Φολέγανδρος Η Παναγία της Χώρας

Folegandros - Η Παναγία της Χώρας Folegandros - Η Παναγία της Χώρας Folegandros - Η Παναγία της Χώρας Folegandros - Η Παναγία της Χώρας Folegandros - Η Παναγία της Χώρας

Προσεγγίζεται με τα πόδια από ασβεστωμένα φαρδιά σκαλοπάτια που ξεκινούν από το Δημοτικό Σχολείο (Πλ. Πούντας) της Χώρας και προσφέρει θαυμάσια θέα. Προσπερνώντας το κοιμητήριο ανηφορίζει ελικοειδώς για να καταλήξει ύστερα από 15΄στο κατώφλι της εκκλησίας με το τρίτοξο καμπαναριό. Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με τρεις τρούλους και καμαρωτούς κάθετους όγκους και αποτελεί σπάνιο δείγμα αιγαιοπελαγίτης ναοδομίας. Παλαιότερα λειτουργούσε ως καθολικό γυναικείας μονής και πήρε τη σημερινή μορφή της μεταξύ 1816-1821. Εντός του ναού ξεχωρίζει το μαρμάρινο τέμπλο του 19ου αι. και η φορητή εικόνα της Οδηγήτριας που είναι και το σπουδαιότερο σέβασμα στο νησί.

Γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Info

Ο χριστιανικός ναός κτίστηκε στη θέση αρχαιότερου ιερού καθώς στο ίδιο σημείο εντοπίστηκαν επιγραφές αφιερωμένες στη Σελασφόρο Αρτέμιδα και τον αδελφό της, Απόλλωνα Προστατήριο.

Επιστροφη σε Φολέγανδρος