Κως Μουσουλμανικά μνημεία πόλης Κω

Kos Town, The Deffender Mosque at Eleftherias Square.
Kos, Dodecanese, Greece
©Clairy Moustafellou/IML Image Group Kos Town, Mosque of Gazi Hassan Pasha, exterior view, ancient agora
Kos, Dodecanese, Greece
©Clairy Moustafellou/IML Image Group

– Τέμενος Ντεφτερντάρ. Δεσπόζει στην πλατεία Ελευθερίας και ονομάστηκε έτσι επειδή κτίστηκε με έξοδα του Ιμπραήμ Εφέντη, υπουργού οικονομικών του Σουλτάνου. Το ιερό και ο χώρος προσευχής των πιστών βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, στον οποίο οδηγούν δυο περίτεχνες σειρές σκαλοπατιών στηριγμένες σε κίονες. Θεωρείται δείγμα υψηλής ισλαμικής τέχνης, καθώς φέρει λαξευτούς ισοδομικούς λίθους στην ανωδομή του και τρούλο που στηρίζεται σε 12 αψίδες.

Τέμενος Λότζιας. Kτίστηκε από τον Γαζή Xασάν Πασά το 1786, ναύαρχο του Οθωμανικού στόλου, απέναντι από τον Πλάτανο του Ιπποκράτη, σε θέση προγενέστερου βυζαντινού ναού. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά φερμένα από την αρχαία πόλη και πιθανότητα από ιερό του Ηρακλή. Το τέμενος βρίσκεται στον όροφο και το εσωτερικό του φωτίζεται από 61 παράθυρα μαυριτανικού στυλ.

Το ισόγειο χωρίζεται σε δυο χώρους, στον δυτικό με την αψιδωτή στοά (λόντζια) και στον ανατολικό με τα κελιά για την φύλαξη του χαρατσιού (1/10 της γεωργικής παραγωγής που εισέπρατταν ως φόρο οι οθωμανικές αρχές). Η κρήνη του τζαμιού επισκιάζεται από τα κλαδιά του Πλάτανου του Ιπποκράτη

Μαυσωλείο Χατζή Πασά. Ορθογώνιο πέτρινο κτίσμα με μικρό τρούλο στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Μητροπόλεως. Φιλοξενεί την μαρμάρινη σαρκοφάγο του Χατζή Πασά αξιωματούχου του νησιού που σκοτώθηκε σε πειρατική επιδρομή το 1527.

Μιναρές Εσκί Τζαμιού. Το περίφημο Εσκί τζαμί στην πλατεία Διαγόρα κατέπεσε απ’ το σεισμό του 1933. Σήμερα απομένει μόνο ο κυλινδρικός μιναρές του. Υπάρχουν βάσιμες -αλλά όχι βέβαιες- εικασίες ότι κτίστηκε το 1586. Εάν ισχύουν, τότε είναι το παλαιότερο σωζόμενο μουσουλμανικό μνημείο στο νησί.

Επιστροφη σε Κως