό περνά πρώτα από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, τον αρχαίο θολωτό τάφο στη θέση Σπήλιος του Αράπη, το παλιό ελαιοτριβείο του Χωριού, την Κάτω Βρυτή με το παλιό πηγάδι και το μεγάλο πεύκο, την Πάνω Βρυτή (ίσως το αρχαιότερο πηγάδι του Χωριού). Στη συνέχεια διασχίζει το παλιό κοιμητήρι με το ναό της Μεταμόρφωσης χτισμένο από αρχαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη και μπαίνει σε περιοχή με κύφες. Ο ανήφορος για το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Παλαρνιώτη, στην θέση Πλαγιά, αρχίζει αμέσως μετά την κοιλάδα.

  1. 2. Παλαρνιώτης-Αγιος Γεώργιος Ρυακίου

Η διαδρομή από την Πλαγιά όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Παλαρνιώτη μέχρι τον Αϊ Γιώργη περνάει από χαλάσματα μεσαιωνικών εκκλησιών, από ξερολιθιές και ερειπωμένους ανεμόμυλους. Στο τέλος καταλήγει, μέσω ενός φιδίσιου και σε αρκετά σημεία κτιστού μονοπατιού, να κρέμεται πάνω από τη θάλασσα ώσπου να βγει σε μια κρυμμένη όαση από αιωνόβια δέντρα, τις αβραμιθιές (Pistacia terebinthus) με το ξωκκλήσι στο βάθος.

  1. 3. Σταυρός του ξύλου-Καμένος Σπήλιος-Πύργος

Ενδιαφέρουσα η διαδρομή από το δρόμο μέχρι το ξωκλήσι του Σταυρού του Ξύλου, όπου πριν την κατεύθυνση για τον Αγιο Ιωάννη, ξεκινά ένα ημίωρης πεζοπορίας μονοπάτι για τον Καμένο Σπήλιο. Εδώ τον 17ο αι. ο ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι έκαψε τους κρυμμένους μέσα στο σπήλαιο Χαλκίτες, επειδή ειδοποίησαν έγκαιρα του Οθωμανούς της Ρόδου για την άφιξη της βενετσιάνικης αρμάδας. Από το Καμένο αρχίζουν δυο μονοπάτια προς τον Λευκό και προς τον Πύργο, αντίστοιχα, τα οποία δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα. Το δεύτερο περνά από τις θέσεις Βουνιά και Χρουσόι, για να φτάσει στο ΒΔ άκρο του νησιού, στον Πύργο με την ωραία και απάτητη παραλία του.

Πηγή: www.ecoislands.gr

Επιστροφη σε Χάλκη