Κύθνος Δρυοπίδα

Europe, Greece, Cyclades, Kythnos, Driopida, Galatas

Καλά κρυμμένη στην κοιλότητα μιας ρεματιάς, αθέατη από τη θάλασσα και προφυλαγμένη από τους ανέμους, η Δρυοπίδα έχει μια πρωτοτυπία σε σχέση με τους άλλους κυκλαδίτικους οικισμούς: Τα σπίτια της έχουν όλα κεραμοσκεπές γεγονός που οφείλεται στην κεραμική τέχνη η οποία ήκμασε στο νησί και διατηρήθηκε μέχρι την προηγούμενη δεκαετία.

Σήμερα η Δρυοπίδα διασώζει στο ακέραιο τη νεοκλασικίζουσα όψη της, της παραμένοντας λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένη και πιο ήσυχη από τη Χώρα. Μετά από τις περιπλανήσεις σας στα γεμάτα ανωφέρειες και κατωφέρειες σοκάκια της, μπορείτε να κάνετ μια στάση στην Πιάτσα, όπου υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία.

Το χωριό και η απέναντι γειτονιά του, ο Γαλατάς, είναι γεμάτο πανέμορφες εκκλησίες όπως η Αγία Άννα και ο Αγιος Μηνάς. Στον τελευταίο αξίζει να θαυμάσετε τον περίτεχνο δεσποτικό θρόνο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον αριστοτεχνικά κεντημένο Επιτάφιο.

Βόρεια του οικισμού, στη θέση Βελίδι, δεσπόζει ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών, βασιλική με τρούλο η οποία παλαιότερα ήταν καθολικό μονής. Σε άλλο υπερυψωμένο σημείο βρίσκεται ο περικαλλής ναός του Τιμίου Προδρόμου στον οποίο μπορείτε να έρθετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να θαυμάσετε τη θέα. Αξίζει, τέλος, να επισκεφθείτε τα δυο μουσεία της Δρυοπίδας, το Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό, καθώς και το σπήλαιο Καταφύκι.

Info

Η Δρυοπίδα παλιότερα ονομαζόταν Σύλλακας. Το σημερινό της όνομα το έλαβε στα χρόνια του Οθωνα προς τιμήν του προελληνικού φύλου του Δρυόπων που ζούσε στο νησί την αρχαϊκή εποχή.

Επιστροφη σε Κύθνος