Κάλυμνος Αρχαιολογικό μουσείο

Kalymnos - Αρχαιολογικό μουσείο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου εγκαινιάστηκε το 2009 και είναι κτισμένο στο κέντρο της Πόθιας, της πρωτεύουσας του νησιού. Μέχρι τότε λειτουργούσε ως αρχαιολογικό μουσείο το αρχοντικό της Κατερίνας Βουβάλη που είχε παραχωρηθεί με δωρεά της ιδιοκτήτριας. Με τη δημιουργία του νέου μουσείου βρήκε στέγη η περίφημη «Κυρά της Καλύμνου», σπουδαίο έργο της ελληνιστικής χαλκοπλαστικής, που απεικονίζει γυναίκα που έχει καλυμμένο το σώμα της με χιτώνα και κροσσωτό ιμάτιο. Βρέθηκε στο βυθό της Καλύμνου το 1995, στα δίκτυα ενός ντόπιου ψαρά. Το εύρημα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ύστερα από συντήρηση η «Κυρά» φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, ενώ από το 2009 αποτελεί το κορυφαίο έκθεμα του Αρχαιολογικού μουσείου της Καλύμνου.

Στα άλλα εκθέματα περιλαμβάνονται αρχαιότητες από την Προϊστορική ως και τη Μεταβυζαντινή εποχή, ενώ ο μεγάλος αριθμός γλυπτών αναθημάτων από το ιερό του Δηλίου Απόλλωνος και το τεράστιο λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Ανάμεσα στα εκθέματα θα δείτε χάλκινα και μαρμάρινα γλυπτά, εξαιρετικά κεραμικά, νομίσματα, κοσμήματα, εικόνες και χειρόγραφα της Βυζαντινής εποχής και πολλά άλλα.

Η επίσκεψη ξεκινά με μία σύντομη εισαγωγή που αφορά την ιστορία του νησιού και στη συνέχεια θα δείτε τις δύο αίθουσες εκθέσεων και τον όροφο του μουσείου. Η πρώτη αίθουσα αφορά την προϊστορική ζωή στο νησί, με ευρήματα από ανασκαφές σε σπήλαια (εργαλεία, σκεύη, αγγεία κ.λπ.) και ευρήματα από τη Μινωική περίοδο. Ιδιαίτερη ενότητα αναφέρεται στο σημαντικότερο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου, το ιερό του Δηλίου Απόλλωνος, στους δύο αποθέτες όπου βρέθηκαν πολλά αναθήματα. Εδώ υπάρχουν και επιγραφές που δίνουν πολύτιμα στοιχεία για το δημόσιο βίο των κατοίκων του νησιού, τιμητικά ψηφίσματα, μαρτυρίες σχετικά με τη θέση της γυναίκας και τις απελευθερώσεις δούλων.

Στη δεύτερη αίθουσα, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τα ευρήματα του αρχαίου ελληνιστικού οικισμού Δάμος, παρουσιάζονται αργυρά και χάλκινα νομίσματα, κοπές της Καλύμνου, της Κω, αλλά και ξένων πόλεων. Μια άλλη ενότητα είναι αφιερωμένη στις καλυμνιακές νεκροπόλεις και στα πολύτιμα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές τους, όπως χρυσά κοσμήματα, διαδήματα, στεφάνια, ενώτια, δακτυλίδια, πήλινα αγγεία αλλά και έργα υαλουργίας. Στην αίθουσα ωστόσο δεσπόζει η Κυρά της Καλύμνου και άλλα χάλκινα τμήματα γλυπτών που ανασύρθηκαν από τον βυθό. Ο όροφος είναι αφιερωμένος στην παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή Κάλυμνο.

Info

Tηλ.: +30 22430 23113

Επιστροφη σε Κάλυμνος