Κάλυμνος Το κάστρο της Χρυσοχεριάς

DODECANESE-KALYMNOS
©CLAIRY MOUSTAFELLOU
Castro Chrisomeri as. Kalymnos - Το κάστρο της Χρυσοχεριάς Kalymnos - Το κάστρο της Χρυσοχεριάς

Κτισμένο στην κορυφή μικρού λόφου 4 χλμ. ΒΔ του λιμανιού της Πόθιας, είναι ένα μεμονωμένο κάστρο που χρησίμευε ως παρατηρητήριο. Ηταν γνωστό με τις ονομασίες Χρυσοχεριά, Πέρα Kάστρο και Χρυσοσερζά. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν στέρνες και άλλα οικοδομήματα, ενώ κάτω από το λόφο βρίσκονταν τρεις ανεμόμυλοι κωνικού σχήματος που περιβάλλονταν από κυκλικά τείχη με πολεμοθυρίδες. Αυτοί οι ανεμόμυλοι μπορούν να χρονολογηθούν μετά το 1522. Στα τείχη του ημικυκλικού πύργου της Ν πλευράς του κάστρου σώζονται οικόσημα του Fantino Querini, διοικητή της Kω, και του Μεγάλου Μαγίστρου Jean Bonpart de Lastic (1437-1454). Στο Ν τείχος υπάρχουν οικόσημα του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και του ιππότη Giacopo Geltru, διοικητή της Kω μετά το 1466.

Info

Στον Εμπορειό υπάρχει το λεγόμενο Καστρί, που δεν είναι τίποτε άλλο από τμήματα κυκλώπειων τειχών μαζί με τον πύργο τους, πάνω σε ένα απόκρημνο ύψωμα.

Στο Μασούρι, στη θέση «Kαστέλι», υπάρχουν ερείπα βυζαντινού κάστρου. Εδώ αναφέρεται ο θρύλος που μιλά για το βασιλόπουλο του Kαστελιού και την αγάπη του για τη βασιλοπούλα του απέναντι κάστρου, στην Tέλενδο.

Επιστροφη σε Κάλυμνος