Φολέγανδρος Πανηγύρια και Έθιμα

Folegandros - Πανηγύρια και Έθιμα Folegandros - Πανηγύρια και Έθιμα

Πρωτοχρονιά

Το πρωί της παραμονής σπίτια και φούρνοι μοσχοβολάνε από τα ψησίματα. Οι Φολεγανδριώτες ζυμώνουν την κουλούρα, ένα μεγάλο κυκλικό καρβέλι με σταυρό, και το «στρινάκι», ένα μικρότερο εορταστικό καρβέλι. Η πρώτη κρεμιέται και παραμένει όλο το χρόνο στην κουζίνα και το δεύτερο τοποθετείται στο εικονοστάσι του σπιτιού ως πρόσφορο. Την ίδια μέρα τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους να ψάλλουν τα κάλαντα. Το πρωί της πρωτοχρονιάς ένα επιλεγμένο μέλος από κάθε οικογένεια έφερνε νερό σε κανάτι, από την πλησιέστερη δημόσια βρύση με την προϋπόθεση να μη μιλήσει καθ’ οδόν σε κανέναν, παρά τα πειράγματα των γειτόνων. Οποιος έφερνε σώο το «αμίλητο νερό» στο σπίτι του, θα του πήγαινε καλά η χρονιά.

Πάσχα

Το βράδυ της Ανάστασης έξω από τις εκκλησίες, οι πιο τολμηροί εκ των Φολεγανδριωτών επιδίδονται στο επικίνδυνο παιγνίδι της ανατίναξης αυτοσχέδιων βαρελότων. Η επόμενη ημέρα, η Λαμπρή, είναι εντελώς διαφορετική από τα δρώμενα στην υπόλοιπη Ορθόδοξη Ελλάδα, καθώς στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται η Παναγία, αντί του αναστάντος Υιού Της.

Την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει η τριήμερη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας σε όλο το νησί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μαζί με το πλήθος των πιστών και υπό τους ήχους βαρελότων περνάει απ’ τα σπίτια της Χώρας τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους και βγάζουν κεράσματα. Το ίδιο βράδυ μεταφέρεται στην Άνω Μεριά για να λιτανευτεί στην περιοχή το πρωί της διακαινησίμου Δευτέρας και την Τρίτη κατεβαίνει μέχρι τον Καραβοστάση. Μόλις ολοκληρωθούν οι λιτανείες της στεριάς, οι ψαράδες επιβιβάζουν το σεπτό σέβασμα σε τρεχαντήρι και το πάνε –καιρού επιτρέποντος-μέχρι το ύψος της Χρυσοσπηλιάς.

Πανηγύρια

Κάθε καλοκαίρι διεξάγονται με επίκεντρο τις αντίστοιχες εκκλησίες στο νησί 3 μεγάλα πανηγύρια τα οποία τιμούν:

-στις 27 Ιουλίου τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα

-στις 6 Αυγούστου τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

-στις 15 Αυγούστου την Κοίμηση της Θεοτόκου

Γάμοι

Οι περισσότεροι Φολεγανδριώτες νυμφεύονται κατά παράδοση στον Αγιο Νικόλαο της Χώρας. Η Γαμήλιος Ακολουθία είναι η ίδια όπως σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο και το ρύζι πέφτει βροχή πάνω στα κεφάλια του ζεύγους. Τα στοιχεία που διαφοροποιούν το δρώμενο είναι οι ζύγιες (ντουέτο από βιολί και λαούτο) που συνοδεύουν το γαμπρό και τη νύφη μέχρι το κατώφλι της εκκλησίας και το γεγονός ότι αντί για κουφέτα στους καλεσμένους προσφέρεται παστέλι και ρακί.

Επιστροφη σε Φολέγανδρος