Κάσος Ναοί

Στο Φρυ βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη του νησιού, κτισμένη στις αρχές του 20ού αι., με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και περίτεχνο καμπαναριό με ρολόι.

Στον Εμποριό μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Βάπτισης της Θεοτόκου, του 1856, τρίκλιτη, με βοτσαλωτό δάπεδο, αξιόλογο τέμπλο και γύψινο χρωματιστό διάκοσμο. Πίσω από την εκκλησία είναι το εκκλησάκι όπου βρέθηκε η εικόνα. Κατέχει τη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής, αρχιτεκτονικά μέλη της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμό της. Στα μαρμάρινα σκαλιά διακρίνονται τα λαξεύματα της προηγούμενης χρήσης και ίσως προέρχονται από αρχαίο ναό. Tο βαπτιστήριο βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο.

– Στην Παναγία θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το βοτσαλωτό δάπεδο της εκκλησίας της Παναγίας, και τη μαρμάρινη λάρνακα (που μοιάζει αρχαία) της οσίας Kασσιανής, στον περίβολο. Στην Παναγία θα δείτε, επίσης, το σύμπλεγμα έξι εκκλησιών, στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Είναι αφιερωμένοι στον Αγιο Χαράλαμπο, τον Άγιο Αντώνιο, την Αγία Κάρα, την Αγία Βαρβάρα, τον Αγιο Ιωάννη και τον Αγιο Νικόλαο. Η λεγόμενη Παναγιά του Γιώργη, επίσης στην Παναγία, είναι κτισμένη σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο. Χρονολογείται, κατά πάσα πιθανότητα, από το 1770.

– Ο ναός της Παναγίας της Ποταμίτισσας βρίσκεται στο Αρβανιτοχώρι και σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα βρέθηκε από βοσκό σε σπηλιά, ο οποίος μετέτρεψε το σπήλαιο σε εκκλησάκι. Αξιόλογος είναι και ο ναός του Αγίου Δημητρίου στο ίδιο χωριό, με τις τρεις χαρακτηριστικές καμάρες που εσωτερικά σχηματίζουν τόξα στην οροφή, το βοτσαλωτό δάπεδο -όπως και στην αυλή, και το ωραίο καμπαναριό.

Επιστροφη σε Κάσος