Κως Κέφαλος

Kefalos village, Agios Nikolaos islet, view
Kos, Dodecanese, Greece
©Clairy Moustafellou/IML Image Group Kefalos village, Agios Nikolaos islet, view
Kos, Dodecanese, Greece
©Clairy Moustafellou/IML Image Group

Απλωμένη πάνω σε ύψωμα στο δυτικότερο άκρο του νησιού, γραφική με τα παλιά σπίτια της, τα στενά σοκάκια και την πανοραμική θέα προς τον ομώνυμο κόλπο με το νησάκι Καστρί, η Κέφαλος φημίζεται για το εξαίρετο κλίμα της. Είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό του νησιού απέχοντας από την πόλη της Κω 42 χλμ. Στον οικισμό επί του λόφου μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του ομώνυμου Ιπποτικού κάστρου, καθώς και την παραδοσιακή κατοικία με εκθέματα από την αγροτική ζωή στο νησί. Σε απόσταση3 χλμ. από την Κέφαλο, στην περιοχή Παλάτια βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το όνομα της οποίας ήταν Αστυπάλαια. Εκεί σώζονται ερείπια δυο ναών αφιερωμένων στον Ασκληπειό και τη Δήμητρα κι ενός ακόμη σε δωρικό ρυθμό στον οποίο δεν γνωρίζουμε ποιος θεός λατρευόταν. Διακρίνονται, επίσης, αρχιτεκτονικά μέλη από κερκίδες θεάτρου της ελληνιστικής εποχής.

Info

Η Αστυπάλαια υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 366 π.Χ. Προκειμένου να αποφευχθεί εμφύλιος πόλεμος μεταξύ ολιγαρχικών και δημοκρατικών, μέλη της μιας εκ των δυο πολιτικών παρατάξεων αποφάσισε να μετοικήσει σε άλλο σημείο του νησιού ιδρύοντας την αρχαία πόλη της Κω

Σε ύψωμα 2 χλμ. μετά τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας εντός του οποίου βρέθηκαν ευρήματα Πρωτοελλαδικής κατοίκησης.

Επιστροφη σε Κως