Κέα-Τζιά Πύργοι Πανάχρας και Αγίας Μαρίνας

Aghia Marina church..
Kea island. Cyclades county. Greece. Europe.
George Detsis. 09/2005.

Σε απόσταση 2,7 χλμ. από την Ιουλίδα βρίσκεται ο οικισμός Σκλαβονικόλας. Από εκεί ξεκινά ένας χωματόδρομος προς τη μονή Ζωοδόχου Πηγής (ή Παναγίας Λουτριανής) όπου διακρίνονται οικοδομικά στοιχεία αρχαίων κτισμάτων -φαινόμενο συνηθισμένο στις παλιές εκκλησίες της Κέας.

Σε μικρή απόσταση από τον Σκλαβονικόλα, ακολουθώντας ένα σύντομο μονοπάτι, θα ανακαλύψετε τμήμα του πύργου της Πανάχρας, της ελληνιστικής εποχής, με ύψος 4,5 μέτρων.

Πιο καλά διατηρημένος είναι ο πύργος της Αγίας Μαρίνας, λίγο χαμηλότερα στην κοιλάδα. Είναι πενταόροφος και χάρη στο κοκκινωπό του χρώμα ξεχωρίζει από μακριά μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Διέθετε πηγάδι και μια υπόγεια σήραγγα τον συνέδεε με μια πηγή σε απόσταση 200 μ. (είχε κατασκευαστεί και για λόγους ασφαλείας, αφού προσέφερε διέξοδο σε περίπτωση επίθεσης).

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στη Τζια υπήρχαν 74 παρόμοιοι πύργοι, που κτίστηκαν και κατοικήθηκαν από τον 6ο αιώνα π.Χ. και μετά.

Info

Δίπλα στον πύργο θα δείτε το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δύο αιώνες, ωστόσο η γιορτή της αγίας, στις 17 Ιουλίου, εξακολουθεί να είναι αφορμή για μεγάλο πανηγύρι.

Επιστροφη σε Κέα-Τζιά