Κύθνος Η Χώρα της Κύθνου

Europe, Greece, Cyclades, Kythnos, Hora Europe, Greece, Cyclades, Kythnos, Hora

Κτισμένη σε ύψωμα, με τα σπίτια της να αναπτύσσονται κατά μήκος της «ράχης» του, η Χώρα της Κύθνου, ή Μεσαριά, κατοικείται αδιάλλειπτα από τον 17ο αι. Δαιδαλώδη πλακόστρωτα, μικρές πλατείες, καμαρωτά «στεγάδια», εκκλησίες και ανεμόμυλοι ανάμεσα σε κάτασπρα σπίτια με ταράτσες ή κεραμίδια, συνθέτουν έναν γοητευτικό λαβύρινθο, με γαλήνιους καθημερινούς ρυθμούς. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Σάββα του 1613 η οποία φέρει το οικόσημο των Βενετών φεουδαρχών Gozzadini και το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με τέμπλο του 17ου αι. φιλοτεχνημένο από τους σπουδαίους Κρητικούς αγιογράφους της οικογένειας Σκορδίλη. Επίσης, τη μονόκλιτη βασιλική της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη εκκλησία της Χώρας. Το καθολικό είναι ένας υπαίθριος σήμερα και περιφραγμένος χώρος στον οποίο άλλοτε υπήρχε χριστιανικός ναός και τώρα φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες ανασκαφές στο νησί.

Τα ταβερνάκια, τα καφενεία, τα μπαρ και τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν στη Χώρα δεν είναι πολλά. Η πλειονότητά τους συγκεντρώνεται στο κεντρικό καλντερίμι.

Info

Σχετικές πινακίδες θα σας οδηγήσουν σε μια τοποθεσία, περίπου 1 χλμ. έξω από τη Χώρα, στην οποία είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους.

Επιστροφη σε Κύθνος