Κίμωλος Το κάστρο και το Χωριό

Kimolos - Το κάστρο και το Χωριό Kimolos - Το κάστρο και το Χωριό Kimolos - Το κάστρο και το Χωριό Kimolos - Το κάστρο και το Χωριό Kimolos - Το κάστρο και το Χωριό Kimolos - Το κάστρο και το Χωριό Cyclades - Κίμωλος Kimolos - Το κάστρο και το Χωριό

Το Χωριό (και όχι Χώρα) με κατάλευκα σπίτια, που ακουμπούν σαν καλοί γείτονες το ένα στ’ άλλο , με χαμηλές πεζούλες – κάλεσμα στον κουρασμένο περαστικό και αυλές που ευωδιάζουν βασιλικό, με καμάρες, σκεπαστά περάσματα και δρομάκια φιδογυριστά με κάτασπρους αρμούς, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, άριστο δείγμα Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής .

Στο Χωριό υπάρχουν ΚΕΠ, αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο, οδοντιατρείο, αστυνομικός σταθμός, ταχυδρομείο και ταχυδρομικό ταμιευτήριο, μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) και πλήθος καταστημάτων και επιχειρήσεων για να καλύψουν κάθε ανάγκη διαμονής, μετακίνησης (εντός και εκτός Κιμώλου), διατροφής, διασκέδασης, ένδυσης, αγοράς δώρων, αναμνηστικών και τοπικών προϊόντων.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Ο κίνδυνος που αντιπροσώπευαν για τους ντόπιους, Φράγκοι, Ενετοί, πειρατές κάθε εθνικότητας και Τούρκοι, άφησε ένα ορατό σήμερα ίχνος: το Μεσαιωνικό Κάστρο, του 14ου ή του 16ου αιώνα, με τετράγωνο σχήμα και δύο συγκροτήματα σπιτιών όπου το ένα, Έξω Κάστρο, περικλείει το άλλο, Μέσα Κάστρο. Ανάμεσά τους υπήρχε στενός περιμετρικός δρόμος ενώ ο εξωτερικός τοίχος των σπιτιών του Έξω Κάστρου αποτελούσε ταυτόχρονα και το τείχος του, αμυντικού στη λειτουργία του, κάστρου. Το Κάστρο αποτελούσε και το μόνο οικισμό του νησιού, οικισμός που επεκτάθηκε στη γύρω από το Κάστρο περιοχή, το σημερινό Χωριό, μετά την απελευθέρωση από του Τούρκους.

Στο Μέσα Κάστρο, ερειπωμένο σήμερα, έχουν διασωθεί ο ναός της Γέννησης του Χριστού (1592) και η μία από τις δύο εισόδους (δυτική). Στο Έξω Κάστρο αρκετά σπίτια, τροποποιημένα, κατοικούνται ακόμα ενώ, διασώζονται οι δυο πύλες του: η Κάτω Πόρτα στα νότια, στο δρόμο της Αγοράς και η Πάνω Πόρτα στην ανατολική πλευρά. Οι πύλες φέρουν χρονολογίες, 1650 και 1646 αντίστοιχα, οι οποίες αφορούν επισκευή τους, μετά από πειρατική επίθεση το 1638, οπότε το Κάστρο πυρπολήθηκε.

Info

Σε τοίχους σπιτιών που εφάπτονται του εσωτερικού περιμετρικού δρόμου, διασώζονται υπέρθυρα με οικόσημα και χρονολογίες.

Επιστροφη σε Κίμωλος