Κως Αρχαίο Στάδιο Ξυστού

Καταλαμβάνει την έκταση μεταξύ των οδών Πισάνδρου, Π. Τσαλδάρη και Γρηγορίου του Ε΄. Πλησίον του ναού του Αγίου Παντελεήμονα, στα ΝΔ, αποκαλύφθηκαν ερείπια μυκηναϊκής εποχής και τάφος της γεωμετρικής περιόδου. Τον αρχαιολογικό χώρο διασχίζουν δυο πλακόστρωτοι αρχαίοι δρόμοι. Ο πρώτος ξεκινούσε από το λιμάνι και περνούσε παραπλεύρως από το γυμναστήριο του Ξυστού. Ο άλλος κινούμενος από Α προς Δ είναι παράλληλος της Γρηγορίου Ε΄. Το γυμναστήριο του Ξυστού ήταν το μεγαλύτερο της πόλης. Σώζονται 17 αναστηλωμένοι κίονες από τους 80 που είχε κάποτε. Η ονομασία του προέρχεται από τη συνήθεια των αθλητών να αποξέουν τα έλαια με τα οποία άλειφαν τα σώματά τους πριν από κάθε αγώνα. Στα ρωμαϊκά χρόνια εδώ κτίστηκαν λουτρά και πισίνα στεγανοποιημένη από ισχυρό κονίαμα. Παρακείμενες στο γυμναστήριο βρίσκονται οι Δυτικές Θέρμες, κτίριο της ρωμαϊκής εποχής με ψηφιδωτό στο δάπεδο. Απέναντί τους έχουν ένα αναστηλωμένο κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων το οποίο λόγω κομψότητας εσφαλμένα αποδόθηκε στη λατρεία των νυμφών, ενώ δεν ήταν παρά δημόσια αποδυτήρια.

Βορείως του δεύτερου λιθόστρωτου ανάμεσα σε χαλάσματα αρχαίων κατοικιών ξεχωρίζει η Μικρή Οικία. Κτίστηκε μετά το 142, αλλά στο δάπεδό της σώζεται προγενέστερο ψηφιδωτό με θέμα την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία-ταύρο.

ΩΔΕΙΟΝ

Βρέθηκε σε σχετικά καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποίησε εδώ το 1929 η Ιταλική αρχαιολογική σχολή. Eχει 14 βαθμίδες με διάζωμα το οποίο χωρίζει τις πρώτες 9 από τις τελευταίες 5, με όρους που παραπέμπουν σε α΄ και β΄ θέση. Πολύ κοντά στο Ωδείο βρέθηκαν αρκετά αρχαία καλλιτεχνήματα -ανάμεσά τους ο μαρμάρινος ανδριάντας του Ιπποκράτη που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Κω.

CASA ROMANA

Ρωμαϊκή έπαυλη πομπηϊανού ρυθμού κτισμένη πάνω σε ερείπια παλαιότερης ελληνιστικής. Αποκαλύφθηκε το 1933, ΝΑ του Ωδείου, αναστηλώθηκε όσο ήταν εφικτό και απέκτησε στέγη. Διέθετε τρία αίθρια (atrium). Στα δάπεδα των δυο πρώτων σώζονται ψηφιδωτά με θέματα από το ζωϊκό και τα θαλάσσιο βασίλειο, αντίστοιχα. Το τρίτο ακολουθεί το ύφος της «ροδιακής στοάς» και πλαισιώνεται από διπλή σειρά κιόνων.

Info

Λίγα μέτρα Α από την Casa Romana, από την αντικρινή πλευρά της Γρηγορίου Ε΄ διακρίνονται λείψανα βωμού αφιερωμένου στον θεό Διόνυσο, τα οποία ανάγονται στον 3ο αι. π.Χ.

Επιστροφη σε Κως